Europa

articolul anterior articolul urmator

Avocatul teroristului Salah Abdeslam şi-a închis cabinetul după ce a fost agrestat

1
24 Mar 2016 14:12:37
Autor: Viorica Marin
Sven Mary, avocatul lui Salah Abdeslam
Sven Mary, avocatul lui Salah Abdeslam

Sven Mary, avocatul presupusului terorist Salah Abdeslam, a fost agresat de un individ marţi, pe motiv că apără terorişti şi a decis să-şi închidă cabinetul de avocatură.

Avocatul lui Salah Abdeslam, Sven Mary, a fost atacat marţi, de un individ care l-a acuzat că îl apară pe presupusul terorist arestat vineri în Belgia. Sven Mary şi-a înfruntat fizic atacatorul, dar a declarat că a trebuit să-şi închidă cabinetul pentru a asigura siguranţa angajaţilor săi.
 
Sven Mary a primit sute de mesaje cu injurii, deoarece este apărătorul lui Salah Abdeslam, dar potrivit presei francezwe, avocatul nu a dorit să fie plasat sub protecţie.
 
Salah Abdeslam, suspect-cheie în atentatele de la Paris, a fost inculpat pentru "crime teroriste şi participare la activităţile unui grup terorist în cadrul anchetei privind atacurile din 13 noiembrie 2015.
 
Salah Abdeslam, a fost arestat pe 18 martie în cartierul bruxellez Molenbeek, după patru luni în care a fost căutat de autorităţile din Franţa şi Belgia. Avocatul Sven Mary, unul dintre numele mari ale Baroului din Bruxelles, a fost ales de familia lui Abdeslam pentru a-l apăra pe Salah.
 
Sven Mary este numit de presă «avocatul canaliilor» şi «prinţul procedurilor judiciare»  are 45 de ani şi are o reputaţie pe această filieră.
 
Cu craniul ras şi ochi albaştri, Sven Mary a apărat în 2014 criminali jihadişti pe care nici un avocat nu a vrut să îi reprezinte. Tot el este cel care a pledat în apărarea şefului grupării salafiste Sharia4Belgium. O singură limită profesională are şi o şi recunoaşte  - nu apără reprezentanţii extremei drepte. 
 
Sven Mary declara într-un interviu acordat în 2012 că nu ar putea să apere pe cineva care neagă existenţa lagărelor de concentrare naziste. Mary a acceptat să îl apere pe Salah Abdeslam cu o singură condiţie - ca Abdeslam să nu nege prezenţa sa la Paris pe 13 noiembrie 2015, ziua în care au avut loc atentatele.
 
Avocatul recunoaşte într-un interviu pentru L*Express că un dosar ca cel la care lucrează acum este un dosar care îi va schimba viaţa şi dacă şitia că se va ajunge la ameninţări şi la adresa colaboratorilor săi nu ar fi acceptat cazul. 
 
Salah Absdeslam nu mai colaborează cu anchetatorii belgieni şi vrea în Franţa
 
Cât priveşte pe clientul său, avocatul spune că Salah Absdeslam a decis să nu mai colaboreze cu anchetatorii.
 
"Cred că voia să mă vadă întâi, pentru că a primit o vizită din partea anchetatorilor marţi şi voia să mă vadă întâi", a declarat, joi, avocatul său Sven Mary, pentru postul Europe 1.
 
Salah Absdeslam începuse să colaboreze după arestarea sa.
 
Sven Mary îl descria ca pe un om dispus să răspundă "la toate întrebările". Acesta spunea miercuri că nu doreşte ca Abdeslam să recurgă la tăcere, dintr-o mulţime de motive. "Dacă ar recurge la tăcere, acest lucru ne-ar pune în faţa altor situaţii precum cea de la Bataclan, şi tocmai asta vreau eu să evit".
 
Avocatul său a explicat "că nu vrea să ştie ce gândeşte Abdeslam" privind atentatele de la Bruxelles, însă estimează că acest lucru nu este important "în stadiul actual".
 
Sven Mary a oferit, de asemenea, detalii în ceea ce priveşte starea de sănătate a lui Salah Abdeslam, rănit la picior. "Se reface puţin câte puţin" a spus el, adăugând că, "rana sa nu este una gravă".

Salah Abdeslam vrea să se întoarcă în Franţa "cât mai repede posibil" şi nu se mai opune extrădării, susţine avocatul său, la scurt timp după ce a anunţat că nu mai colaborează cu autorităţile belgiene.

"Salah Abdeslam mi-a solicitat să vă informez că doreşte să plece în Franţa cât mai repede posibil", a declarat avocatul său, Sven Mary, adăugând că Abdeslam "vrea să se justifice în Franţa", relatează Le Figaro.

"Mă voi întâlni cu judecătorul comisiei pentru a nu se opune acestei extrădări în Franţa care sperăm că se va face (...) cu cele mai mici întârzieri", a declarat avocatul lui Abdeslam.

Procurorul Parisului, Francois Molins, a declarat săptămâna trecută că în cel mai rău caz Abdeslam ar urma să fie predat autorităţilor franceze în trei luni, după ce islamistul a anunţat că se opune extrădării în ţara sa de origine.

Abdeslam este programat să apară în faţa unui tribunal din Bruxelles pe 31 martie pentru executarea mandatului internaţional emis pe numele său pentru implicare în atentatele teroriste din Paris, de anul trecut, soldate cu 130 de morţi. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

cxt
24.03.2016, 21:13:44

Corect ar fi ca Abdeslam sa aiba oportunitatea sa se justifice (sa-si spuna ultimele cuvinte) in fata poporului francez si a lumii intregi de pe podiumul pe care e pregatita ghilotina. Auzi, preocupari vizavi de starea de sanatate a teroristului... Sta confortabil? e cald in celula? ii dau mancare halal?....FFS!

Modifică Setările