Europa

articolul anterior articolul urmator

„Balcanizarea“ Europei. Cum riscă Catalonia să fragmenteze continentul

12
12 Sep 2013 16:58:00
Autor: Diana Rusu

În cazul în care Catalonia va deveni independentă, Europa riscă să deschidă Cutia Pandorei. Naţionaliştii din Scoţia, Flandra, Padania, Madeira, Bavaria (luând în calcul numai Europa Occidentală) şi din alte locuri ale Uniunii Europene vor cere cu insistenţă secesiunea imediată de statele din care fac parte.

Practic, Europa s-ar putea diviza într-un mozaic de micro-state veşnic problematice. Într-un moment de criză profundă şi pe fondul  intensificării naţionalismului populist, graba acestor regiuni de a se rupe de statul lor ar putea crea premisele unor conflicte foarte periculoase.

„Un aspect care atrage atenţia, al acestei inflamări emotive, este rescrierea istoriei, sau chiar inventarea ei. Când nu sunt suficiente realităţile tangibile, precum existenţa unei limbi proprii utilizate împreună cu spaniola şi o serie de tradiţii şi solidarităţi interne care îndeplinesc criteriile aşa numitei naţiuni culturale, se dă o mână de ajutor cu un trecut imaginar în care Catalonia a fost independentă şi apoi supusă de „imperialismul” spaniol. Căderea Barcelonei după asediul trupelor burbone, pe 11 septembrie 1714, punct final al războiului european pentru succesiunea la tronul spaniol, nu se mai comemorează doar ca Diada (Ziua Naţională a Cataloniei): de acum se utilizează data, şi iminenţa celui de-al treilea centenar al său, precum stimul pentru o nouă înfruntare.“, argumentează publicaţia spaniolă El Mundo.

Neliniştea provocată de criză şi lipsa de alternative politice şi economice au făcut ca un sector al societăţii catalane să perceapă ca rezonabilă o opţiune cu atâtea riscuri (şi atât de imposibilă instituţional) precum independenţa.

În momentul în care politica, înţeleasă precum alegerea între modele diferite, s-a evaporat şi se confundă cu corupţia celor care conduc şi sărăcirea celorlalţi, independenţa se transformă în singurul proiect politic viguros sau, cel puţin, în cel mai sonor strigăt de protest.

Naţionalismul egoist

Catalonia primeşte miliarde de euro din fondurile structurale ale Uniunii Europene, iar guvernul regional are o datorie publică de 42 miliarde de euro, creând astfel probabilitatea ca o eventuală Cataloniei independentă să fie forţată să apeleze la mecanismul UE de bail-out.

În aceste timpuri tulburi de criză, Europa are nevoie de solidaritate, nu de naţionalism egoist în domeniul economic. Dacă Catalonia refuză să susţină regiunile mai puţin prospere din Spania (este discursul cel mai răspândit între catalani), de ce ar trebui ca restul Europei să ajute o Catalonie independentă să îşi salveze băncile sau facturile pentru pensii şi ajutoare sociale? Este acum momentul potrivit să fie adăugate costuri pentru forţe armate, servicii diplomatice sau alte lucruri de acest gen, necesare unui stat independent?

Şi mai presus de toate aceste lucruri, riscul cel mai mare – vociferat de comunitatea afaceriştilor şi de guvernul de la Madrid- este confruntarea Cataluniei independente cu un haos financiar şi un exod al investitorilor străini, speriaţi de instabilitatea politico-economică al unei „naţiuni“ care va fi nevoită stea la coadă pentru a solicita aderarea la Uniunea Europeană, zona Euro şi Piaţa Unică a UE.

Alături de Germania şi Belgia, Spania este cea mai descentralizată ţară din Uniunea Europeană, având cele mai autonome regiuni, precum Ţara Bascilor, Navarre şi Catalonia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Olteanu Niculae
12.09.2013, 18:18:11

murim de grija altora

-1 (1 vot)
HZS
12.09.2013, 18:19:11

Acest articol emana un populism ieftin si o isteria ce datoreaza neintelegerii ca statul e pt. cetatea si nu inves. In Balcani e diferit, e normal, ca statul are un control total si organizeaza de sus in jos totul. In Occident e diferit, cetatenii au organizat Statulpt. binele lor, si daca nu satisface nevoile comunitatii atunci comunittea are dreptul sa o reformuleze. Din aceasta subsidiaritate aceasta mentalitate s-a nascut civilizatia Occidentala, a caror policy-uri, insitutii si tipare in Est raman "forme fara fond". Asa ca nu va ambalati teritoriile o sa devina autonomii totale si/sau tari independente ca acestea este soarta lor si aceasta forma va satisface in viitor nevoile cetatenilor ce traiesc acolo. Forma de "stat national" a avut rolul ei la vremea eidar vremea ei s-a apus, nu mai are rost. Numai la noi unde oamenii sunt totdeauna ramasi in urma. Normal ca nu le place unora din Madrid care au de pierdut pe urma acestui proces, asa cum nici celor de la Bucuresti nu si vechiul Regat nu le-ar place daca Transilvania ar deveni un stat independent. Cat despre limba catalona: ea exista, se foloseste. Duceti-va in Catalunia si vedeti peste tot inscriptii bilingve etc., stati de vorba cu oamenii. Deci autoarea citata vorbeste timpenii, ca limba nationala proprie catalona n-ar exista.

+1 (3 voturi)
M Costi
12.09.2013, 18:19:12

Nu cred ca ar trebui sa fim atat de ingrijorati de faptul ca...Catalonia va fragmenta ...continentul , asa cum nici ...Continentul nu a fost prea ingrijorat de dezmembrarea fostei Jugoslavii , apoi a Serbiei ! Mai mult , au fost numerosi sponsorii occidentali ai dezmembrarii Jugoslaviei , nationalismul si separatismul au fost incurajate . Motivul : interesele geo-strategice si lupta pt sfere de influenta dintre marile Puteri. Asa incat sunt sigur ca ...catalanii , pusi in fata perspectivelor de a ramane fara sprijinul financiar al Guvernului central spaniol , precum si cel de la UE , se vor gandi mai bine ... !

-1 (1 vot)
Get0dac
12.09.2013, 19:02:54

In atentia secesionistilor romani de etnie maghiara, ce probabil vor comenta dupa mine.... 1. Catalonia este o regiune prospera, cu economie,industrie,turism,agricultura...f.dezvoltata. 2. Cu toate acestea Catalonia nu a fost in stare sa se dezvolte fara investitii masive de la centru, respectiv, Madrid si UE. 3. CEL MAI IMPORTANT....Catalonia are iesire la marea Mediterana si granita cu Franta.

-1 (1 vot)
gyll
12.09.2013, 19:19:20

Din pacate curentul ''nationalist'',si il pun in ghilimele caci realitatea este cu totul alta,a cuprins anumite regiuni ale Europei. Problema se pune fals insa.Cei care agita apele sunt o mana de ''lideri''care vreau sa ajunga si ei sefi peste un anumit segmant de populatie si atunci,pentru a fii credibili nascocesc ''o natie''''un cotropitor'' si pe ei elberatorii de sub ''jugul''cotropitorului. Mai plastic,sa impartim Transilvania in poporul banatean,bihorean,osenesc,motesc,gugulanesc,maramuresean,svabesc,sasesc,slovac ,etc si sa cerem independenta.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările