Europa

articolul anterior articolul urmator

Austeritatea a făcut victime în Grecia: peste 500 de bărbaţi s-au sinucis din cauza reducerii cheltuielilor

3
21 Apr 2014 17:54:30
Autor: Noémi Varga
Protestatari nemulţumiţi de măsurile de austeritate ale autorităţilor, în timpul grevei generale FOTO Reuters (9 aprilie 2014)
Protestatari nemulţumiţi de măsurile de austeritate ale autorităţilor, în timpul grevei generale FOTO Reuters (9 aprilie 2014)

Măsurile de austeritate sunt responsabile pentru peste 500 de acte de sinucidere, în rândul bărbaţilor din Grecia, în perioada 2009-2010, se arată într-un studiu efectuat de cercetătorii Universităţii Portsmouth (Marea Britanie), publicat în revista de specialitate „Social Science and Medicine”.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Portsmouth au descoperit o strânsă legătură între creşterea numărului actelor de suicid în rândul bărbaţilor şi tăierea cheltuielilor bugetare în Grecia, în perioada 2009-2010. Potrivit studiului citat de „The Guardian”, fiecare tăiere de 1% a Guvernului de la Atena echivalează cu o creştere de 0,43% a ratei sinuciderilor în rândul bărbaţilor greci.

Cercetătorii au analizat cazurile a 551 de bărbaţi care s-au sinucis în perioada 2009-2019 şi, după ce au exclus orice alt factor care ar fi putut să-i determine să-şi ia viaţa, au ajuns la concluzia că aceştia şi-au pus capăt zilelor, „fără îndoială, din cauza măsurilor de austeritate”, a declarat Nikolaos Antonakakis, unul dintre oamenii de ştiinţă care au lucrat la cercetare.

Antonakakis, profesor de economie şi finanţe de naţionalitate greacă, a decis să investigheze legătura dintre măsurile de austeritate şi rata sinuciderilor după ce a sesizat un număr mai mare de astfel cazuri prezentate în presa greacă. Mai mult, chiar în cercul său de prieteni i s-au adus la cunoştinţă astfel poveşti cu final tragic.

Potrivit studiului publicat în revista „Social Science and Medicine”, incidenţa crescută a cazurilor de sinucidere apare doar în cazul bărbaţilor, în rândul femeilor neremarcându-se niciun fel de modificare semnificativă a ratei suicidelor. 

Cea mai mare incidenţă a cazurilor de sinucidere a fost constatată în rândul bărbaţilor greci cu vârste cuprinse între 45 şi 89 de ani.

„Rezultatele studiului ar trebui să aibă implicaţii majore pentru entităţile cu putere de decizie şi pentru cei care implementează deciziile”, a atras atenţia Antonakakis. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Stan Gabriel
21.04.2014, 18:11:58

La noi sunt cu miile.

Kevorc Eduart Stefanian
21.04.2014, 18:51:24

de ce nu spune Universitatea Portsmouth si ce venit mediu aveau grecii inainte si dupa recesiune si sa compare cineve din analistii nostri, sa compare situatia lor cu a noastra. ca tot vad pe mass media tot felul de statistici, sa inteleg ca de data asta nu le prea convine. ca daca noi suntem ineficienti, drept urmare extrem de prost remunerati, asta nu se datoreaza tot lor ce au venituri dea dreptul nesimtite? si inca ceva, daca o persoana de rand suna la spital pentru cineva trecut de 80 de ani, poate astepta mult si bine, fara sa se considere crima din partea celor ce s-au lasat asteptati. p.s. imi pare rau ca trebuie sa adaug un asemenea comentariu in ziua de Paste. intr-o zi voi ajunge - ceea ce sincer nici nu mai astept - octogenar, si sunt convins ca tot asa se vor derula lucrurile.

Carmen Florea
21.04.2014, 19:30:15

Astia s-au lafait in mii de euro salariu fara sa produca o ceapa degerata. Femeia de serviciu pe 4 ore avea 1000 euro salariu. Dar mai ales le-a placut sa fie serviti de lumea noastra si desigur implica cheltuieli, la care nu puneau nimic in loc. Un mare 'ajutor' le-a fost si clerul,care de facto conduce Grecia si a condus-o pana a trimis-o prin tomberoane. Acum le arunca pomeni tot pe banii lor,ai contribuabililor,cu aere de 'binefacator'. Exact ca mafia: fura de la saraci ca apoi sa-i primeneasca cu o strachina de supa chioara,iar saracii blegi,in loc s-o ia in furci, ii mai fac si osanale cat de buna si primitoare e mafia asta. Noroc de ea,altfel nu se stie cum s-ar discurca prostimea.

0 (4 voturi)