Bănci din ţările baltice, folosite de oligarhia rusă pentru spălarea de bani şi intrarea în sistemul financiar occidental

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna trecută, Trezoreria SUA a acuzat cea de-a treia bancă din Letonia, ABLV, de „spălarea banilor instituţionalizaţi”. The Gurdian scrie că Danske, cea mai mare bancă din Danemarca, a închis 20 de conturi ai clienţilor ruşi în 2013 ca urmare a unui raport de avertizare privind nereguli, care susţine că sucursala sa estoniană a fost implicată în activităţi suspecte şi, eventual, ilegale.

O bancă daneză, acuzată de spălare de bani, a închis mai multe conturi ruseşti, după ce a ajuns la concluzia că acestea au fost folosite pentru a spăla bani prin intermediul companiilor britanice de către membrii familiei lui Vladimir Putin şi agenţia de spionaj FSB, scrie The Guardian.

Danske, cea mai mare bancă din Danemarca, a închis 20 de conturi ai clienţilor ruşi în 2013 ca urmare a unui raport de avertizare privind nereguli, care susţine că sucursala sa estoniană a fost implicată în activităţi suspecte şi, eventual, ilegale. 

În cursul lunii septembrie, s-a constatat că aceeaşi sucursală se afla în centrul unei operaţiuni de lobby secrete, în care s-au canalizat circa 2,9 miliarde de dolari din Azerbaidjan, prin intermediul companiilor britanice opace. 

Cele mai recente revelaţii se referă la un grup de firme, cele mai multe înregistrate în Londra. În vara anului 2013, angajaţii băncii Danske au descoperit că una dintre aceste entităţi din Regatul Unit, Lantana Trade LLP, a depus „conturi false” la Companies House. 

Potrivit raportului de avertizare, Lantana a declarat companiilor că era „latentă”, cu o cifră de afaceri foarte limitată. De fapt, Lantana a deţinut depozite mari şi a făcut tranzacţii zilnice de milioane de euro. Contul Danske de la Lantana - deschis la sfârşitul anului 2012 - a funcţionat timp de 11 luni. 

Proprietarii finali ai Lantanei şi partenerii erau ruşi, dar identitatea acestora a fost ascunsă în spatele unei serii de firme de gestionare offshore cu sediul în Insulele Marshall şi Seychelles.

Se spune că banca nu a reuşit să stabilească cine se afla în spatele Lantanei, adăugând că „se pare că ar fi implicată familia Putin şi FSB, notează publicaţia britanică. 

Detaliile au fost trimise unităţii de informaţii financiare din Estonia şi au fost transmise conducerii superioare a Danske. Danske a început doar o anchetă completă în 2017. Nu a informat nici Marea Britanie, nici Companies House.

Danske a declarat ieri că a „lansat o investigaţie amănunţită pentru a ajunge la începutul evenimentelor din acea perioadă în filiala noastră estoniană”. A refuzat să comenteze „clienţi specifici”, dar a spus că include „ruşi nerezidenţi”. 

Dezvăluirile subliniază din nou utilizarea peisajului corporativ britanic uşor reglementat pentru a muta sume mari de bani, dincolo de competenţa autorităţilor de reglementare şi a autorităţilor fiscale. În acest caz, beneficiarii par să aibă tangenţă cu Kremlinul. 

Banca letonă ABLV va fi închisă

Ţările baltice sunt un punct major de intrare în sistemul financiar occidental pentru numerarul rusesc. Săptămâna trecută, Trezoreria SUA a acuzat cea de-a treia bancă din Letonia, ABLV, de „spălarea banilor instituţionalizaţi”. Mai târziu, şeful băncii centrale a ţării, Ilmārs Rimšēvičs, a fost arestat în urma acuzaţiilor că a luat o mită de 100.000 de euro. 

Mecanismul Unic de Rezoluţie al UE şi Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că banca letonă ABLV se prăbuşeşte sau este probabil să se prăbuşească şi va fi închisă, pentru că salvarea sa nu este în interesul public. ABLV Bank nu a reuşit să propună un plan de salvare, în timp ce clienţii au început să îşi retragă banii, iar conducerea nu a putut să obţină fonduri suficiente, în pofida lichidităţilor de urgenţă puse la dispoziţie de banca centrală

”Din cauza înrăutăţirii semnificative a lichidităţilor, este improbabil ca banca să îşi plătească datoriile şi alte obligaţii finaciare scadente. Banca nu are suficiente fonduri... pentru a suporta retragerile de depozite, înainte de începerea procedurii de plată din fondul de garantare al depozitelor din Letonia”, a precizat BCE.

BCE a suspendat toate plăţile, pentru a preveni o prăbuşire dezordonată a instituţiei de credit. ABLV Bank, ca multe alte bănci din Letonia, are depozite semnificative din partea unor clienţi străini, mulţi din Rusia şi Ucraina. Aproximativ 40% din totalul depozitelor bancare din Letonia sunt ale unor nerezidenţi, iar agenţiile internaţionale au avertizat de mult timp că unele sunt legate de activităţi ilegale. Pentru a combate spălarea de bani, Letonia a anunţat vineri planuri de a reduce treptat ponderea depozitelor bancare deţinute de nerezidenţi. 

Sistemul financiar leton a generat de-a lungul timpul preocupare, legat mai ales de nivelul şi sursa depozitelor non-rezidenţilor, majoritatea din Rusia şi alte foste state sovietice. Din cauza acestor temeri, unele state, cum ar fi Franţa, au cerut întârzierea aderării Letoniei la zona euro. Ţara a intrat în zona euro conform calendarului de aderare, la 1 ianuarie 2004.Rimšēvičs a negat toate acuzaţiile şi le-a denunţat ca pe o campanie falsă. 

Managerii estonieni de la banca Danske au descoperit că Lantana avea legături strânse cu Promsberbank, o bancă puţin cunoscută în Podolsk, în afara Moscovei. Managerii senior ai Promsberbank au reprezentat Lantana. 

Un membru al comitetului de la Promsberbank a fost Igor Putin, vărul preşedintelui Rusiei. Un acţionar majoritar a fost Aleksander Grigoriev, un bancher care, conform Proiectului de raportare a criminalităţii organizate şi a corupţiei (OCCRP), are relaţii cu FSB. Altul a fost Aleksei Kulikov, care a fost arestat în 2016 şi acuzat de „fraudă la nivel înalt”. Promsberbank s-a prăbuşit în 2016, când a apărut informaţia că trei miliarde de ruble (aproximativ 38 de milioane de lire) dispăruseră. 

Un fost angajat al Danske a declarat că ancheta internă a băncii a arătat că „angajaţii de rang înalt” de la Promsberbank se aflau în spatele companiei Lantana.. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite