Europa

articolul anterior articolul urmator

Banca Naţională a Ungariei, pusă pe tavă lui Viktor Orban

0
30 Dec 2011 17:16:47
Autor: adevarul
Premierul Viktor Orban îşi extinde influenţa şi asupra Băncii Naţionale a Ungariei
Premierul Viktor Orban îşi extinde influenţa şi asupra Băncii Naţionale a Ungariei

Parlamentul de la Budapesta a aprobat, vineri, noile reglementări privind Banca Centrală a Ungariei (MNB), care au determinat plecarea negociatorilor de la UE şi FMI, la începutul acestei luni. Şansele Ungariei de a obţine un nou ajutor internaţional s-au redus aproape de zero.

Potrivit iniţiativei legislative înaintate de formaţiunea Fidesz a premierului naţionalist Viktor Orban şi adoptată de Parlament, independenţa MNB este limitată drastic, fiind practic subordonată guvernului.

Astfel, guvernatorului Andras Simor i se ia dreptul de a-şi alege adjuncţii, este extins Consiliul Monetar care stabileşte rata dobânzii de referinţă, noii membri urmând să fie numiţi de guvern. Este creat şi al treilea post de vicepreşedinte al MNB. De asemenea, este deschis drumul pentru guvern să îl schimbe din funcţie pe guvernator în urma autorizării de către Parlament a unei comasări cu Autoritatea de supervizare a instituţiilor financiare (PSZAF).

Ungaria lui Orban, copilul neascultător al Europei Centrale

Ţara vecină a fost retrogradată de agenţiile de rating pentru a doua oară într-o lună la 'junk' (nerecomandat pentru investiţii), când agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's a luat această decizie pe 21 decembrie, urmând exemplul Moody's Investors Service. Forintul s-a depreciat cu 15% faţă de euro din iunie, fiind cea mai slabă performanţă din lume a unei valute în acestă perioadă.

'Aprobarea reglementărilor privind Banca Centrală a Ungariei arată că executivul nu este serios în privinţa obţinerii unui împrumut de la FMI. Guvernul discută despre încheierea unui acord cu FMI, dar în realitate caută să câştige timp, sperând că situaţia economiei mondiale se va îmbunătăţi şi Ungaria nu va mai avea nevoie de asistenţă financiară', a declarat Gabor Orban, de la compania Aegon Fund Management, din Budapesta, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană (BCE) s-a declarat "îngrijorată" de modificările vizate de guvernul de la Budapesta asupra legii de funcţionare a Băncii Centrale a Ungariei, apreciind că aceste modificări ar putea afecta independenţa instituţiei. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a cerut lui Orban, a cărui formaţiune deţine aproape două treimi din locurile din Parlament, să retragă proiectul privind MNB, însă premierul ungar a refuzat, arătând că nu acceptă "ingerinţe străine".

Probleme financiare

Guvernul lui Orban a abandonat ieri o parte din planificata emisiune de obligaţiuni, după ce costurile de creditare au crescut puternic. Când Ungaria a mai anulat o emisiune de obligaţiuni guvernamentale, în 2008, a fost forţată să solicite asistenţă financiară de la Fondul Monetar Internaţional.

Tot joi, guvernul a vândut obligaţiuni de 15 miliarde de forinţi (40,5 milioane de euro), faţă de obiectivul de 18 miliarde de forinţi. Randamentul mediu pentru obligaţiunile pe zece ani a urcat de la 8,78% la 9,7%.

Reprezentantul FMI în Ungaria, Christoph Rosenberg, declara miercuri că nu a fost luată nici o decizie dacă şi când vor începe negocierile oficiale privind un nou acord standby. Ungaria are cea mai mare datorie publică dintre ţările Europei Centrale şi de Est, de 80% din PIB.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările