Europa

articolul anterior articolul urmator

Banalizarea terorismului în Europa 2016

100
7 Aug 2016 09:20:26
Cristian Unteanu

În 1963, în cartea sa „Eichmann la Ierusalim. Raport asupra banalităţii răului“, Hannah Arendt a lansat un concept: cel al banalităţii răului, încercare de a explica modul în care nazismul a reuşit să se impună şi să funcţioneze ca sistem politic şi de represiune, anesteziind reflexele unei societăţi adesea complice prin indiferenţă la crimele împotriva umanităţii comise de decidenţii politici şi militari ai celui de-al III-lea Reich.

De atunci, conceptul a fost dezvoltat de mai multe şcoli filozofice, sociologice şi a fost aplicat de politologi şi analişti la nivelul tuturor societăţilor cu regimuri totalitare.

Foarte de curând, în lumina atacurilor teroriste care se succed cu o frecvenţă neliniştitoare în Europa dar şi cu valul de violenţă care se petrece în SUA, a apărut o nouă dezvoltare a conceptului „banalizării răului”. Este vorba despre o vizibilă şi din ce în ce mai răspândită reacţie la nivelul populaţiei, politicienilor şi în mass media de banalizare a terorismului.

După primele evenimente care au produs reacţii dure, un interes enorm şi au constituit o formă de presiune extremă asupra clasei politice, brusc, chiar dacă actele teroriste continuă şi au acum o frecvenţă săptămânală într-una sau alta dintre ţările occidentale aniunţate deja de cei de la ISIS ca ţinte potenţiale, reacţiile par să scadă în intensitate.

Populaţia începe să se obişnuiască cu terorismul, cu actele de violenţă, le acceptă ca fapt ineluctabil, parte a straniei „normalităţi” instalate în această vară 2016.

De ce? În primul rând ca o firească reacţie de auto-apărare „nu m-a lovit pe mine, am avut noroc, nimeni nu ştie ce va fi mâine dar să nu panicăm, aşa e viaţa acum, asta e, tot n-avem ce face”.

Dar, dacă asta e o reacţie umană normală, nu mai este deloc firesc să vezi cum, de câteva săptămâni, actele teroriste sunt prezentate din ce în ce mai des în zona faptelor diverse, urmare posibilă a îndemnurilor mai mult sau mai puţin discrete ale autorităţilor. Sigur că şi aici există o raţiune, căci continuarea prezentării prioritare a fenomenului terorist dintr-o ţară sau alta ar contribui la continuarea efectelor dezastruoase pe care evenimentele iniţiale le-au avut asupra comerţului şi turismului, mai ales acum, în plin sezon....Desigur, s-a luat în considerare şi faptul că nu ar mai trebui adăugate elemente suplimentare de tensiuni intercomunitare. Mai mult, a apărut şi mesajul că nu mai trebuie publicate nici măcar numele şi fotografiile teroriştilor căci, recunoscuţi, ar fi provocat stigmatizarea familiilor lor, altfel complet neştiutoare şi nevinovate şi, din nou, ar fi adus noi elemente de blam suplimentar la adresa unei comunităţi locale.

Ieri după-amiază, un bărbat strigând „Allah Akhbar” a agresat cu maceta şi a rănit grav două poliţiste aflate la punctul de control în faţa sediului forţelor de ordine din Charleroi. Ştire rapid dizolvată pe fluxurile de informaţii, eveniment tratat de oficialităţi ca „posibilă pistă teroristă”.

Dar percepţia generală - şi asta este tragic – a fost că este vorba despre un fapt care face parte din cotidianul violenţei endemice,

Asta înseamnă „banalizarea răului”, „banalizarea terorismului în Europa lui 2016”.

Şi este cel mai mare câştig imaginabil în proiecţiile planificatorilor strategici ai terorismului global: o societate în care teroarea face parte din cotidian, este „o posibilitate” , o „evoluţie critică”, dar este deja inserată în viaţa socială. Nu mai este demult o excepţie, cum era odată în ”Europa statelor bunăstării”..

Să nu aveţi nici un fel de îndoială: nu este vorba despre o succesiune de acte tragice dar întâmplătoare. Nu este vorba despre riscuri aleatorii. Este vorba despre un plan executat acum de o multitudine de „lupi solitari”, doar prima linie a unei acţiuni de mare amploare, pregătită cu precizie militară şi care are ca ţintă finală implozia societăţilor Europei creştine.

La asta trebuie să reacţioneze liderii politici, iar banalizarea terorismului şi acceptarea lui ca un dat istoric ineluctabil este cea mai cumplită dintre capcanele în care pot să cadă. Capcana este deschisă. Mare atenţie la momentul în care se va închide. Şi când ceilalţi ar putea învinge din cauza indiferenţei generale. A politicienilor dar, cel mai important, a noastră, a tuturor.


P.S. Atacul din Belgia asupra poliţistelor de la Charleroi este opera unui terorist, un bărbat de 33 de ani, cu iniţialele K.B., de naţionalitate algeriană, care locuia în Belgia din 2012, cunoscut de serviciile de poliţie pentru infracţiuni de drept comun, dar care nu fuseseră comise pe teritoriul belgian. ISIS, prin agenţia sa de presă Amaq, a revendicat atentatul prin acest comunicat (foto), afirmă că atacul a fost opera „Unuia dintre soldaţii Statului Islamic care a răspuns chemărilor de a fi luaţi ca ţintă cetăţenii statelor care iau parte la Coaliţia cruciată”.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Florin Georgescu
7.08.2016, 09:33:00

Daca politicienii nu mai reprezinta popoarele de ce nu-i schimbam ? Ca doar e democratie ! Pe cine mai reprezinta politicienii ? Baba nebuna nici nu poate explica de ce a chemat mahomedanii in uniune.Si atunci ce a fost in capul ei ?? S-a constata ca nu putem sa-i europenizam pe mahomedani.Am incercat si nu am reusit.Nu e momentul sa renuntam la politica asta ?

+16 (20 voturi)
Nicholas Kazan
7.08.2016, 09:43:34

Ce banalizare domnule Unteanu? Ce banalizare? Realitatea este exact opusul, presa face exerciții de senzaționalism ori de cîte ori li se dă șansa. Ba mai și însămînțează neadevăruri și înfloresc pe ici și colo, ca să se afle în treabă. Liderii europeni s-au prezentat cu afirmații împotriva terorismului la toate actele de terorism din ultimele zile și luni/ani. Ce mai vreți, să facă și tumbe, să ne convingă că actele nu sînt "banalizate"?? Și încă ceva. Să asociezi scrierile Hannahei Arendt care viza crimele de masă și totalitarismul - cu totul altceva decît incidentele de terorism izolate (actele lupilor singuratici) este oarecum cu a compara ghearele găinii cu cele ale vulpei... Hai să fim serioși. Terorismul în Europa nu va fi banalizat niciodată. Senzaționalizat da, și dumneavoastră tocmai a-ți făcut-o!

+2 (18 voturi)
Stefanescu Marian
7.08.2016, 09:54:05

..."aţi făcut-o",nu "a-ţi făcut-o"... Erorile pot fi scuzabile dar nu întotdeauna.Mai ales când vin de la un autor publicat.Puţină atenţie nu strică niciodată.Nenorocirea este că şi eu greşesc frecvent.

+3 (7 voturi)
Stefanescu Marian
7.08.2016, 09:46:30

Terorismul a devenit o ideologie.O ideologie contra democraţiei şi contra creştinismului.Să specificăm,această ideologie nu este numai a lumii islamice,este şi a unei părţi,din ce în ce mai mari,a lumii occidentale.Adică este şi un fel de luptă a unei părţi europene contra establishmentului democratic al Occidentului. Cauza acestei noi ideologii este globalismul.Libera circulaţie a persoanelor,a fluxurilor de capital dar MAI ALES a INFORMAŢIEI(internet,telefonie,etc) face ca fiecare individ să fie mai puternic.Astfel înarmat orice individ a-social poate deveni un pericol public,un potenţial terorist(în sensul că poate lupta singur contra ordinii instituite. "Banalizarea terorismului" asta înseamnă:globalismul a produs în societăţile democratice boala autodistrugerii prin resurse interne. Cum se poate lupta contra terorismului?Dacă este un fenomen al societăţii democratice,atunci este un sens ca o societate democratică să se lupte cu o parte a propriei societăţi.Cred că ăsta este motivul pentru care guvernele occidentale sunt într-un fel de non-combat. Perpetuarea fenomenului terorist va duce la moartea democraţiei.Se pare că statele europene deja acceptă tacit terorismul ca fenomen social.Asta va produce anarhie şi destabilizarea Europei.Nu văd un mod de apărare contra terorismului la nivel statal.Poate doar societatea în sine să reacţioneze,dar asta înseamnă anarhie.

+2 (6 voturi)
Stefanescu Marian
7.08.2016, 09:49:36

...atunci este un NON-sens...

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările