Europa

articolul anterior articolul urmator

Blanka Nagy, studenta care îl provoacă pe Viktor Orban

16
8 Sep 2019 18:37:46
Autor: Ion Gaidau
Blanka Nagy susţinând un discurs la un miting al Coaliţiei Democratice FOTO EPA-EFE
Blanka Nagy susţinând un discurs la un miting al Coaliţiei Democratice FOTO EPA-EFE

La doar 19 ani, Blanka Nagy candidează pentru un mandat în Consiliul Municipal din Kiskunfélegyháza, un orăşel din mijlocul Marii Câmpii Ungare. În pofida vârstei fragede şi lipsei de experienţă politică, este o candidată de netrecut cu vederea. Are deja aproape un an de contre cu fideli ai regimului Viktor Orban.

Începutul Blankăi Nagy în politică datează din 20 decembrie 2018, cu un discurs extrem de virulent susţinut împotriva Fidesz şi liderului său, premierul Viktor Orban, în Piaţa Principală din Kecskemét.

Revoltată pe aşa-numita „lege a sclaviei“, care prevede 400 de ore suplimentare de muncă per salariat plătibile în trei ani, această fiică a unor muncitori de la fabrica Mercedes-Benz din Ungaria a denunţat o „epidemie perfidă“ şi l-a calificat pe preşedintele Janos Adler drept un „cocoş cu mustaţă“, relatează slate.fr.

Discursul său a intrat imediat în atenţia presei conservatoare de la Budapesta, care i-a răspuns cu apelative ca „studenta obraznică“ sau „mica proletară mizerabilă“. Mai mult, i s-a prezis eşecul la Bacalaureat. Nici intimidările nu au lipsit, prin chemarea părinţilor săi la Direcţia de asistenţă socială locală în baza unor denunţuri anonime.

„Cică mi-ar creşte fraţii şi surorile în condiţii deplorabile. Cei care îmi cunosc familia ştiu că (acest denunţ, n. red.) este falsă în totalitate“, afirmă Blanka, care mai are şase fraţi şi surori mai mici.

A trecut cu bine peste examenele de Bacalaureat, dar s-a trezit refuzată la două facultăţi. Într-un final, a fost acceptată la Universitatea din Szeged, unde va studia Dreptul. În paralel cu studiile universitare, ar putea exercita un mandat de consilier municipal, la Kiskunfélegyháza, oraşul ei natal şi al cosmonautului Béla Magyari.

„Nu există un forum cetăţenesc de cinci ani încoace, în timp ce plângerile se înmulţesc. Uitaţi-vă la acest drum găurit, de exemplu. Creştin-democraţii afiliaţi lui Viktor Orban care deţin primăria din 2014 au neglijat complet acest cartier, care merită ceva mai bun decât câţiva metri de asfalt pentru a face uitate gropile din trotuar şi un cămin de bătrâni aflat în stare proastă “, îşi explică ea decizia de a candida la alegerile municipale din octombrie.

Curtată de socialiştii din MSZP, social-democraţii din Coaliţia Democratică şi centriştii din Momentum, Blanka Nagy a ales să candideze pentru cei din urmă sub imboldul „reînnoirii politice“ a Ungariei, aflată de aproape zece ani sub conducerea naţionalistului Orban.

„Blanka a realizat că i-ar fi greu să-şi facă campanie fără o echipă şi o comunitate care să o susţină. Am convins-o să accepte sprijinul nostru“, spune Alexandra Bodrozsán, şefa filialei locale a Mişcării Momentum.

Tamás Horváth, un consilier municipal socialist, susţine că nu este supărat pe decizia ei de a se alătura celor de la Momentum.

„Blanka este creativă şi tenace. I-am cerut să se prezinte, pentru că eu cred că poate fi un exemplu pentru tinerii de astăzi, care stau foarte departe de politică“, spune el.

Cea mai tânără adversară a lui Viktor Orban nu va înlătura regimul curând, dar îl va scutura în felul ei, conchide slate.fr.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

ovidiu preda
8.09.2019, 19:04:01

Hubynihazotgyretkes din "marea" cimpie.....din pusta lor amarita de fapt

-6 (10 voturi)
Ba! ciudă
8.09.2019, 20:17:15

Caracalul arată probabil super, față de acest orășel...

-3 (11 voturi)
Păcală
8.09.2019, 19:38:49

D-le Cristescu Mersi pentru propaganda pe care o faceți lui ...Orbán Viktor și guvernului, care după cum relatați poate fi criticat, înjurat, chiar folosind un limbaj de birjar și dovedesc cât de bine "funcționește" adevarăta democrație și libertatea de presă(criticată de ciudă și pe nedrept de atotștiutorii din Bruxelistan) în Ungaria. Apropo: MSZP, Coaliția Democrată, Momentum(un fel de PSD-ALDE) sânt rămășițele "renăscute" care se zbat disperat în opoziție, ale coaliției mafiote de gangsteri liberali de stânga de pe vremea penalului prim ministru Gyurcsány=un fel de Dragnea aflat încă în libertate, care a adus HU aproape de faliment! PS. Vă dau un tip: mergeți pe rețeaua FB a lui Orbán Viktor și vedeți căte critici(puține) și înjurături se postează pe articolele primului ministru maghiar, fără consecințe! Cât despre studenta Blanka ce să spun, o necioplită fără carte care încearcă să facă carieră politică cam ca pe vremea comunismului.

+1 (9 voturi)
Ba! ciudă
8.09.2019, 20:33:02

Domnule Cristescu! Ați cam dat în bară, că această fetișcană supraponderată l-a înjurat pa președintele János Áder, nu pe Orbán, numindu-l c......at mustăcios, Atât despre seriozitatea articolașului și a domnișoarei cu pricina (care nu prea leagă două cuvinte, dar peste noapte a deventi Greta Thunberg al cercurilor din opoziție-căci partide cu greu pot fi numite). (NU) Mă miră faptul că nu mai conteniți să preziceți căderea lui Orbán, din 2010 încoace și el obține rezultate electorale tot mai bune. Știți, perioada social-liberală a fost indestul de lungă să trezească la realitate electoratul, care a înțeles , în marea lui majoritate, că nu e indiferent pe cine l ridici la cârma țării.Amalgamul de socialiși, verzi, liberali, democrați și fosta extremă dreaptă (de care s-a făcut atât caz și în România, ca fiind naziști feroce) nu reușește să găsească ”cadre” și apelează la mșscșriciș ca această biată fată, care e numită altminteri Trágárka-Înjurățica ;))))

-1 (5 voturi)
Ba! ciudă
8.09.2019, 20:35:17

corect. măscărici

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările