Austria a fost de acord, Polonia a refuzat. Cum trece Europa la plăţi pentru gaz în ruble

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

10 clienţi au deschis imediat conturi la Gazprombank pentru a plăti gazul rusesc în moneda rusă, iar patru au făcut deja primele plăţi.

Austria a fost de acord cu condiţia Rusiei de a trece la o nouă schemă de plată pentru gaze, care implică conversia plăţilor din euro sau dolari în ruble.

În acelaşi timp, potrivit Bloomberg, Austria nu este singurul cumpărător din Europa care a acceptat condiţia Rusiei. Imediat, 10 clienţi şi-au deschis conturi la Gazprombank pentru a plăti gazul rusesc în ruble, iar patru au făcut deja primele plăţi. Însă Bulgaria şi Polonia nu au fost de acord cu acest lucru, iar Gazprom a încetat să furnizeze combustibil pe 27 aprilie.

Polonia şi Bulgaria fără gaz

Din 27 aprilie, Gazprom a oprit complet livrările de gaz rusesc către compania bulgară Bulgargaz şi cea poloneză PGNiG. Motivul acestei decizii este neachitarea la timp a livrărilor în ruble de către companii. În plus, ambele ţări sunt ţări de tranzit pentru gazul rusesc. „Gazprom” a avertizat Polonia şi Bulgaria că, în cazul retragerii neautorizate de combustibil din volumul de tranzit către ţări terţe, va reduce livrările cu acest volum.

În general, în 2021, Polonia şi-a majorat importul de gaz rusesc cu 9,4%, la 10,58 miliarde de metri cubi, consumând în acelaşi timp 20 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. Livrările de gaze din Federaţia Rusă către Bulgaria s-au dublat anul trecut - până la 3,15 miliarde de metri cubi.

Totuşi, Polonia asigură că are surse alternative de aprovizionare şi rezervele necesare de gaze - instalaţiile de depozitare cu o capacitate de 3,81 miliarde de metri cubi sunt pline în proporţie de 76%. Mai mult, autorităţile poloneze nu intenţionează să cumpere mai mult gaz din Rusia. Varşovia se pregăteşte pentru asta de şase ani. Compania energetică poloneză PGNiG a considerat însă decizia Rusiei o încălcare a contractului Yamal şi intenţionează să depună o reclamaţie.

În Bulgaria, autorităţilei au spus că va fi suficient gaz pentru consumatorii casnici timp de o lună şi au clarificat că Rusia a returnat plata făcută în dolari. Încetarea livrărilor de către Gazprom „este o încălcare gravă a acordului relevant şi şantaj pentru implementarea planului de plată a gazului prin ruble prin terţi, care nu garantează nici livrările, nici conservarea banilor bulgari. <…> acţiune unilaterală răsucirea braţului este inacceptabilă”, a declarat prim-ministrul Bulgariei Kiril Petkov. Potrivit acestuia, această situaţie este o problemă a UE şi răspunsul va fi general.

Austria cu gaz

Austria, spre deosebire de Polonia şi Bulgaria, a acceptat condiţia Rusiei de a plăti gazul în ruble, recunoscând că respectă termenii sancţiunilor. Compania de petrol şi gaze OMV a deschis un cont corespunzător la o bancă rusă. Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin l-a asigurat în timpul unei întâlniri recente că Viena va continua să plătească livrările în euro. Firma însăşi a clarificat că a analizat solicitarea Gazprom pentru o nouă metodă de plată şi lucrează la o soluţie care să respecte sancţiunile.

Austria admite că acum este imposibil să facă faţă cererii interne fără gaz din Federaţia Rusă şi intenţionează să umple instalaţiile de depozitare cu 80% până la sfârşitul anului din cauza riscului unei opriri bruşte a livrărilor din Federaţia Rusă. Cu toate acestea, Viena se aşteaptă să elimine gazul rusesc împreună cu restul UE până în 2027.

În plus, compania germană Uniper admite posibilitatea de a fi de acord cu termenii Rusiei şi discută cu autorităţile germane plata în ruble. Şi, potrivit agenţiei Bloomberg, cel puţin 10 companii europene au deschis deja conturi pentru plata gazelor în ruble. Patru au plătit deja cu noua metodă.


Poziţia UE

Oprirea aprovizionării în mod unilateral este cea mai recentă încercare a Rusiei „de a folosi gazul ca instrument de şantaj. Acest lucru este nejustificat şi inacceptabil”. Această situaţie „demonstrează încă o dată lipsa de încredere a Rusiei ca furnizor de gaze”. Ţările membre ale Comunităţii au făcut planuri de urgenţă şi lucrează pentru a asigura aprovizionare alternative, a declarat şefa Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană a considerat, de asemenea, că firmele europene pot plăti pentru gaze în ruble, cu o serie de condiţii, care nu vor contrazice sancţiunile anti-ruse, a raportat anterior Reuters. Potrivit acestuia, CE a cerut posibilă efectuarea plăţilor în dolari şi euro către un cont bancar rusesc, dar nu către Banca Centrală a Federaţiei Ruse, pentru conversia ulterioară în ruble în baza contractelor existente.

Între timp, UE va creşte temporar, dar semnificativ, achiziţiile de gaze din Federaţia Rusă prin ţările care sunt gata să plătească în ruble. O astfel de măsură ar trebui să compenseze încetarea livrărilor către Polonia şi Bulgaria, care vor putea achiziţiona volume suplimentare de combustibil pe piaţa europeană, a declarat pentru TASS o sursă din instituţiile UE de la Bruxelles.

Totuşi, Parlamentul European solicită tuturor ţărilor să impună un embargo asupra livrărilor de energie din Federaţia Rusă, a declarat şeful acesteia, Robert Metsol. Dar, până acum, ţările - membrii comunităţii nu au putut ajunge la un consens cu privire la un embargo asupra aprovizionării cu gaz şi petrol din Federaţia Rusă - unele ţări sunt împotrivă. UE intenţionează să discute această problemă din nou la summit-ul care va acea loc abia la sfârşitul lunii mai.

În acelaşi timp, Fondul Monetar Internaţional nu a exclus anterior scenariul conform căruia ţările europene ar putea trăi liniştite fără gaz rusesc doar şase luni. Atunci vor începe probleme economice serioase. Refuzul total al Europei de a importa gaz rusesc ar duce la o reducere a PIB-ului zonei euro cu 3 puncte procentuale, potrivit prognozei FMI.

Ce se spune în Rusia

Livrările de combustibil către alte ţări neprietenoase care refuză să plătească în ruble ar trebui suspendate, a declarat preşedintele Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin.

Polonia nu va putea înlocui gazul rusesc în 2022. Rezervele actuale vor dura până în toamnă, iar apoi Varşovia se va confrunta cu întrebarea cum să înceapă sezonul de încălzire. Acest lucru a fost subliniat de ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev.

Cererea Rusiei de a plăti în ruble nu este şantaj, Moscova rămâne un furnizor de încredere de combustibil. Aşadar, secretarul de presă al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov, a comentat cuvintele şefului Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Potrivit acestuia, necesitatea unei noi metode de plată a fost dictată de faptul că o cantitate semnificativă de rezerve a fost blocată

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite