Europa

articolul anterior articolul urmator

Avortul, aproape imposibil în Polonia

7
22 Oct 2020 17:59:45
Autor: Viorica Marin

Tribunalul constituţional din Polonia a decis joi că avortul din cauza defectelor fătului contravine constituţiei, instituind un cadru legal echivalent aproape cu interdicţia întreruperii sarcinii în ţara predominant catolică, relatează Reuters.

 
După ce verdictul va intra în vigoare, avortul va mai fi permis doar în caz de viol, incest sau existenţa unei ameninţări la viaţa şi sănătatea mamei.
 
Valorile conservatoare au jucat un rol tot mai mare în viaţa publică din Polonia după ce partidul naţionalist Lege şi justiţie (PiS) a venit la putere, în urmă cu cinci ani, promiţând apărarea caracterului tradiţional catolic al naţiunii.
 
Limitarea dreptului la avort este o ambiţie veche a partidului, dar fostele propuneri legislative nu au avut sorţi de izbândă din cauza reacţiei publice de condamnare a iniţiativei, notează Reuters.
 
Grupurile pentru drepturile omului au cerut autorităţilor să nu sporească restricţiile, pentru că aproape toate avorturile făcute în Polonia au loc în cazurile în care fătul are dizabilităţi severe. Este exact legea dezbătută de Curtea Constituţională.
 
De asemenea, în Parlament a fost introdus un proiect de lege care prevede de asemenea interzicerea avorturilor în cazurile de dizabilităţi ireversibile la făt, proiect susţinut de partidul naţionalist Lege şi Dreptate.
 
Majoritatea judecătorilor curţii au fost desemnaţi de acelaşi partid.
 
Activista poloneză pentru drepturile femeilor Antonina Lewandowska spune că apărarea legii din 1993 se bazează pe normele ONU care interzic tortura.
 
„Este inuman, este o dovadă de dispreţ să obligi pe cineva să ducă o sarcină până la termen, mai ales dacă fătul are malformaşii. 98% din avorturile legale efectuate în Polonia se sunt cauzate de malformaţiile fetale”, a spus ea.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Steambreather
22.10.2020, 18:25:23

Valori conservatoare crestine, aka eveul mediu

+3 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
22.10.2020, 18:28:03

Comentariu considerat abuziv.

GicaContra
22.10.2020, 18:46:45

Si uite asa “scopul” pentru care a fost data legea (sa creasca populatia de polonezi pe metru patrat) va avea un efect advers. Tot mai multe poloneze vor pleca in Germania vecina si prietenoasa cu cetateanul.

+3 (3 voturi)
Radu Mircea
22.10.2020, 18:52:28

# Desteptilor care sunt in stare sa interzica avortul in cazuri de fat cu malformatii , ar fi de bun simt sa le fie incredintat un copil cu sindrom Down macar , sa-l ingrijeasca pina la majorat , desi handicapul se poate ameliora intrucitva , dar nu dispare niciodata Sa nu vorbesc de handicapuri mai severe cind nici o tigare nu sunt in stare sa-si aprinda fara interventia pompierilor .

+3 (3 voturi)
Scriptamanent
22.10.2020, 20:07:28

Si uite asa, tribunalul constitutional al Poloniei statueaza sclavia moderna, fortand insarcinatele sa-si duca sarcina si viata in sclavie. Nu numai ca le sileste pe insarcinate sa devina mame, dar dementii au hotarat sa oblige venirea pe lume a unor specimene ale umanitatii profund tarate si care eventual sa-si perpetueze genele. Si uite asa se duce naibii specia asta umana. Si daca ar fi doar asta... Dar femeile alea obligate, fortate de niste cretini sa devina mame ale unor copii cu dizabilitati severe isi vor ura nu numai viata, dar si progenitura care le-a modificat complet viata. Dementi. Ce face religia din stupizii indoctrinati...

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările