Barroso vrea continuarea negocierilor cu SUA. Schulz spune „NU“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, va candida in 2014 pentru functia de preşedinte al Comisiei Europene, ocupată in prezent de Jose Manuel Barroso.
Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, va candida in 2014 pentru functia de preşedinte al Comisiei Europene, ocupată in prezent de Jose Manuel Barroso.

Comisia Europeană a anunţat că discuţiile despre acordul comercial dintre UE şi SUA trebuie să înceapă săptămâna viitoare, în pofida scandalului de spionaj al agenţiilor americane de securitate asupra instituţiilor europene.

„În timp ce negocierile despre acordul de liber-schimb nu ar trebui să fie afectat, partea europeană va face foarte clar faptul că este nevoie de încredere, transparenţă şi claritateîntre partenerii de discuţii, pentru ca o asemenea negociere ambiţioasă şi complexă să reuşească.“ a declarat Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.

Comisarul pentru Comerţ, Karel de Gucht, va conduce delegaţia europeană în prima rundă de discuţii, anunţate pentru 9 iulie la Washington. Vizita lui ar putea fi anulată, însă, dacă ţările UE vor spune „NU“, în cadrul unei întâlniri pe care ambasadorii UE o vor avea la Bruxelles, pentru a discuta scandalul de spionaj, pe 4 iulie.

Preşedintele francez, Francois Hollande, a declarat iritat săptămâna trecută, că negocierile nu mai pot începe până când „încrederea nu va fi restabilită.“

Totuşi, surse de la Bruxelles, consider că „din ceea ce s-a discutat în până acum, cel mai probabil poziţia franceză nu va fi urmată“.  Se pare că Barroso ar fi avut discuţii cu comisarii europeni şi toţi susţin plecarea lui De Gucht în Statele Unite, inclusive comisarul francez Michel Barnier.

Lady Catherine Ashton nu ar fi participat la această întâlnire deoarece ea a fost ocupată cu evenimentul ASEAN din Brunei, unde s-a întâlnit şi cu Secretarul de Stat american, John Kerry, faţă de care a ridicat problema scandalului de spionaj. Şefa diplomaţiei europene a precizat totuşi că atât ea, cât şi Marea Britanie sunt susţinători clari ai pactului de liber-schimb.

Conform unor voci din interiorul instituţiilor europene, oficialii UE ar fi declarat că nu sunt îngrijoraţi de faptul că negociatorii SUA au avut acces la documente interne ale UE despre pactul de liber-schimb, deoarece discuţiile erau oricum transparente şi oferite presei pentru informarea publicului, îndată ce se puneau de acord într-o chestiune.

Partea americană a declarat, prin persoana unui fost oficial de stat Zbigniew Brzezinski, că atât Washingtonul, cât şi Bruxelles-ul privesc acest pact ca fiind prea „mare“ pentru a eşua.

„Acest pact poate crea un nou echilibru între regiunile dintre Pacific şi Atlantic, poate genera mai multă securitate, coeziune, şi poate aduce o nouă vitalitate în Occident.“

Cu toate acestea, politicienii europeni continuă să fie revoltaţi de scandalui spionajului asupra instituţiilor europene. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a lansat ieri o declaraţie dură, consolidând poziţia instituţiei pe care o conduce – singura direct aleasă de cetăţenii europeni. „Snowden a adus un serviciu opiniei publice mondiale, arătând în mod clar că trăim într-o epocă în care democraţia aplică metode utilizate odată de regimurile totalitare, dacă dl. Snowden face o cerere, autorităţile trebuie să examineze dacă el face, de fapt, obiectul unei persecuţii politice…am înţelegere pentru această cerere.“ a spus Schulz.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite