Europa

articolul anterior articolul urmator

Atentate teroriste în Paris. Mărturii cutremurătoare ale supravieţuitorilor

42
14 Nov 2015 04:57:00
Autor: Silviu Boiangiu
Atentate teroriste în Paris. Sala Bataclan din Paris, unde au murit 118 oameni FOTO RT/Twitter
Atentate teroriste în Paris. Sala Bataclan din Paris, unde au murit 118 oameni FOTO RT/Twitter

Peste 150 de oameni şi-au pierdut viaţa în atentatele teroriste de vineri seară din Paris. Cei care au supravieţuit atacurilor au făcut o serie de mărturii cutremurătoare.

Atentate în Paris. Mărturii din carnagiul de la Bataclan

O tânără care se afla în club în momentul atacului a declarat pentru televiziunea franceză BFM: „Am văzut doi bărbaţi. Cel mai mare dintre ei a spus <<Ce căutaţi în Siria? O să plătiţi acum>>. Apoi a deschis focul. Am văzut trupuri căzând în jurul meu. Eu am fost împuşcată în picior. A fost un carnagiu. Nu am văzut niciodată atâţia oameni morţi la un loc”, a povestit, fata, plângând.

Atentate la Paris. O româncă, martoră a masacrului din Franţa

 Florentina Popescu, o româncă în vârstă de 36 de ani, a fost martoră la atacurile care au avut loc aseară din Paris. Femeia a povestit, în exclusivitate pentru „Adevărul“, cum a trecut pe lângă teroristul care împuşca zeci de oameni în faţa unui bar din centrul Parisului şi cum a reuşit să scape cu viaţă.
 
Eu eram pe scuter, mă îndreptam către prietenul meu. La un moment dat am trecut prin faţa unui bar şi am văzut că în mijlocul străzii erau parcată o maşină neagră. Am trecut la cinci metri distanţă de maşină. Apoi, am văzut că un bărbat care purta un fel de vestă neagră, mai groasă, avea o puşcă în mânâ ţi trăgea în toţi cei care se aflau în faţa barului. Iniţial nu am înţeles foarte clar ce se întâmplă, am crezut că este vorba despre un bărbat care ţinea o armă de vânătoare în mână“, povesteşte Florentina Popescu. 
 

Atentate în Paris. Ostaticii au scăpat urcându-se pe acoperiş

Alţi oameni au reuşit să scape din Bataclan urcându-se pe acoperişul clădirii.
 
„Trecuseră aproximativ 30 de minute din concert când am văzut doi bărbaţi trăgând în public cu mitraliere. La început m-am ascuns după o boxă. Bărbaţii trăgeau sălbatic în mulţine şi în oamenii întinşi pe jos. Apoi am mers după alţi oameni care au fugit pe o uşă din dreapta scenei. Ducea la scări, dar toate uşile erau scărilor erau încuiate. Am stat acolo aproximativ 10 minute. Eram 30 sau 40 de oameni acolo. Apoi am mers mai departe pe scări şi am ajuns pe acoperiş. Am ieşit printr-o fereastră şi am văzut un bărbat dintr-un apartament din clădirea vecină care ne făcea cu mâna. Am ajuns pe acoperiş şi el ne-a lăsat să intrăm prin uşa de la mansarda sa”, a povestit bărbatul, citat de The Telegraph.
 
Un alt martor care a reuşit să scape din sala de concerte Bataclan, unde peste 118 de ostatici au fost ucişi, a povestit că atacatorii „au tras în mulţime cu arme semiautomate”.
 
„Am reuşit să scăpăm. Era sânge peste tot”, a mărturisit acesta, citat de BBC.
 
Un alt martor care într-un bar cu soţia sa când teroriştii au deschis focul a povestit ce a văzut. 
 
„Sunt mulţi oameni morţi. E oribil. Eu eram în spatele barului. Nu am putut să văd nimic. Am auzit focuri de armă. Oamenii au căzut la pământ. Ne-am pus o masă peste cap ca să ne protejăm. Eram blocaţi în bar pentru că era o grămadă de trupuri în faţa noastră”, a povestit bărbatul.
 

Atentate în Paris. Meciul Franţa-Germania, marcat de atacuri

Un jurnalist a povestit cum s-a simţit tragedia din tribunele meciului Franţa-Germania, care se desfăşura pe Stade de France în momentul atacurilor.
 
„Mulţimea de oameni anxioşi a început să se mişte după fluierul final, nimeni nu ştia ce s-a întâmplat afară. Am auzit două bubuituri în prima repriză şi apoi încă una mai mică. Un elicopter se afla în aer deasupra stadionului de la pauză”, a povestit jurnalistul.
 
„Meciul a mers mai departe ca şi cum nimic nu s-a întâmplat dar noi urmăream totul pe Twitter, în special faptul că preşedintele Hollande a fost evacuat, chiar dacă niciunul dintre noi nu l-a văzut plecând. Nu am văzut nimic din a doua repriză. A fost un anunţ că oamenii ar trebui să plece prin ieşirile din nord, sud şi vest, dar cinci minute mai târziu mulţi spectatori s-au întors”, a mai spus el.
 

Atentate în Paris. Teroriştii au tras încontinuu timp de 15 minute

Un alt jurnalist se afla chiar în Bataclan în momentul atacului.
 
„Mai mulţi bărbaţi înarmaţi au intrat la concert. Doi sau trei bărbaţi care nu purtau măşti aveau arme care arătau ca Kalashnikovurile şi au tras la întâmplare în mulţime. A durat între 10 şi 15 minute. A fost extrem de violent şi a fost panică. Atacatorii au avut suficient timp pentru a reîncărca de cel puţin trei ori. Erau foarte tineri”, a povestit jurnalistul.
 
Un scoţian care se afla în apropierea clubului a povestit şi el ce a văzut.
 
„Scoteam bani din ATM-ul de la staţia de metrou, la 50-70 de metri de Bataclan. Când mi-am luat banii, am auzit trei focuri de armă distincte. La început nu am crezut că sunt focuri de armă. Sunau aproape ca arficiciile. În acest timp, un bărbat înalt, masiv, care arăta caucazian, la aproximativ 50 de metri. Era în mijlocul străzii şi striga <<Haideţi, haideţi!>> la oameni. Părea să fie bunul samaritean care le spunea oamenilor să plece din baruri şi cafenele şi să intre în club. În acest timp am văzut un alt foc de armă şi cineva s-a prăbuşit la pământ în afara clubului Bataclan”, a spus scoţianul.
 
Un alt martor a povestit ce s-a întâmplat în restaurantul Petit Cambodge, unde au avut loc, de asemenea, atacuri armate.
 
„Am auzit focuri de armă, 30 de secunde de focuri de armă, erau interminabile, am crezut că sunt arficicii”, a spus bărbatul, citat de AFP.
 
Un alt martor ocular spune că toată lumea din restaurant a căzut imediat la podea.
 
„O fată era purtată pe braţe de un bărbat. Părea să fie moartă”, a povestit el.
 

Atentate în Paris. Răniţii, îngrijiţi într-o braserie

O braserie de lângă Bataclan a fost transformată de autorităţi în centru de urgenţă, cu personal şi materiale medicale. Ambulanţele au fost strânse din Paris şi împrejurimi. Supravieţuitorii care puteau să meargă au fost direcţionaţi de Crucea Roşie către un alt bar transformat în unitate de suport psihologic, relatează The Guardian.
 
Pe aceeaşi temă:
 
 
 
Atentate teroriste la Paris. Valuri de groază şi emoţie în lume. Steinmeier: „Suntem alături de Franţa!“
 
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

42 Comentarii

Iris IRIS
14.11.2015, 06:37:19

Multumim Frau Merkel ! Ne-ai adus moartea in casa !

+7 (9 voturi)
MelosNegros5
14.11.2015, 06:57:01

Parisul e un oraș din...Franța, nu din Germania.

-5 (9 voturi)
conteaza parerea mea
14.11.2015, 07:00:48

Băi, Iris, faza cu "caucazian" îți scăpa! Dacă n-avem nici un musulman acolo?

-3 (5 voturi)
.aaa aaa
14.11.2015, 07:43:36

O tragedie care ar trebui sa trezeasca Europa si politiceni sa aibe curajul sa numeasca islamul o religia satanica.,si musulmani nu au ce cauta pe strazile noastre.

+2 (4 voturi)
Goicea Niculae
14.11.2015, 08:12:52

Secole de- a rândul, Europa, a colonizat și măcelărit populațiile mai " primitive" furandu- le bogățiile și transformandu- le în sclavi . Se pare ca acum se face scadență și dacă nu se vor lua măsuri drastice pentru a se schimba atitudinea cu care au fost tratate aceste țări ,consecințele vor fi dezastruoase.

-2 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (42)

Modifică Setările