Europa

articolul anterior articolul urmator

Avertismentul unei arestări fără glorie

12
19 Mar 2016 19:05:44
Horia Blidaru
"Fie Salah Abdeslam a fost foarte inteligent, fie serviciile belgiene au fost nule – ceea ce este mult mai probabil", a comentat un deputat francez arestarea teroristului după patru luni de căutări
"Fie Salah Abdeslam a fost foarte inteligent, fie serviciile belgiene au fost nule – ceea ce este mult mai probabil", a comentat un deputat francez arestarea teroristului după patru luni de căutări

Victorie de etapă, fără lauri însă, împotriva terorismului jihadist. Capturarea lui Salah Abdeslam provoacă, în primul rând, o întrebare neliniştitoare: cum a fost posibil ca unul din autorii atentatelor din 13 noiembrie să se ascundă, timp de patru luni, în capitala Europei? Dacă ar fi reuşit să fugă în Siria, cum se presupunea, ar fi fost o situaţie mai puţin stânjenitoare pentru servicile secrete belgiene şi franceze.


Desigur, e un succes că a fost arestat unul din responsabilii masacrării a 130 de oameni la Paris, mai ales că a fost prins în viaţă. Avem, astfel, şansa de a afla mai multe despre organizaţia căreia-i aparţine şi de a expune unui proces nu doar un criminal, ci şi o viziune sinistră asupra lumii. Dar aceste patru luni în care a dat cu tifla poterelor ineficace spun multe despre reţelele subterane din care pornesc la atac şi în sânul cărora se ascund teroriştii islamişti, în imediata vecinătate a instituţiilor europene. E frapant că inamicul public nr. 1 a fost prins la doar şase kilometri distanţă de locul în care, la Bruxelles, cei 28 de şefi de state şi guverne din UE căutau să se pună de acord cu premierul turc în criza migraţiei.

Faptul că ascunzătoarea a fost descoperită mai degrabă graţie hazardului, cum reiese din datele publice până acum, eşecul operaţiunii anterioare, de joi, din cartierul Forest, precum şi faptul că mai sunt alţi doi fugari dintre implicaţii în atentatele de la Paris – iată câteva elemente îngrijorătoare pentru un continent stăpânit de teroare.

Salah Abdeslam a putut, în ciuda celor peste o sută de percheziţii efectuate de poliţia belgiană, să se sustragă forţelor anti-tero în acest răstimp de 126 de zile, adăpostit fiind, potrivit informaţiilor actuale, într-un perimetru foarte restrâns.

Arestarea sa în Molenbeek – la numai 500 de metri distanţă de propria locuinţă – e un nou semnal de alarmă privind incapacitatea aplicării legii în acest cartier scăpat de sub control.

„Molenbeek este Fâşia Gaza a Europei Occidentale”, avertiza, acum două săptămâni, liderul extremei drepte olandeze. „Îşi scuipă veninul asupra Bruxelles-ului”, a comentat acru presa belgiană, ignorând corectitudinea diagnosticului, fie el şi venit din partea unui extremist. Pentru că Geert Wilders e unul din acei populişti care capitalizează voturi din incapacitatea clasei politice tradiţionale de a formula răspunsurile adecvate multiplelor crize ce macină accelerat Uniunea Europeană.

Alain Marsaud, un fost magistrat francez specializat în combaterea terorismului, actualmente deputat din partea Republicanilor lui Sarkozy et comp, punctează, acum, virulent în legătură cu atentatele din 13 noiembrie şi tot ceea ce a urmat: „Naivitatea belgienilor ne-a costat 130 de morţi (...) Fie Salah Abdeslam a fost foarte inteligent, fie serviciile belgiene au fost nule – ceea ce este mult mai probabil”.

Faptul că, în Belgia, din cele 34 de măsuri anunţate împotriva terorismului, numai 13 au fost, deocamdată, puse efectiv în aplicare evidenţiază carenţe majore în contracararea acestui pericol letal.

Cele mai multe dintre decizii sunt blocate în hăţişul parlamentar şi birocraţia guvernamentală.

Între timp, reţelele jihadiste îşi dovedesc eficienţa. Cu complicitatea – pasivă ori activă – a unei părţi a comunităţii musulmane. Pentru a evita nedreapta stigmatizare colectivă, această comunitate are, în UE în primul rând, datoria de a alege, manifest şi concret, între stat şi terorism, între lege şi fanatism.

Iar decidenţii din întreaga Europă au obligaţia de a duce în forţă războiul împotriva terorii, nu doar de a-l simula.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Vanatorul/d.c.
19.03.2016, 19:47:31

”Desigur, e un succes că a fost arestat unul din responsabilii masacrării a 130 de oameni la Paris, mai ales că a fost prins în viaţă. Avem, astfel, şansa de a afla mai multe despre organizaţia căreia-i aparţine...” Pe cat punem pariu ca o garmada de asociatii si organizatii (franceze, in primul rand), asociatii si organizatii a caror activitate consta in..”da-i si lupta si iar dai si iar da-i lupta” intru respectarea cu sfintenie a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, vor sari in ajutorul..animalului, cerand anchetatorilor sa nu cumva sa-l ..intimideze sau ..tortureze cu intrebari sâcâitoare pe dl. terorist, intrebari cae sa-l..jeneze si pe dumnealui - cetateanul terorist cu drepturi, , dar si pe tovarasii dumnealui de Jihad descreierat, si ei la randul lor tot cetateni cu drepturi (nu..?), dar, care, deocamdata, isi doresc sa ramana anonimi..?

+4 (4 voturi)
Paun Al
19.03.2016, 22:16:59

Cea ce nu ati inteles dv este ca succesul terorismului islamic din Europa de Vest su se datoreaza atat inteligentei teroristilor ,sau slabiciunii statelor , cat mai ales complicitatii .... imensei majoritari de musulmani "moderati ' care-i ajuta , sunt cel putin complici morali si in fapt . Fiti sigur ca a fost vazut , multi musulmanin stiau unde este, cine-l ajuta etc ... . Un stat nu se poate lupta , cu mijloace democratice cu milioane de cetateni ostili, complici ai teroristilor .

+8 (8 voturi)
G M
20.03.2016, 12:04:11

Mai e puțin și musulmanii vor face legea în UE. Și atunci nu vor trebui să se ascunda. Nătărăii de europeni încă nu s-au trezit la realitate.

+3 (3 voturi)
barbu brailoiu
20.03.2016, 13:34:20

„un fleac... m-am răzgândit!” zice derbedeul asasin, explicând de ce nu s-a sinucis, spre a nu fi capturat viu. să constate toți fanatici idioți mulsulmani că șefii lor sunt șmecheri, băgându-i pe tâmpiți la înaintare, cu „martirajul în numele lui Allah” și alte aberații, pentru ca ei să rămână în viață.

+3 (3 voturi)
cornel jurja
20.03.2016, 15:19:08

Problema grava este ca impricinatul a spus ca refuza sa fie extradat in Franta, iat autoritatile belgiene dau ca sigur faptul ca nu il vor extrada. Tot in numele drepturilor omului care are dreptul sa refuze extradarea! Ca si cum extradarea si raspunderea in fata legii pentru crimele comise ar fi facultativa! Mi se pare ca democratia occidentala a cam inebunit!

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (12)