Europa

articolul anterior articolul urmator

Atentate teroriste la Paris. Cafeneaua A La Bonne Bière, vizată de atentatele din 13 noiembrie, şi-a redeschis porţile

0
4 Dec 2015 17:28:21
Autor: Mediafax
A La Bonne Bière, „un loc plin de emoţie“ FOTO AFP
A La Bonne Bière, „un loc plin de emoţie“ FOTO AFP

Cafeneaua A La Bonne Bière din Paris şi-a redeschis porţile, astăzi, pentru prima dată în ultimele trei săptămâni, după atentatele teroriste din 13 noiembrie comise în capitala Franţei.

„Să te reculegi, să te ridici şi, apoi, să bei un pahar de bere pe o terasă. La Paris, barurile şi terasele afectate de atentate poartă încă stigmatele acelor atacuri teroriste, dar vineri, 4 decembrie, unul dintre ele, A La Bonne Bière, şi-a redeschis porţile“, scrie Huffington Post.

Cinci morţi la A La Bonne Bière

La trei săptămâni după atentatele de la Paris, cafeneaua A La Bonne Bière, în faţa căreia cinci persoane au fost asasinate, a devenit - ca şi La Belle Equipe (19 morţi), Le Carillon şi Le Petit Cambodge (15 morţi) - un loc de pelerinaj, reprezentând acele zone din Paris frecventate de tinerii care au ieşit în oraş pentru a se distra, dar au fost masacraţi cu rafale de arme automate, trase de extremiştii islamişti din „comandoul teraselor“.

În faţa fiecărui bar şi restaurant (vizate de atentate, n.red.) are loc acelaşi spectacol: sunt depuse mii de buchete de flori, mii de lumânări, fotografii şi bilete cu mesaje scrise în memoria victimelor.

În timp ce proprietarii sălii de concerte Bataclan, în care au fost ucise 90 de persoane, şi-au exprimat, miercuri, speranţa că această sală ar putea fi redeschisă la sfârşitul anului 2016, la cafeneaua A La Bonne Bière muncitorii au lucrat în ritm alert pentru a repune lucrurile în ordine. Astfel, A La Bonne Bière a devenit primul dintre stabilimentele vizate de atentatele teroriste care a fost redeschis.

„Cafeaua libertăţii“

Interiorul cafenelei a beneficiat de câteva retuşuri, uşa de intrare a fost refăcută, o nouă copertină a fost instalată. „A venit vremea pentru noi să fim împreună, uniţi, şi să mergem înainte, dar să nu uităm cele petrecute“, se poate citi într-un mesaj scris pe panoul amplasat în faţa acestei cafenele, care şi-a primit primii clienţi, azi dimineaţă, la ora 08.00.

Toţi au spus că au venit să bea ceea ce un obişnuit al localului a denumit „cafeaua libertăţii“.

„Acest loc nu s-a schimbat, dar este imposibil să te prefaci că nimic nu s-a întâmplat, pentru că este un loc plin de emoţie“, spune Valérie, o femeie din Paris care locuieşte în apropiere şi care este o clientă obişnuită a cafenelei. „Sunt fericită să revin aici pentru a bea o cafea, ca în fiecare dimineaţă, dar astăzi mă doare sufletul când mă gândesc la acea tragedie“, a adăugat ea.

„A La Bonne Bière este un loc în care oamenii se întâlnesc şi aşa trebuie să rămână. Am ascuns stigmatele, am revopsit zidurile, am schimbat tocurile ferestrelor, suntem pregătiţi să o luăm de la capăt. Deviza oraşului Paris este «Fluctuant nec mergitur» («E zguduit, dar nu se scufundă»), iar noi am preluat-o în felul nostru, astăzi, pentru a demonstra că suntem mai puternici decât ei (decât autorii atentatelor, n.red.)“, a declarat Audrey Bily, care administrează această cafenea în colaborare cu Romain Debray.

Redeschiderea cafenelei A La Bonne Bière a fost anunţată pe pagina sa de Facebook pe 1 decembrie. „Gândurile noastre cele mai sincere se îndreaptă spre familiile îndoliate, spre clienţii noştri şi spre prietenii noştri care au fost prezenţi aici în acea seară“, au scris pe Facebook administratorii stabilimentului, mulţumind, de asemenea, „echipelor de pompieri, poliţiei şi tuturor acelor persoane prezente în bar pe parcursul acelei seri tragice“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările