Europa

articolul anterior articolul urmator

Austria interzice vălul islamic în şcolile primare

11
16 May 2019 21:47:33
Autor: News.ro
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Parlamentarii austrieci au aprobat o lege care interzice vălul islamic în şcolile primare, o măsură propusă de guvernul de dreapta, conform The Guardian.

Textul legii face referire la „orice vestimentaţie care este influenţată ideologic sau religios care este asociată cu acoperirea capului”.

Reprezentanţii coaliţiei formate din Partidul Poporului (OVP, centru-dreapta) şi Partidul Libertăţii (FPO, extremă-dreapta) au informat că textul face referire la vălul islamic.

Purtătorul de cuvânt al FPO Wendelin Molzer a declarat că legea este „un semnal împotriva islamului politic” iar parlamentarul OVP Rudolf Taschner a afirmat că măsura este necesară pentru a elibera fetele de subjugare.

Guvernul a informat că patka purtată de băieţii Sikh şi kippa evreiască nu vor fi afectate.

Organizaţia oficială a musulmanilor austrieci IGGO a condamnat legea ca „un atac direct la libertatea religioasă a musulmanilor austrieci”. Organizaţia a informat că va contesta validitatea legii la Curtea Constituţională.

Guvernul a informat că se aşteaptă ca legea să fie contestată de vreme ce legislaţia similară pentru şcoli este adoptată cu două treimi din parlamentari. În acest caz aproape toţi parlamentarii din opoziţie au votat împotriva legii.

Irmgard Griss, de la partidul liberal Neos, a declarat că interdicţia va face mai mult rău decât bine, facându-le responsabile pe fetele din şcolile austriece pentru politicile de represiune ale regimurilor autoritare din Iran sau Arabia Saudită.

OVP şi FPO au format o coaliţie la sfârşitul lui 2017 după ce ambele partide au avut o poziţie anti-imigranţi în campania electorală şi au avertizat cu privire la pericolele unor „societăţi paralele”. Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat în aprilie 2018: „Acoperirea unor copii nu este ceva ce ar trebui să aibă loc în ţara noastră”.

Danemarca a interzis vălul islamic în locuri publice în 2018, alăturându-se astfel Franţei, Belgiei, Olandei şi Bulgariei precum şi landului german Bavaria.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Adrian Foangă
16.05.2019, 21:51:26

Poate se trezeste, in sfarsit, Europa, si incepe sa mai repare din lucrurile stricate de-a lungul timpului, cand au lasat aceste lacuste non-europene sa-si faca de cap.

+5 (5 voturi)
Index 4.2
16.05.2019, 21:57:47

Asta este o masura de bun simtz, ca emigrant/ nou veniti trebuie sa se adapteze si nu gazdele!

+4 (4 voturi)
daco getul
16.05.2019, 22:19:08

cohones se cheama treaba asta

+2 (2 voturi)
Index 4.2
17.05.2019, 01:38:31

Ce zisashi mai Pista? Ce e aia cohones, ca dacii nu consumau asa ceva la masa!?

-1 (1 vot)
Dream Pervertor
17.05.2019, 08:19:03

....si introduce obligativitatea bikinilor tanga!

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (11)