Europa

articolul anterior articolul urmator

Belarus. Oamenii au ieşit în stradă la proteste după ce Lukaşenko şi-a aranjat o învestire intempestivă VIDEO

7
23 Sep 2020 20:33:48
Autor: Viorica Marin

În Belarus, oamenii au ieşit din nou, în stradă, pentru a participa la acţiuni de protest spontane, pe fondul învestirii secrete a lui Aleksandr Lukaşenko în funcţia de preşedinte al republicii.

Potrivit RBC, Aleksandr Lukaşenko a depus, miercuri, jurământul pentru un nou mandat în funcţia de preşedinte al Republicii Belarus, în cadrul unei ceremonii care nu a fost anunţată în prealabil. Comentând evenimentul, ministrul slovac de externe, Ivan Korčok, a scris pe Twitter că Lukaşenko poartă responsabilitatea pentru fraudarea alegerilor prezidenţiale din 9 august, iar ministrul lituanian de externe, Linas Linkevičius, a calificat drept „farsă” învestirea lui Lukaşenko în funcţia de lider al republicii, pe care o conduce din 1994.
 
„Ce farsă! Alegeri falsificate. Învestire falsă. Fostul preşedinte din Belarus nu a devenit mai puţin „fost“. „Dimpotrivă” – a scris pe Twitter ministrul lituanian de externe. Între timp, în Belarus, magazinul „5 Element”, de exemplu, şi-a anunţat închiderea, iar compania IT „Rozum Robotics” a declarat 23 septembrie drept zi nelucrătoare, în legătură cu „evenimentul festiv al învestirii lui Lukaşenko”, reprezentanţii companiei sugerând, astfel, că se alătură protestatarilor. Opoziţia belarus a anunţat că intenţionează să organizeze un protest pe termen nedeterminat ca urmare a învestirii în taină a lui Lukaşenko în funcţia de preşedinte.
 
„Nu vom fi niciodată de acord cu falsificarea şi vom cere noi alegeri! Îi îndemnăm pe toţi să înceapă o acţiune de nesupunere pe termen nedeterminat” – a scris pe Telegram Pavel Latuşko, membru al Consiliului de coordonare al opoziţiei din Belarus. Contul de Telegram „NEXTA”, de asemenea, a publicat un mesaj prin care face apel la cetăţenii din Belarus să iasă în pieţele centrale ale oraşelor miercuri seară.
 
Opoziţia Belarusă: Ceremonia depunerii jurământului de către Lukaşenko este "o mascaradă, o întrunire între hoţi"
Ceremonia depunerii jurământului de către Lukaşenko a fost descris de opoziţie drept ca o "întrunire a hoţilor", scrie CNN. 
 
Ceremonia de învestire, care în mod normal ar fi trebuit anunţată ca un eveniment major pentru Belarus, a urmat după alegerile prezidenţiale contestate din 9 august, la care Lukaşenko, aflat la putere din 1994, a revendicat o victorie zdrobitoare. Opoziţia îl acuză însă de fraude masive.
 
Svetlana Tihanovskaia a declarat că acest eveniment este „o mascaradă”. Un alt membru al opoziţiei a scris, pe Twitter, că ceremonia s-a desfăşurat „sub protecţia forţelor de securitate, alături de un cerc de apropiaţi. Unde au fost cetăţenii entuziasmaţi? De ce nu a invitat şi corpul diplomatic? Arată mai degrabă ca o întrunire între hoţi”.
 
Ceremonia s-a desfăşurat la Minsk, în Palatul Independenţei, în prezenţa a sute de oficiali. 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Benyamin Aronowitz
23.09.2020, 20:41:51

lukashenko a castigat

-4 (8 voturi)
un cetatean european
23.09.2020, 23:32:50

a castigat o placuta suedeza comemorativa de la cel putin juma' din belorusi

-1 (5 voturi)
Piron
23.09.2020, 20:50:41

" Între timp, în Belarus, magazinul „5 Element”, de exemplu, şi-a anunţat închiderea" Fug sorosistii care-ncotro !

-2 (4 voturi)
Piron
23.09.2020, 20:53:20

'compania IT „Rozum Robotics” a declarat 23 septembrie drept zi nelucrătoare, în legătură cu „evenimentul festiv al învestirii lui Lukaşenko”, reprezentanţii companiei sugerând, astfel, că se alătură protestatarilor." Daca a dat zi libera inseamna ca serbeaza alegerea lui Lukasenko ba analfabet

-1 (5 voturi)
Navrapascu Vasile
23.09.2020, 22:04:59

A"plecat trenul polonezilor si celorlalti gura casca..." Inghititul in sec devine un sport national a luserilor baltici...

-8 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările