Biserica Ortodoxă din Cipru îşi pune averea la dispoziţia autorităţilor pentru plata datoriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patriarhul Chrysostomos al II-lea, liderul Bisericii Ortodoxe din Cipru, a pus averea bisericii la dispoziţia autorităţilor, cu condiţia ca banii să fie folosiţi pentru achitarea datoriei publice a statului.

Biserica Ortodoxă este dispusă să-şi ipotecheze proprietăţile, iar banii obţinuţi să fie folosiţi pentru răscumpărarea obligaţiunilor guveranamentale emise de stat, a anunţat miercuri Patriarhul Chrysostomos al II-lea al Ciprului. 

Parlamentul cipriot a respins marţi seară acordul de finanţare de urgenţă oferit de UE şi FMI. Printre condiţiile împrumutului se număra şi naţionalizarea parţială a depozitelor populaţiei, măsură fără precedent la nivel mondial de la izbucnirea crizei. 

"Tot patrimoniul Bisericii este la dispoziţia ţării pentru a împiedica scufundarea", a declarat Patriarhul, potrivit AFP, adăugând că averea Bisericii se ridică la zeci de milioane de euro. 

Reacţia Bisericii Ortodoxe din Cipru este prima de acest fel din ţările afectate de criza din Uniunea Europeană. În 2010, după ce Grecia a încheiat primul acord de urgenţă cu UE şi FMI, Biserica Ortodoxă elenă a avut poziţii puternice faţă de austeritatea generată de împrumut. Declaraţiile negative ale mai-marilor Bisericii Ortodoxe din Grecia au continuat. 

La începutul anului 2012, Arhiepiscopul Ieronimos, liderul Bisericii Ortodoxe elene, i-a „afurisit” deopotrivă pe guvernanţii de la Atena, precum şi pe reprezentanţii creditorilor internaţionali. 

Arhiepiscopul Ieronimos i-a trimis o scrisoare publică premierului Lucas Papademos, în care avertizează că aceste măsuri de austeritate reprezintă "un medicament în doză prea mare, care a devenit mortal". 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite