Belarus: A patra noapte de proteste anti-Lukaşenko. Medicii au ieşit în sprijinul  manifestanţilor FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestatarii au ieşit miercuri seara pe străzile din Belarus pentru a patra noapte consecutiv pentru a demonstra împotriva a ceea ce consideră că a fost fraudarea alegerilor la scrutinul prezidenţial desfăşurat duminică, în pofida violenţei de care au dat dovadă forţele de ordine.

Mii de oameni au sfidat intervenţia brutală a forţelor de ordine şi au continuat să protesteze pe străzile din Belarus pentru a patra noapte consecutivă împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenka, acuzat de opoziţie de fraudarea alegerilor din 9 august care îl dau câştigător cu circa 80%.

Ei nu au ţinut cont de violenţele şi arestările din serile precedente de proteste, în timp ce autorităţile au recunoscut şi că au utilizat arme de foc. În plus, miercuri a apărut informaţii şi despre o a doua persoană decedată în timpul protestelor.

Rezultatele oficiale l-au dat drept câştigător, cu 80%, pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Mai multe canale independente au postat pe Telegram înregistrări video cu protestatari din Minsk, Grodno, Brest şi alte oraşe din Belarus care cereau demisia şefului statului şi încetarea violenţei.

Sprijinul pentru manifestanţi pare să fie în creştere din partea populaţie crească ,peste 100 de medici din Minsk ieşind să protesteze împotriva violenţei.

Într-o postare pe Instagram, cvadrupla medaliată olimpică la biatlon Daria Domraşeva a făcut apel la unităţile speciale ale poliţiei Omon să înceteze acţiunile de reprimare violente."Nu permiteţi continuarea acestei oroare nedrepte pe străzi", a scris ea.

Protestatarii au cerut ca Lukaşenko să demisioneze, scandând "Pleacă!". Aceştia îl acuză pe preşedinte de fraudarea alegerilor pentru a obţine un al şaselea mandat consecutiv.

Au fost făcute peste 6.000 de arestări şi două persoane şi-au pierdut viaţa de la debutul protestelor izbucnite duminică după închiderea secţiilor de votare, pe care forţele de ordine le-au reprimat în mod violent.

Autorităţile confirmă moartea unui manifestant arestat, acesta fiind al doilea deces

Autorităţile din Belarus au confirmat miercuri moartea unui manifestant arestat în timpul unui miting împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, fiind al doilea deces înregistrat de la începutul acestei mişcări de protest suprimate violent, relatează AFP.

Într-un comunicat, Comitetul de anchetă a declarat că bărbatul, în vârstă de 25 de ani, a murit într-un spital din Gomel (sud), după ce a fost arestat duminică în timpul unei ''manifestaţii neautorizate''. Potrivit acestei surse, care nu precizează data decesului, sănătatea bărbatului s-a ''deteriorat brusc'' în timp ce era în detenţie

Mai mulţi organizatori ai protestelor organizate după alegerile prezidenţiale de duminică în Belarus au fost arestaţi, au relatat media de stat de la Minsk, după a treia noapte de represalii violente din partea forţelor de securitate împotriva manifestanţilor care contestă victoria preşedintelui Aleksandr Lukaşenko la ultimul scrutin prezidenţial, informează DPA.

Uniunea Europeană a calificat, într-o declaraţie, alegerile ca nefiind "nici libere şi nici corecte", adăugând că "autorităţile statului au desfăşurat o violenţă disproporţionată şi inacceptabilă", şi că "Belarusul merită ceva mai bun".

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a criticat, de asemenea, reprimarea protestelor: "Toţi cei arestaţi în Belarus deoarece au demonstrat paşnic pentru drepturile lor democratice trebuie eliberaţi şi ascultaţi". 

Scriitoarea Svetlana Alexievici, singura scriitoare belarusă distinsă cu Premiul Nobel pentru literatură, l-a acuzat miercuri pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko că târăşte ţara într-un războiul civil, în mijlocul unei mişcări de protest suprimate violent de autorităţi, transmite AFP.

"Pleacă înainte să fie prea târziu, înainte să-i arunci pe oameni într-o prăpastie groaznică,

 în prăpastia războiului civil! Pleacă!", a declarat autoarea adresându-se preşedintelui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

"Vrei doar putere şi această dorinţă se va dovedi sângeroasă", a adăugat Svetlana Alexievici, care a acuzat guvernul de la Minsk că a început "un război împotriva poporului său".

"Văd cum se radicalizează societatea, cum se comportă poliţiştii anti-revoltă... Nimeni nu şi-ar fi putut imagina asta", a continuat Svetlana Alexievici, denunţând acţiunea "inumană şi satanică" a forţelor de ordine.

Răsplătită în 2015 cu Premiul Nobel pentru literatură, scriitoarea în vârstă de 72 de ani este autoarea unor cărţi pline de forţă despre Cernobîl, războiul din Afganistan şi prăbuşirea Uniunii Sovietice. O critică acerbă a regimului Lukaşenko, Svetlana Alexievici i-a îndemnat pe belaruşi să voteze pentru candidata opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, o fostă profesoară de engleză în vârstă de 37 de ani care şi-a înlocuit soţul încarcerat în cursa prezidenţială de anul acesta.

Svetlana Alexievici a salutat-o pe Tihanovskaia ca pe un "simbol al schimbării" şi a mulţumit manifestanţilor pentru că aceştia "ne-au salvat demnitatea".

"'M-am îndrăgostit de poporul meu în ultimele săptămâni. Este un popor cu totul diferit, cu o forţă diferită. Poate că m-a dezamăgit un pic înainte, dar acum nu este cazul", a mai declarat laureata Premiului Nobel.

 Lituania va relaxa restricţiile de intrare pentru belaruşi 

Lituania va relaxa restricţiile de intrare pentru belaruşi, în timp ce această ţară este cuprinsă de proteste după alegerile sale prezidenţiale contestate şi represiunea violentă de către poliţie, relatează joi dpa.

"Cetăţenii din Belarus care vin din motive umanitare pot intra în Lituania", a declarat prim-ministrul Saulius Skvernelis miercuri, potrivit unui material radiofonic.

Ministrul de interne Rita Tamasuniene a sugerat anterior la o reuniune a cabinetului că belaruşii ar trebui adăugaţi la o listă de ţări exceptate de la controalele stricte la frontieră în vigoare din cauza pandemiei de coronavirus.

Modul specific în care vor funcţiona normele de relaxare va fi stabilit joi, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului.

"Trebuie să dăm dovadă de solidaritate şi responsabilitate. Reacţia iniţială a capitalelor europene este cel puţin dezamăgitoare. Noi, vecinii cei mai apropiaţi, am fost ca întotdeauna primii care au reacţionat", a spus Skvernelis. El a cerut de asemenea sancţiuni ale UE împotriva conducerii de la Minsk.

Rezultatele oficiale îl arată pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko, la putere de peste 25 de ani, câştigător al scrutinului, autorităţile electorale declarând că el a obţinut 80% din voturi în alegerile din weekend. Protestatarii îl acuză pe Lukaşenko de fraudarea votului pentru a câştiga un al şaselea mandat consecutiv.

Contracandidata sa, Svetlana Tihanovskaia, în vârstă de 37 de ani, a plecat în Lituania după alegeri.

Preşedintele Lituaniei Gitanas Nauseda a cerut autorităţilor belaruse "în primul rând, detensionarea imediată a situaţiei şi oprirea utilizării forţei brutale împotriva poporului lor şi în al doilea rând, eliberarea tuturor protestatarilor reţinuţi şi oprirea persecuţiei acestora", potrivit unui comunicat al biroului său miercuri.

Nauseda a mai spus că Vilnius aşteaptă ca Minskul să înceapă un dialog cu cetăţenii săi. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite