Europa

articolul anterior articolul urmator

Baloane şi Kalaşnikoave: cum s-a sărbătorit 1 Mai în bastionul separatist Slaviansk din estul Ucrainei

1
1 May 2014 18:30:28
Mircea Barbu
Copiii din Slaviansk au sărbătorit 1 Mai cu baloanele într-o mână şi cu arme de jucărie în cealaltă. FOTOGRAFII Reuters
Copiii din Slaviansk au sărbătorit 1 Mai cu baloanele într-o mână şi cu arme de jucărie în cealaltă. FOTOGRAFII Reuters

Doar o fanfară compusă din câţiva pensionari şi o adunare pestriţă a membrilor Partidului Comunist au adus o pată de culoare într-un oraş cuprins de cenuşiul evenimentelor recente. Ocupaţi cu ostaticii OSCE, administrarea noilor clădiri publice trecute sub autoritatea protestatarilor şi programul încărcat de la filtrele de control, separatiştii proruşi din Slaviansk nu au avut prea mult timp de mici şi grătare.


„Oamenii se plimbă pe stradă normal, nimeni nu se teme pentru că băieţii noştri sunt pe baricade şi bine fac. Ne protejează pe noi şi oraşul. De ce ne-ar fi frică de concetăţenii noştri?”, mi-a mărturisit Tatiana, în faţa statuii lui Lenin din centrul oraşului.
 
 
Câteva străzi mai jos, Vladimir şi Svetlana par îngrijoraţi şi nu-şi găsesc cuvintele atunci când trebuie să le explice rudelor şi prietenilor din afara oraşului ce se întâmplă în estul Ucrainei. 
 
„Mi-am sunat rudele din Cernigău şi m-au întrebat de ce oraşul nostru e sub asediu”, mărturiseşte îngrijorat Vladimir. 
 
 
Nici Svetlana nu pare foarte încântată de sărbătoarea muncitorească: „Dacă vor avea loc alegerile prezidenţiale, eu nu voi vota pentru nimeni. În acest moment nu am pe cine alege în ţara asta”.
 
 
Aici, oamenii nu sărbătoresc 1 Mai. Singurul eveniment pe care îl aşteaptă cu toţii este referendumul de pe 11 mai, când lucrurile „vor reveni la normal”, aşa cum mulţi dintre cei cu care am vorbit aici speră.
 
Însă cu decizia Guvernului interimar de la Kiev de a declara „stare de alertă totală”, lucrurile sunt departe de a fi încheiate şi mult mai departe de o revenire la normal.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
2.05.2014, 08:59:50

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările