Europa

articolul anterior articolul urmator

Bisericile din Germania au pierdut 430.000 de credincioşi catolici şi protestanţi în 2018

10
22 Jul 2019 12:50:43
Deutsche Welle

Bisericile Catolică şi Protestantă au pierdut fiecare mai bine de 200.000 de credincioşi anul trecut. Aceste pierderi afectează bisericile, deoarece enoriaşii plătesc un impozit eclezial reţinut din impozitul pe venit.

Biserica Romano-Catolică a pierdut anul trecut 216.078 de membri iar cea Protestantă aproximativ 220.000, potrivit statisticii publicate vineri de Conferinţa Episcopilor Germani (DBK) şi de Biserica Evanghelică în Germania (EKD).

În total, în jur de 23 de milioane de cetăţeni germani sunt în continuare credincioşi ai Bisericii Catolice şi 21,14 milioane sunt membri ai Bisericii Protestante. Cele două biserici însumează 53,2 la sută din totalul populaţiei germane, care se ridică la mai mult de 83 de milioane de oameni.

Hans Langendörfer, secretar al Conferinţei Episcopilor Germani, a calificat aceste date statistice drept „îngrijorătoare“.

„Fiecare plecare este dureroasă“, a declarat la rândul său Heinrich Bedford-Strohm, preşedintele EKD. „De vreme ce oamenii de azi, spre deosebire de cei din trecut, decid liberi dacă vor să aparţină bisericii, este important pentru noi acum să explicăm şi mai clar de ce mesajul creştin constituie o bază atât de solidă pentru viaţă.

Numărul credincioşilor s-a tot redus în ultimii ani

În Germania se poate renunţa ofical la calitatea de credincios al unei biserici printr-o declaraţie dată în faţa unei agenţii guvernamentale, câteodată un tribunal districtual. În declaraţie nu trebuie menţionat motivul pentru care se doreşte aceasta.

Până când nu renunţă oficial la calitatea lor de membri printr-o declaraţie, credincioşii bisericilor Catolică şi Protestantă plătesc un impozit eclezial de 9 la sută din impozitul pe venit, fapt ce aduce miliarde de euro în vistieria celor două organizaţii. Acest impozit este automat colectat de stat şi vărsat în conturile celor două biserici, la fel ca şi contribuţia la fondul de pensii sau asigurarea socială.

Numărul credincioşilor se va înjumătăţi până în 2060

Un studiu publicat de Universitatea din Freiburg în luna mai conchide că numărul aparţinătorilor principalelor două biserici din Germania va scădea treptat la jumătate în următorii 40 de ani. Potrivit autorilor studiului, fenomenul este motivat în principal de decizia adulţilor de a renunţa la calitatea de enoriaş, de scăderea numărului botezurilor şi de îmbătrânirea populaţiei. Studiul prezice că numărul credincioşilor celor două biserici, care se ridică în prezent la 45 de milioane de oameni, va scădea la 34,8 milioane în 2035 şi la 22,7 milioane în 2060.

Chiar dacă nu există statistici privind motivele acestor plecări din biserică, monitorizări oficiale efectuate în lunile din urmă sugerează o legătură cu scandalurile de abuz sexual în care este implicată Biserica Romano-Catolică.

Articol publicat de Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Vanatorul/d.c.
22.07.2019, 14:51:09

”Bisericile din Germania au pierdut 430.000 de credincioşi catolici şi protestanţi în 2018” Nicio problema..! Ori le vor arunca in aer, ori vor face moschei din ele islamistii pe care i-a adus Angie Merkel in Germania, ca sa pună..politically correct de-o periniță cu Damen und Fräuleinele crestine, intru pacea vesnica intre violatorii lui Allah si neprihanitele lui Iisus..!

+7 (11 voturi)
marius cristian
22.07.2019, 14:53:40

mue nici o problema creste numarul drept-credinciosilor Profetului iar moscheile se inmultesc precum ciupercile asa ca per total nici o pierdere .... Reichul se va metamorfoza in KaKalifat atata tot.

+3 (7 voturi)
Tomescu Tom
22.07.2019, 17:48:46

Mesajul crestin are o țintă solidă ... 9% din impozitul pe venit ! :)))) O fi fost asta voința lui Iisus ?

0 (4 voturi)
Raoke
22.07.2019, 19:58:00

Corect. Extraordinar de mult.

-2 (2 voturi)
Raoke
22.07.2019, 20:00:40

Foarte bine. Trebuie reliefate două aspecte: suma uriașă reținută pentru popime și faptul că locul bisericilor va fi luat de moschei. Poate se vor deștepta friții și vor rezolva cea de-a doua problemă.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)