Europa

articolul anterior articolul urmator

Austria adoptă vaccinarea anti COVID obligatorie a adulţilor, o premieră în Uniunea Europeană

3
21 Jan 2022 08:18:48
Autor: Dan Anghel
Vaccin FOTO Pixabay
Vaccin FOTO Pixabay

Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria devenind prima ţară din Uniunea Europeană care ia o astfel de măsură pentru a lupta împotriva pandemiei, în pofida numeroaselor proteste de stradă, transmite AFP.

Proiectul de lege, anunţat în noiembrie pentru a impulsiona o campanie de vaccinare şovăielnică, a fost aprobat cu o largă majoritate (137 de voturi pentru, 33 împotrivă). Măsura va intra în vigoare pe 4 februarie, transmite AGERPRES. 
 
'Vaccinarea este şansa pentru societatea noastră să atingă o libertate durabilă şi continuă, fără ca virusul să ne limiteze', a declarat cancelarul conservator Karl Nehammer în faţa presei, înaintea şedinţei din parlament. El a recunoscut că subiectul 'face obiectul unei dezbateri intense şi pasionate'.
 
În plus faţă de Verzi, partenerii de coaliţie ai conservatorilor, proiectul a fost susţinut şi de conducerea partidelor social-democrat şi liberal.
 
Singura care s-a opus a fost extrema dreapta, în numele apărării libertăţilor individuale. Liderul FPO (Partidul Libertăţii), Herbert Kickl, care se opune vehement vaccinurilor, a acuzat în timpul dezbaterilor 'un proiect care deschide calea totalitarismului în Austria'.
 
'Nu avem majoritate astăzi în parlament, dar o avem în exterior', a mai spus el, promiţând să sfideze legea.
 
Mulţi austrieci se opun noii legi şi manifestează cu zecile de mii practic în fiecare weekend. Guvernul insistă că obiectivul nu este de a impune nici vaccinarea cu forţa, nici sancţiuni financiare. Acestea vor putea ajunge la 600-3.600 de euro, dar vor fi ridicate dacă respectivul contravenient se va vaccina în termen de două săptămâni.
 
Votul de joi a intervenit în timp ce Austria a raportat un număr record de infectări, aproape 30.000. În jur de 72% din populaţie este vaccinată cu schema integrală, procent inferior celui din Franţa ori Spania.
 
Potrivit Ministerului Sănătăţii, mai sunt de convins să se vaccineze un milion şi jumătate de adulţi. A fost anunţată şi o loterie, cu premii de 500 de euro pentru vaccinaţi.
 
Pentru a le lăsa timp recalcitranţilor, care vor primi o scrisoare de convocare la vaccinare, faza controalelor va începe la mijlocul lunii martie.
 

Vă recomandăm şi: 

Cum au vrut sovieticii să ne înlocuiască leul cu rubla şi ne-au luat flota după 23 August 1944

Tupeul unui şofer: şi-a parcat autoturismul direct pe nisip şi a rămas blocat. Ce amendă a primit
 
Peste 170 de elevi din judeţul Constanţa sunt confirmaţi cu COVID-19
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Amdo Odma
21.01.2022, 10:49:52

Cum vorbesc unii de libertate exact cand te imping in cusca...

-11 (13 voturi)
= aceeaşi mizerie
21.01.2022, 13:53:18

A O... Stai liniștit. "Secretul" articolului, și a situației în sine, e chiar īn titlu, mai exact, cuvîntul "adoptă" (vaccinarea obligatorie), dar pina la implementare, că să nu mai spun de îndeplinirea acestui "țel"... E cale lungă, care nu va fi putea fi niciodată parcursă...

Traian Decebal
24.01.2022, 19:30:49

Un ser sperimental, banditii din umbra obliga cetatenii sa-l injecteze, dar nu-si asum responsabilitatea...

-12 (12 voturi)
Modifică Setările