Bancherii din Portugalia se tem de „virusul“ cipriot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portughezii renunţă la depozitele mari în bănci şi optează pentru cutile de valori FOTO Reuters
Portughezii renunţă la depozitele mari în bănci şi optează pentru cutile de valori FOTO Reuters

Bancherii portughezi cer liderilor europeni „să nu se mai joace cu focul“ şi să îşi modereze poziţia faţă de periferia zonei euro, pentru că în caz contrar riscă să alarmeze deponenţii, scrie „Financial Times“.

Directorul general al Millennium BCP, Nuno Amado, avertizează că situaţia din Cipru ar putea face vulnerabile şi economiile altor state. El a afirmat că, dacă cineva ar fi dorit să pună la cale un plan care să afecteze piaţa europeană, ar fi fost dificil de gândit ceva mai bun şi a avertizat că nu poţi să continui să te joci cu focul.

Un mesaj asemănător a fost transmis şi de şeful Banco Espirito Santo, Ricardo Salgado, care le-a cerut liderilor politici să îşi modereze limbajul, pentru că „situaţia ar putea fi foarte gravă“. Comentariile lor au venit după ce, pentru a putea primi un împrumut de 10 miliarde de euro din partea zonei euro şi a FMI, autorităţile cipriote au impus pierderi deponenţilor de la cele mai mari bănci din ţară, în cazul depunerilor de peste 100.000 de euro.

Bancherii portughezi au spus că, în urma acordului din Cipru, de la sfârşitul lunii martie, clienţii lor au fost neliniştiţi timp de mai multe zile. Un număr mare de clienţi ai BES şi ai Banco BPI, a treia mare bancă din Portugalia, s-au grăbit în perioada următoare să îşi mute banii din conturile de depozite în cutii de valori.

Majoritatea clienţilor din Portugalia nu au încredere în garantarea depozitelor şi nu au mijloacele de a deschide conturi în străinătate, în schimb optează pentru cutii de valori - a arătat o sursă apropiată băncii. BCP şi BPI au primit fonduri de stat, sub forma unor obligaţiuni convertibile, după ce Portugalia a obţinut în 2011 un împrumut din partea Comisiei Europene, a Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional.

Întreg sistemul bancar portughez este supus presiunilor exercitate de contracţia economică, creşterea şomajului şi a creditelor neperformante, unii analişti anticipând că băncile vor avea nevoie de asistenţă guvernamentală suplimentară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite