Bilanţul confruntărilor armate din sud-estul Ucrainei este de 270 de morţi, în două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnici din Slaviansk, oraş situat în estul Ucrainei, trecând pe lângă dărâmăturile mai multor localuri, distruse în timpul confruntărilor dintre  forţele ucrainene şi separatiştii FOTO Reuters/10 iunie
Localnici din Slaviansk, oraş situat în estul Ucrainei, trecând pe lângă dărâmăturile mai multor localuri, distruse în timpul confruntărilor dintre  forţele ucrainene şi separatiştii FOTO Reuters/10 iunie

Confruntările armate între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi proruşi s-au soldat cu cel puţin 270 de morţi în două luni, anunţă Ministerul ucrainean al Sănătăţii, citat de AFP.

În regiunea Doneţk, unde s-au înregistrat cele mai ample confruntări, bilanţul este de 225 de morţi, inclusiv doi copii şi opt femei. Alte 576 de persoane au fost rănite.

În regiunea vecină, Lugansk, se înregistrează 45 de morţi şi 137 de răniţi.

Serviciile de securitate ucrainene au lansat în urmă cu două luni o operaţiune "antiteroristă" împotriva insurgenţilor proruşi din Doneţk şi Lugansk.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a ordonat, marţi, crearea unor culoare umanitare pentru a li se permite civililor să părăsească zonele de conflict din estul ţării, a anunţat marţi preşedinţia pe site-ul său de Internet. „Pentru a se evita noi victime în zona operaţiunii antiteroriste, preşedintele i-a desemnat pe şefii forţelor de ordine să creeze toate condiţiile necesare pentru civilii care vor să plece”, a declarat preşedinţia într-un comunicat.

Poroşenko a desemnat Guvernul să se ocupe de transportul, hrana şi îngrijirile medicale pentru aceste persoane şi administraţiile locale de găzduirea lor.

Tot mai multe cazuri de răpire sunt înregistrate în estul prorus al Ucrainei

Tot mai multe cazuri de răpire şi de sechestrare au fost raportate în estul Ucrainei, victimele părând a fi alese potrivit unor criterii aleatorii: de la observatori internaţionali, jurnalişţi, activişti prooccidentali , preoţi şi chiar civili. Experţii atrag atenţia că incidenţa cazurilor de răpire este în creştere, neexistând deocamdată semne de detensionare a crizei ucrainene. 

Cazurile de răpire sunt puse pe seama miliţiei proruse, care promovează fragmentarea Ucrainei de la vest la est. Victimele sunt obligate cel mai des în subsoluri sau clădiri bine-păzite de bărbaţi înarmaţi, transformate în puncte operaţionale ale miliţiei proruse, scrie publicaţia online Naharnet.com. Experţii din cadrul Uniunii Europene au avertizat că răpiţii pot fi supuşi tratamentelor abuzive, fiind raportate cazuri de bătaie, tortură şi chiar ucidere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite