Europa

articolul anterior articolul urmator

Belarus: Peste 50 de persoane au fost arestate după ce au comentat pe internet schimbul de focuri soldat cu moartea unui programator şi a unui ofiţer KGB

12
30 Sep 2021 18:32:14
Autor: Ion Gaidau
Aleksandr Lukaşenko, supranumit „Ultimul dictator al Europei” FOTO EPA-EFE
Aleksandr Lukaşenko, supranumit „Ultimul dictator al Europei” FOTO EPA-EFE

Cel puţin 50 de persoane au fost arestate de KGB-ul belarus sub acuzaţii de insultare a unui reprezentant al puterii sau incitare la ură socială în cazul schimbului de focuri produs marţi într-un apartament din Minsk şi soldat cu doi morţi, relatează Reuters.

„Aparent arestările sunt legate de comentarii postate pe reţelele de socializare despre moartea lui Andrei Zelţer şi a unui ofiţer KGB”, a anunţat Viasna-96, o organizaţie din Belarus care militează pentru apărarea drepturilor omului.

Autorităţile din Belarus au anunţat moartea unui bărbat de 31 de ani şi a unui ofiţer KGB în timpul unei intervenţii „antiteroriste” într-un apartament din Minsk.

Bărbatul, a cărui identitate nu a fost făcută publică, a fost împuşcat după ce nu a dorit să deschidă uşa apartamentului său şi a tras la rândul său cu o puşcă de vânătoare în direcţia echipei trimise să-l aresteze.

Potrivit unor informaţii distribuite pe internet, bărbatul ucis se numea Andrei Zelţer, era programator la EPAM Systems, o companie IT cu sediul în SUA, şi un simpatizant al mişcării de contestare a regimului Lukaşenko.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Cristi Lascu
30.09.2021, 18:40:23

Legea cu "incitarea la ura" e copiata dupa statele asa zis "democratice". In Canada exista de mult timp iar oamenii sunt arestati. In Germania la fel exista aceasta lege si sunt facute arestari pe baza ei. Cine caraie public impotriva conducatorilor ajunge arestat. E o lege facuta de capitalisti pt a suprima orice voce a opozitiei. Dictatorii doar i-au copiat pe cei mai buni la bagat pumnul in gura.

-24 (30 voturi)
Ionel Marcu
30.09.2021, 19:09:09

Ce stat e mai capitalist decât SUA, feikniuzăre Lascu, unde am văzut atâta lume „incitând la ură” contra președintelui Trump și n-a pățit nimeni nimic. De exemplu De Niro a ieșit de multe ori să-l desființeze pe Trump și e bine mersi.

+15 (15 voturi)
Col. Pafnuti Tiraspolezul
30.09.2021, 19:24:31

Oooo daaaa, in capitalismul asta asha di rau si mai ales in putrefactie, opozitia nu exista, caci iesti suprimata. Nici nu exista opozitie in Canada, nici in Germania, ie tata suprimata, iar in SUA opozitia isi da ultimul horc! Ie mult mai ghini in Rusia undi iesti chiar citeva partidi, iar la noi la Tiraspol aviem cea mai avansta democratie cari iesti, moari di ciuda toata Ioropa si nimic altceva. In rest ce fumezi ca vreau si eu?

+7 (7 voturi)
Dunning-Kruger
30.09.2021, 19:32:28

La televizor merge orice. Tucker Carlson la Fox News poate sa citeze teoriile conspiratiei extremei drepte ("Marea Inlocuire") sau sa indemne oamenii sa sune la politie daca vad un copil pe strada cu masca ca cica e un copil abuzat. In instanta Fox News pledeaza ca e post de "divertisment" si nu post de stiri.

+11 (11 voturi)
Aleksandr Soljenitin
30.09.2021, 19:38:08

Cine poate ieşi acum din gulag, din „povestea" lui, fără să fie marcat pînă la paralizia putinţei de a reacţiona? Foametea, tortura, frigul ucigător, umilinţele şi morţile, morţile fără număr sunt copleşitoare. Aici „moartea e o chestiune nici măcar de săptămîni, de zile"; „pîinea se dă atît cît la fiecare supravieţuitor să revină un mort sau doi". „La Zolotistîi brigăzile erau scoase din abataj ziua în amiaza mare, deschizîndu-se focul asupra lor la grămadă". Scenele care cutremură, cele care produc, fără să vrem, un rău fiziologic - greaţă, ameţeală, pierdere de sine - sunt multe, intolerabil de multe; oameni omorîţi de alţi oameni cu ciomege, striviţi de pămîntul surpat în mină şi lăsaţi să moară în chinurile unei singurătăţi neputincioase, oameni sfîrşiţi sub povara muncii trecută de zeci de ori peste puterile lor, oameni stinşi de nemîncare şi boală sub privirile altor oameni, oameni asfixiaţi de respiraţia celorlalţi, prea mulţi pentru numai o suflare de aer. îndrăznesc să cred, cu un gînd ascuns de mine însumi, într-un acces de milă teribilă şi respingătoare, că gazarea de la Auschwitz ar fi fost un asasinat mai civilizat, o crimă mai suportabilă; abia de reuşesc să-mi dau seama ca mintea s-a blocat, că resorturile ei s-au rupt, lăsînd-o în derivă. Rememorările fără număr, invadate de atîtea „istorii oribile şi sfîşietoare", presează asupra conştiinţei noastre încercate de un sentiment de două ori stingheritor: pornirea de a se lăsa copleşită de amintirea gulagului, păstrîndu-i intacte contururile, retrăind-o mereu ca pentru ispăşirea unei proprii vinovăţii şi dorinţa vinovată de a se smulge din ea, ca de sub oroarea unor stafii, aruncînd-o într-o uitare salvatoare.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările