Europa

articolul anterior articolul urmator

Bild: Germania nu-şi trimite tancurile Marder pe frontul din Ucraina. Primele blindate Gepard vor ajunge pe front în iulie

10
22 May 2022 09:52:01
Autor: Viorica Marin
Tanc Marder
Tanc Marder

Germania deţine peste 60 de vehicule de infanteriei Marder pe care nu le livrează Ucrainei, deşi nu intenţionează să le folosească în interes propriu, potrivit tabloidul german Bild, care citează un document secret al Ministerului German al Apărării intrat în posesia publicaţiei.

Potrivit acestui document, armata germană are mai mult de 62 de tancuri Marder A3 care nu mai sunt în uz: „Dintre aceste vehicule, 32 pot fi reparate şi refolosite dacă este necesar, în timp ce alte 30 pot fi folosite doar pentru piese de schimb”.
 
Bild şi Kyiv Independent reamintesc că oficialii germani au negat anterior că au un surplus de astfel de vehicule blindate necesare Ucrainei. Conform Berlinului, toate cele 343 deţinute de Germania erau deja folosite de armata germană şi nu pot fi cedate pentru lupta Ucrainei contra Rusiei.
 
Germania va livra primele 15 blindate Gepard Ucrainei în luna iulie
 
Germania va livra în iulie primele 15 tancuri din cele 50 de sisteme antiaeriene mobile Gepard promisei Ucrainei, a confirmat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, potrivit The Guardian.
 
Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a convenit asupra acestei livrări în cadrul unei conversaţii cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, a adăugat purtătorul de cuvânt.
 
Luna trecută, Germania a anunţat că va furniza pentru prima dată arme grele Ucrainei, şi anume vehicule Gepard, după ce iniţial a fost acuzată că a tras de timp în ceea ce priveşte livrările de arme grele către Kiev.
 
De atunci, Germania a promis, de asemenea, şapte obuziere autopropulsate Kievului şi a început să antreneze trupele ucrainene pe acestea.
 
Tunurile de tip Howitzer - modelul Panzerhaubitze 2000 sunt considerate cele mai puternice şi eficiente sisteme de artilerie aflate în prezent în dotarea armatei germane.
 
Obuzierele autopropulsate promise Ucrainei sunt tunuri de tip Howitzer, modelul Panzerhaubitze 2000, fiind considerate cele mai puternice şi eficiente sisteme de artilerie aflate în prezent în dotarea armatei germane. Aceste sisteme de artilerie pot lovi ţinte aflate până la 40 de kilometri.
 
Germania a anunţat că va livra şi muniţia pentru tunurile Howitzer.
 
Dotările vor fi scoase din inventarele armatei germane şi vor fi trimise Ucrainei în următoarele săptămâni, după ce vor trece printr-un proces de mentenanţă, spunea Christine Lambrecht.
 
La sfârşitul lunii aprilie, Parlamentul german a aprobat o rezoluţie pentru livrarea de armament greu Ucrainei, decizie considerată o schimbare majoră a politicii Berlinului referitoare la exporturile de armament unei ţări aflate în război. Ajutorul militar va include şi 50 de sisteme antiaeriene mobile Gepard.
 
Germania se opune constituirii unei noi datorii europene comune pentru a finanţa reconstrucţia Ucrainei, după modelul planului de relansare post-COVID-19, a declarat vineri ministrul german de finanţe Christian Lindner, relatează AFP.
 
Reacţia survine după ce Comisia Europeană a sugerat miercuri această opţiune. ''Va veni un moment, mai devreme sau mai târziu, când va trebui să privim finanţările (pentru Ucraina n.red) la o scară europeană, aşa cum am făcut pentru COVID'', declarase în faţa presei Frans Timmermans, vicepreşedinte al Comisiei Europene.
 
Dar ''Germania refuză un fond suplimentar pe modelul mecanismului NextGenerationEU'', care stă la baza planului european de relansare post-COVID-19, şi guvernul de la Berlin ''nu susţine'' o astfel de propunere, a răspuns ministrul Christian Lindner la o conferinţă de presă desfăşurată după o reuniune a G7 la care statele membre în acest grup au convenit un ajutor financiar de 19,8 miliarde de dolari destinat Ucrainei.
 
Germania privilegiază mecanisme mai clasice ''de sprijin financiar pentru statele terţe'' şi a căror eficacitate este dovedită de UE, a mai spus ministrul german despre propunerea privind constituirea unei noi datorii comune în cadrul UE, de data aceasta pentru finanţarea reconstrucţiei Ucrainei.
 
Această propunere avansată de Comisia Europeană constă în crearea unui instrument financiar pe care l-a denumit ''RebuildUkraine'', anexat bugetului UE, prin care Ucraina să beneficieze de împrumuturi şi granturi, condiţionate de reforme privind statul de drept şi combaterea corupţiei, şi de investiţii conforme cu obiectivele europene privind digitalizarea şi combaterea încălzirii globale.
 
Potrivit executivului comunitar, ''granturile care ar fi acordate ar putea fi finanţate fie prin contribuţii suplimentare ale statelor membre (şi ale statelor terţe care doresc) pentru Facilitatea (RebuildUkraine) şi pentru programele existente ale Uniunii (...), fie printr-o revizuire ţintită a bugetului european 2021-2027''.
 
''Aceste resurse ar putea fi de asemenea folosite la finanţarea împrumuturilor acordate Ucrainei'', dar ''dată fiind amploarea împrumuturilor care fără îndoială vor fi necesare, o strângere de fonduri în numele UE sau cu garanţii naţionale ale statelor membre face parte din opţiunile avute în vedere'', a mai indicat Comisia Europeană în propunerea sa.
 
Deşi amploarea nevoilor Ucrainei pentru reconstrucţia sa nu este cunoscută, războiul cu Rusia fiind încă în desfăşurare, Comisia Europeană estimează în prezent pagubele suferite de Ucraina la ''sute de miliarde de euro, din care peste o sută de miliarde numai pentru infrastructurile fizice''.
 
La rândul ei, secretara trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat marţi la un forum la Bruxelles că angajamentele financiare anunţate până în prezent de comunitatea internaţională pentru Ucraina sunt insuficiente şi le-a cerut aliaţilor să contribuie mai mult.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

GABRIEL_ CATALIN
22.05.2022, 11:12:20

Mult prea tarziu, ce atâta ezitare?? Gândacii roși trebuie extirpați cu armament greu și dați afară din tara urgent. Ținuți la peste 200 km fata de granita, acești mapeti violatori și criminali de război. Citeste mai mult: adev.ro/rc9tjz

-11 (17 voturi)
defu gabi
22.05.2022, 11:22:17

Marder e echivalentul unui MLI dar de calitate superioara a carui istorie a debutat undeva in anii '70 si continua pana azi... Nu e propriu-zis un tanc...

+2 (2 voturi)
in bogus, again...
22.05.2022, 11:56:36

@defu: nu te mai agita. ptr m.me marin (valabil si ptr ceilalti scriiciosi de la deveru'...) tot ce se misca pe senile se cheama tanc. miine, poimiine, vom ceti la ziaru' dă calitate ca si buldiozere tot tancuri...

+1 (3 voturi)
GABRIEL_ CATALIN
22.05.2022, 11:15:59

Bai redacția adevărul, până se publică la voi un comentariu e durere...se vede că ați plătit mult la factura de curent, aveți întreruperi dese. Dar de radiat conturi nici dreq nu va intrece, cenzurați mai rău că Putistain.

-14 (14 voturi)
mihai radu
22.05.2022, 12:00:49

Nemții se chinuie să le livreze ȘAPTE obuziere,între timp americanii le-au dat 90 cu instructori cu tot și deja sunt operative,efectiv germanii întind pelteaua ca să treacă timpul,este o lașitate din partea celei mai puternice economii europene !

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările