Europa

articolul anterior articolul urmator

Azi, în Parlamentul finlandez, dezbaterea care repune în prim plan aderarea la NATO

31
13 Apr 2022 10:05:08
Cristian Unteanu

Perspectiva este considerată extrem de realistă şi îngrijorează extrem de tare Rusia care, ca şi în cazul Ucrainei, transmite acum acelaşi tip de avertisment împotriva unei eventuale extinderi a Alianţei, comunicând în termeni foarte clari că asta "nu va aduce stabilitatea pe continentul european".

Mai ales că este vorba în primul rând de Finlanda, dar perspectivele aderării la NATO sunt evocate extrem de serios şi în Suedia, o mişcare comună a celor două state nordice schimbând fundamental echilibrul de securitate în zonă, oferind Alianţei o posibilitate de control aproape absolut în Baltica.

În acest context, avem o serie întreagă de mesaje foarte dure transmise de responsabilii de la Kremlin către guvernele de la Helsinki şi Stockholm că o aderare la NATO va determina "consecinţe grave politice şi militare" , ceea ce l-a determinat pe premierul finlandez Sauli Niinistro să spună că ţara sa se poate aştepta la atacuri "impetuoase" din partea Rusiei. Adică, în clar, există posibilitatea extrem de serioasă ca Moscova să deschidă o mişcare ofensivă de mare amploare dacă, la Summitul din vara asta al NATAO, liderii vor lua o hotărâre favorabilă în ce priveşte o eventuală cerere de aderare din partea celor două ţări nordice. Ceea ce s-ar putea întâmpla, oricum în Finlada s-a promis că în această vară va exista o decizie naţională în acest sens, trecută prin referendum, cu un rezultat relativ foarte uşor de anticipat din cauza dezvoltărilor militare din Ucraina invadată şi a masacrelor teribile comise de armata rusă dezlănţuită şi nicidecum posibil de a fi controlată sau stăpânită de responsabilii militari.

Este însă posibilă repetare unui "scenariu ucrainian" începând cu en eventual atac împotriva Finlandei sau, de fapt, ar fi vorba despre simple declaraţii din celălalt război, al propagandei şi dezinformării, făcute în scopul de a exercita o enormă presiune morală asupra opiniei publice şi politicienilor din Finlanda şi Suedia?

Un răspuns realist trebuie să ia în calcul mai mulţi vectori în evoluţie rapidă în cele două societăţi nordice, atât la nivelul populaţiei cât şi în cazul decidenţilor politici şi militari.

Totul este influenţat de evaluarea mesajelor care au venit în ultimele săptămâni din partea NATO căci, aşa cum spunea Zebulon Carlader, analist dinn ordanizaţia suedeză "Societate şi Apărare" (citat de Le Soileil numerique), "în acest moment totul este posibil, iar semnalele care sosesc din partea ţărilor membre NATO arată că o cerere de aderare ar putea să fie analizată extrem de rapid, deci, în opinia mea, totul depinde doar de decizia politică ce va luată la Helsinki şi Stockholm".

O decizie politică ce va fi în totalitate determinată de presiunea opiniei publice care, pentru prima oară în cazul Finaldei, arată că 53% din populaţie susţine abandonarea neutralităţii tradiţionale şi intrarea în NATO. Evoluţie care începe să se constate şi în Siedia unde există 41% susţinere pentru aderarea la Alinaţă, cu 35% împotrivă şi 24% indecişi. Ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto spunea că NATO nu ar avea nevoie decât de patru până la maximum 10 luni pentru a finaliza procedurile de aderare, procedură care durase 13 luni în cazul Macedoniei de Nord, cel mai recent membru NATO (data aderării: martie 2020).

Dacă se va confirma o cerere de aderare formulată de Finlanda, atunci se va confirma şi unul dintre scenariile de coşmar pentru Rusia: va avea o graniţă suplimentară de 1340 Km cu o ţară NATO. Iar Finlada ar reprezenta o piesă de forţă adăugată sistemului NATO şi nu una care să ceară în permanenţă ajutorul tuturor şi având sisteme de armament vechi şi ineficiente. De amintit doar, în acest sens, că Finlanda, la finele anului trecut, a comandat 64 de avioane F-35 şi aşa cum anunţa recent fostul prim ministru Alexander Stubb, la un total de populaţie de 5,5 milioane, are o capacitate reală şi foarte rapidă de mobilizare, adică 280.000-300.000 de persoane. Comparaţi cu situaţia din alte ţări membre şi veţi avea răspunsul legat de interesul pe care-l suscită în NATO prezenţa posibilă a unui asemenea aliat.

Dar, dincolo de considerentele politice şi militare imediate, intrarea posibilă a Finladei în NATO şi abandonarea statutului de ţară nealiniată, ar reprezenta şi o reparaţie istorică, reprezentând închiderea unui capitol început la 30 noiembrie 1939 când URSS a invadat Finlanda, la câteva luni după începerea celui de-al Doilea Război Mondial, pretextul constituindu-l eşecul negocierilor privind o zonă-tampon care, în opinia sovieticilor, era strict necesară pentru protjarea oraşului Leningrad de un atac german. De amintit că, aşa cum prevedeau clauzele secrete ale pactului germano-sovietic, Finlanda făcea parte din zona de influenţă exclusivă cedată Moscovei...

Nu trebuie ignorată amintirea unui fapt istoric poate, acum, extrem, extrem de relevant: considerând că atacul împotriva Finladei era un act complet ilegal, pe 14 decembrie 1939 Societatea Nsţiunilor exclude URSS din rândurile sale. De reţinut că însuşi ministrul de externe al URSS, V.Mololotov,  adresa pe 4 decembrie 1939 o telegramă către cei din Societate Naţiunilor, informând că "URSS nu se găseşte în stare de război cu Finlanda şi nici nu ameninţă poporul finlandez cu războiul".  Aveţi aici, culmea difuzate pe un site simpatizant cu poziţia comuniştilor francezi, transcrierea tuturor telegramelor care au marcat acest moment istoric. L-am reamintit deoarece îmi pare deosebit de similar cu "acţiunea militară specială" ordonată de Putin împotriva Ucrainei, ţară cu care şi acum susţine, la modul oficial, că Rusia nu se află în război.

Iată un amestec de memorii istorice sânferoase şi realităţi contemporane care poate să explodeze oricând şi care, cel mai primejdios lucru dintre toate, poate oferi ruşilor pretextul pentru o invazie împotriva ţărilor nordice, acum rapid, atâta timp cât nu ar mai fi protejate de scutul NATO. Iar asta, pentru ţările din întreg spaţiul euro-atlantic, ar putea reprezenta o destabilizare de securitate cu pespective mult mai importante decât cea din Ucraina şi alimentând spectrul unui răspuns global. Pe de altă parte, acum, în această pespectivă, sunt alimentate şi poziţiile celor care cer demararea procedurilor care nu numai să valideze un Tribunal special pentru crime de război în Ucraina, ci să şi vizeze o eventuală eliminare a Federaţiei Ruse din Organizaţia Naţiunilor Unite.

Este un scenariu extrem, e adevărat, dar extreme sunt şi ororile pe care le vedem comise, deocamdată în impunitate deplină, de armata rusă.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

Vanatorul/dc
13.04.2022, 10:19:12

Cu Finlanda e alta treaba..! Finlandezii (ca si suedezii, de altfel) sunt dintr-un aluat prea..indigest pentru rusi..! Si chiar daca Finlanda si Suedia nu-s membri NATO, cu certitudine SUA, UK si alte tari din tratat ar sari in mod DIRECT, IMEDIAT si DECISIV in apararea lor..!

-26 (34 voturi)
Vanatorul/dc
13.04.2022, 10:47:40

De fapt lui Putin, criminalul de razboi si teroristul nr.1 al lumii, dupa ce a luat atatea placuțe suedeze de la ucrainieni, nu i-a mai ramas decat sa..blufeze, amenintand in toate directiile exact ca un kaghebist sclerozat si panicat de faptul ca a dat-o in bara cu toate si s-a facut de rusinea intregii planete si el, si armata lui de gainari paduchiosi nespalati, infometati, si indobitociti, si pupincuristii lui, dar si populimea rusa care, de imbecilizata ce-i, continua sa-l pupe in dos si sa-l ascult cu docilitatea unei turme de oi proaste pe nenorocitul lor de dictator schizofrenic ..!

-26 (34 voturi)
Daniel Preda
13.04.2022, 10:51:39

Arfi bine ca Audiatur et altera parts sa fie regula , nu exceptie : miercuri, 13 aprilie 2022 , Dan Diaconu "Ieşirea ţarului" Sa vedem ... se va sterge comentariul sau se va desfinta contul .

-13 (15 voturi)
Lucifer
13.04.2022, 10:55:36

Foarte ciudată ridicarea problemei ca Finlanda şi Suedia să adere la NATO acum, motivaţia fiind atacul Rusiei în Ucraina. Ceea ce ar însemna că toate punţile politico-diplomatice dintre Occident şi Rusia au fost distruse şi se va intra în logica războiului "care pe care". Probabil mai sunt şi alte cauze, necunoscute publicului şi care generează situaţii extrem de periculoase. În acest sens, să menţionăm şi situaţia Germaniei care a făcut stânga-mprejur şi de la pupat cu Putin a trecut la măsuri politico-militare dure contra Rusiei. CE a putut să schimbe aşa de fundamental atacul Rusiei din Ucraina? Ca părere, probabil că există motive mult mai profunde decât cele publice. Adică, ne place sau nu, Occidentul şi Rusia se află în stare de război, deocamdată rece, deşi Rusia a dat un Ultimatum NATO să se retragă pe aliniamentele din 1997. Ceea ce poate fi interpretat ca o declaraţie de război, pe care Occidentul o ia foarte în serios, nu numai politic ci şi militar. Să sperăm că războiul va rămâne "rece", cu o nouă cortină de fier din Finlanda până în Grecia. Care situaţie, perdantă pentru toată lumea, nu ştiu cui foloseşte.

-11 (11 voturi)
Daniel Preda
13.04.2022, 10:58:44

"miercuri, 13 aprilie 2022 , Dan Diaconu Ieşirea ţarului Într-o ieşire a lui Putin, evidenţiată de Sputnik, ies la iveală mai multe elemente extrem de importante, tratate cu superficialitate de toată lumea. Prima impresie pe care o am este cea a unui Putin extrem de calm şi lucid, judecând strategic şi care ştie exact ceea ce urmează. Voi spicui în continuare câteva idei care mi-au atras atenţia. În primul rând, Putin lasă să se înţeleagă că Ucraina este doar un pas dintr-o confruntare lărgită. Cu toate că spune că operaţiunile merg conform planului, nu uită să adauge că armata proprie a suferit pierderi, dar şi că e o tragedie ceea ce se întâmplă acolo. Iar greul, spune el, abia acum începe. Sugerează transparent că ţara sa se află în anticamera unei confruntări cu NATO, iar Ucraina e doar uvertura. De asemenea, aminteşte că ceea ce vedem pe plan economic este doar începutul şi nu-i e teamă să tragă concluzia că probabilitatea ca totul să se tranşeze militar este foarte mare. Nu ştiu dacă cineva v-a spus asta până acum, dar trebuie să vă gândiţi serios la perspectiva războiului total. Referitor la sancţiunile pe care le-a încasat spune un lucru pe care-l tot repet pe aici, anume că ruşii ştiu să se strângă atunci când le este rău. Şi fix ăsta e sentimentul. De asemenea, de partea cealaltă, arată că politicienii occidentali deja simt o transpiraţie rece pe şira spinării atunci când vine vorba de inflaţie. Şi are perfectă dreptate: se pune o presiune teribilă pe clasa politică occidentală, o presiune care vine de jos şi-i obligă să deschidă baierele pungii, dezechilibrându-şi bugetele şi ducându-şi fundamentele economice în râpă. Aşa cum am bănuit, Rusia desfăşoară acum şi un joc de aşteptare în care cel care colapsează primul pierde tot. Tot prin prisma sancţiunilor, a vorbit despre sistemul de transfer alternativ la SWIFT care începe să funcţioneze bine şi care - spune el - va lovi pe termen lung SUA şi Occidentul. Deja sunt 3,5 miliarde de oameni care nu mai folosesc dolarul în tranzacţiile dintre ţările lor. Asta înseamnă un picaj de peste 40%. Alăturându-l inflaţiei înţelegem că meciul e unul dur şi se desfăşoară pe toate planurile. Tradus ar suna ceva de genul: „poate că nouă ne e rău acum, dar vouă vă va fi rău pentru totdeauna”. De altfel asta se vede din acţiunile liderilor occidentali. Ramolitul Biden a ieşit precipitat pentru a ţine un discurs despre inflaţie în Iowa. Mă rog, discursul a fost unul despre cât de rău e Putin şi cum greutăţile americanului de rând sunt un efect al „tiraniei” acestuia. Parcă mă uitam la un discurs patriotard din vremea comunismului în care era înfierat capitalismul „aflat pe buza prăpastiei”. Mai mult, a ridicat penibilul propagandistic pe noi culmi afirmând că în Ucraina este în desfăşurare un genocid. A fost atât de impresionant discursul său încât o pasăre s-a căcat live pe ramolitul planetei. Iar asta nu-i un banc, puteţi vedea clipul pe canalul Telegram DDTube. Iată însă poziţia Rusiei şi în ceea ce priveşte Bucha, exprimată chiar de Putin: „Am vorbit des cu omologii mei occidentali. Și când îmi spun „Bucha”, îi întreb dacă au fost vreodată la Raqqa? Au văzut cum acest oraș sirian a fost complet distrus, până la pământ, de avioanele americane? Și acolo, într-adevăr, cadavrele zăceau și se descompuneau în ruine de luni de zile. Nimănui nu i-a păsat de asta, nimeni nici măcar nu a observat”. Acesta afirmă că problema de la Bucha este reclamată şi de către partea rusă şi că deţine documente referitoae la întregul fake. Mai mult, lasă să se înţeleagă că toate crimele de acolo - dacă e vorba de crime - au fost făcute de armata Ucrainei. Şi, pentru că am adus în discuţie povestea războaielor americane, poate ar fi interesant să revenim la subiectul genocidului prin prisma războaielor americane din Orientul apropiat, războaie în care au fost ucişi milioane de civili fără vină. Nimeni nu vorbeşte nimic despre asta, nimeni nu spune că războaiele respective au avut la bază minciuni create şi amplificate de către englezi(din nou englezii!) şi, de asemenea, nimeni nu-i condamnă pe acei criminali care au executat fără milă toţi acei oameni nevinovaţi. Ştiu că vi se repetă la televizor că ruşii sunt deja morţi, că Putin are nu ştiu câte cancere şi alte aberaţii. Situaţia e critică, iar o mână de demenţi o împing cu inconştienţă către dezastru. Priviţi la ceea ce se întâmplă, nu la ceea ce vi se spune că se întâmplă!"

-19 (21 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările