Europa

articolul anterior articolul urmator

Avertismentul noului şef al Europol: Interceptarea comunicaţiilor infractorilor, aprope imposibilă după implementarea reţelelor 5G

7
18 Jul 2019 14:57:39
Autor: Viorica Marin
Catherine De Bolle, noul şef al Europol
Catherine De Bolle, noul şef al Europol

Pierderea de către agenţiile europene de aplicare a legilor a capacităţilor de a intercepta dispozitivele mobile ale infractorilor o dată cu lansarea tehniologiei 5G este o temă ce trebuia adusă în discuţie mai devreme, în contextul în care reţelele de comunicaţii sunt modernizate, a declarat pentru Reuters noul şef al Europol.

Cerându-le liderilor europeni puteri sporite pentru a lupta împotriva infractorilor ce beneficiază de tehnologie de vârf, Catherine De Bolle a precizat că statele mebre nu dispun deocamdată de reglementări interne sau de tehnologii care să acopere breşele apărute o dată ce reţelele 4G vor deveni învechite.
 
"Este unul dintre cele mai importante instrumente de anchetă de care dispun poliţiştii şi serviciile, aşa că avem nevoie de acest lucru şi pe viitor", a declarat Catherine De Bolle într-un interviu, dând exemplu localizarea unui copil răpit. Autorităţile poliţieneşti europene pot, în prezent, să intercepteze şi să localizeze infractorii căutaţi folosind dispozitive de comunicaţii din reţeaua 4G, însă "nu le putem folosi în reţeaua 5G", a precizat De Bolle.
 
Noul şef al Europol a menţionat faptul că agenţiile de aplicare a legii au fost introduse prea târziu în discuţiile legate de tranziţia la 5G, negocieri purtate între companiile de tehnologie, ceea ce înseamnă că oficialii sunt, în prezent, forţaţi să caute noi modalităţi de a limita efectele negative când poliţia va rămână fără capacităţile de monitorizare în reţeaua 5G. 
 
Comentariile au fost făcute în contextul în care Europol a dat publicităţii un raport legat de combaterea infracţionalităţii în era digitală, care descrie modul în care infractorii au adoptat noi instrumente de criptare a comunicaţiilor, tehnologie de printare 3 D şi dispun de capabilităţi de accesare ilegală ce vizează posibile victime din mediul online. 
 
Raportul scoate în evidenţă abilitatea teroriştilor de a folosi autovehicule fără şofer sau drone ca instrumente de atac şi inteligenţa artificială pentru a răspândi ştiri false, precum şi proceduri de calcul super-rapide ce i-ar putea ajuta la spargerea unor coduri criptate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Stancu Dan
18.07.2019, 15:08:53

UE : "noi luptam impotriva poluarii. Vom lupta si impotriva infractorilor candva, da' acum avem chestii mai importante de rezolvat".

0 (2 voturi)
Sorin Barbu
18.07.2019, 16:20:23

Minciuni cred ca ne vor intercepta pe toți nesimțitii âştia.

+2 (4 voturi)
Goicea Niculae
18.07.2019, 17:49:35

Cei mai mari infractori și criminali care folosesc tehnologia modernă ,sunt statele care mențin războiul permanent in lume.

+3 (5 voturi)
Sorin Barbu
19.07.2019, 03:21:38

corect si tarile alea care sunt???? USA UK GERMANIA . etc

Ion Capsuna
18.07.2019, 23:49:14

Pe linga infractori erau ascultati toti... Asta e problema acu: ascultarea va fi mai dificila!

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)