Europa

articolul anterior articolul urmator

Blestemul rus în acţiune: liderii europeni se încaieră urât de tot din cauza lui Putin

69
7 Apr 2022 12:16:02
Cristian Unteanu
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Sunt oare liderii europeni - şi nu numai, ci din întregul spaţiu euro-atlantic - nepregătiţi să coopereze în noul şi atât de complicatul context determinat de războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei?

Sigur că asta i-a trezit brutal din dulcea somnolenţă dată de deceniile de linişte şi bunăstare, din acea senzaţie de invincibilitate dată de sistemul comunitar care, cu bune şi rele, reuşise totuşi să aducă cea mai lungă perioadă de pace cunoscută vreodată în istoria continentului nostru. Au crezut, generaţie după generaţie, că modelul bunăstării va fi şi unul civilizaţional care se va impune de la sine şi care, exact din toate aceste motive, va genera un nou model de supravieţuire politică.

Totul ameninţă acum să se dărâme deoarece Rusia lui Putin readuce modelul vechilor relaţii de impunere prin forţa militară şi distrugând o parte - să vedem cât de importantă - a unităţii europene în măsura în care liderii săi reprezentativi (nu vorbim aici de poziţia ţărilor mici, dependente şi incapabile să-şi asigure în niciun fel suveranitatea politică, de securitate sau cea economică) încep să se divizeze în ce priveşte politicile de adoptat faţă de Federaţia Rusă ca stat agresor. Ajungând neaşteptat de rapid la acuzaţii grave, insulte şi invective nu numai neobişnuite la nivel de şefi de state şi guverne, dar care s-ar putea să aibă efecte de profunzime pentru viitorul relaţiilor bilaterale şi pentru unitatea europeană în general.

Iată, spre exemplu al acestei situaţii absolut nefericite (care e posibil să nu fie deloc singulară în viitorul foarte apropiat), conflictul deschis dintre preşedintele francez Emmanuel Macron şi prim-ministrul polonez Morawiecki (foto) care, referindu-se la situaţia din Ucraina, a cerut în mod insistent omologilor săi europeni să încheie orice negociere cu Vladimir Putin şi să ridice la maximum posibil, imediat, nivelul sancţiunilor economice împotriva Rusiei.


FOTO EPA-EFE

„Au trecut patruzeci de zile de la începerea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi nimeni nu are vreun dubiu că avem de-a face cu răul în stadiu pur”, a declarat premierul polonez, adăugând că „azi avem nevoie să vorbim despre aceste crime şi să contra-atacăm. Cer tuturor liderilor din ţările UE să înceapă să acţioneze mai decis. Nu poţi negocia cu cei care comit acte de genocid”.

Acesta este contextul în care s-a adresat direct Preşedintelui Putin, cu un mesaj de o retorică agresivă absolut ieşită din comun: „Preşedinte Macron, de câte ori aţi negociat cu Putin? Ce rezultate aţi obţinut? Aţi reuşit cumva să-l opriţi din toate aceste activităţi de acum? Nu negociezi cu criminalii, te lupţi cu ei. Nimeni nu a negociat cu Hitler. Aţi fi vrut să negociaţi cu Hitler, cu Stalin sau cu Pol Pot?”.

A trecut apoi la interpelarea, la fel de directă, către Cancelarul Scholz pe care l-a certat la fel de dur spunându-i că „nu ar trebui ca vocea întreprinzătorilor germani, miliardari, să vă oprească în viitoare acţiuni, acele voci nu ar trebui să fie auzite prin intermediul Berlinului. Întreg poporul german şi politicienii ar trebui să audă vocile femeilor şi copiilor, vocea oamenilor care sunt ucişi”. Premierul polonez nu s-a oprit aici, căci următoarea sa ţintă a fost Angela Merkel, fostul Cancelar al Germaniei, căreia i-a spus că ar trebui să admită public că politica sa comercială şi de întărire a Rusiei a dus la ceea ce el a numit „genocidul din secolul XXI”.

Remarci care dor foarte tare şi anunţă că, în spate, ar putea exista ceva adevăr în relatările privind neînţelegerile serioase care s-au născut imediat după ce liderii instituţiilor de la Bruxelles au anunţat că valul 6 de sancţiuni va însemna şi un embargou asupra importurilor de petrol şi gaze naturale din Federaţia Rusă.

„Polonia ar putea fi următoarea ţintă a ruşilor”

Între timp, poate ca o explicaţie pentru tensiunea certă care domneşte la Varşovia şi pentru ferocitatea cu care atacă acum diplomaţia poloneză, am avea declaraţia fostului preşedinte Viktor Iuşcenko, în mod firesc unul dintre cei mai buni cunoscători ai problematicii ucrainiene. Într-un interviu difuzat ieri de postul TV NEWSMAX, el a spus că „evident, teritoriile din Europa de est sunt de interes... Putin este acum extrem de supărat. Şi devine extrem de agresiv atunci când se gândeşte la teritorii precum Lituania, Letonia. Desigur, devine foarte agresiv când vede Polonia”. Iuşcenko a mai spus că ştie că „singura misiune” asumată de Putin este să readucă Ucraina în sfera de influenţă rusă: „înţelegem că inamicul nostru are un ţel unic, o singură misiune şi folosind tacticile pe care le vedem în acest moment... să nu mai existe Ucraina pe hartă şi să controleze la maximum naţiunea ucraineană... dar asta nu se va întâmpla. Sunt foarte încrezător şi mândru să văd cum este Ucraina”.

Problema nu mai este acum în zona Moscovei, ci a Uniunii Europene şi a tuturor structurilor de decizie care compun ansamblul construcţiei occidentale. Dacă asemenea fisuri la nivel înalt sunt lăsate să se dezvolte şi să fie otrăvite de resentimente, insulte şi acuzaţii de acest fel, atunci este limpede că jocul rusesc este cel care va câştiga în final deoarece, pe această linie, nu se poate ajunge nicidecum la o decizie prin consens sau, dacă totuşi va fi cândva negociată, va fi una diluată şi, oricum, va veni târziu. Sau extrem de târziu şi nu va mai produce efectele scontate.

În acest sens, din punctul meu de vedere, ce se joacă acum nu mai este demult viitorul Ucrainei, ci însăşi capacitatea de supravieţuire a construcţiei unităţii occidentale, începând cu zona euro-atlantică şi, mai departe, la nivelul global reprezentat de puterile industrializate reunite în G7. Dacă în acest moment nu pot produce un răspuns coerent, atunci cu siguranţă că, de partea cealaltă, venind din lumea unde nu există decât o singură persoană care decide absolut totul, va exista o linie de acţiune unică, fermă şi dusă la îndeplinire prin forţa oarbă a militarilor educaţi să respecte ordinele şi să le pună în aplicare, indiferent de condiţii, ca nişte maşini de ucis profesioniste ce sunt. Vedeţi ce se petrece în Ucraina şi ar trebui să fie absolut suficient.

Dar mi-e teamă că nu e. Sau încă nu e, nu ştiu. Deocamdată, iată cum discută între ei unii lideri europeni în momente de criză şi de-abia asta e chiar de speriat...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

69 Comentarii

defu gabi
7.04.2022, 12:22:58

Nu se incaiera... Se dau de gol cozile de topor rusesti din Europa...

+18 (40 voturi)
Vanatorul/dc
7.04.2022, 12:51:14

Polonezul are perfecta dreptate..! Cu un dictator sclerozat ca Putin, criminal de razboi si asasin al opozantilor săi politici. nu trebuie negociat..! Iar Macron si Cangela Merkel, doi pupincuristi putinisti notorii, care, alimentandu-l cu bani si tehnologie pe Putin au pus in pericol nu numai securitatea UE ci si a intregii lumi, ar trebui dati pe mana Tribunalului Penal International, sub acuzatia de complicitate cu criminalul de razboi si teroristul nr.1 al lumii, Javrimir Putin..!

-10 (72 voturi)
Paco Rabanne
7.04.2022, 12:48:25

Poleacul are dreptate, privind lucrurile dinspre est. Privindu-le dinspre vest, evident ca e mai degraba obraznicie. Un repros, chiar si atunci cand vrei sa urechezi un coleg cand ti se urca functia la cap si scroafa-n copac, poate fi exprimat cu aceeasi sinceritate diplomatic sau belicos. Dar individul da ordine si freaca ridichea unor omologi din democratii mult mai frumos conturate, ca la el in batatura. Diplomatia face diferenta dintre un politician cu demnitate si un demagog ordinar. La cei educati in comunism, diplomatia asta... e pasare rara...

+7 (31 voturi)
teo mike
7.04.2022, 12:53:35

Morawiecki trage un semnal mare de alarma si nimic mai mult. Este normal sa-l traga, atata timp cat stim bine ca marile state europene nu vor sa strice relatia cu Putin si ar dori sa mentina acel "business as usual" cu Rusia. Asta este realitatea si nu o putem nega. Pe langa Franta si Germania care se opun sanctiunilor dure si care mentin o relatie buna cu Putin, mai exista si Ungaria care pare ca nu mai face parte din UE si care se comporta ca o fosta republica sovietica de tip Belarus. UE se afla deja in disolutie, iar acest razboi nu face decat sa-i accelereze caderea libera. Ingrijorator nu este faptul ca Rusia ar putea ameninta si alte state europene, ci ingrijorator este modul in care reactioneaza unele state europene si dorinta lor de a mentine relatiile bune cu Kremlinul, in ciuda masacrelor care au loc acolo si amenintarilor teribile asupra Europei. Conceptul europeano-german de "pace prin bunastare" nu mai este valabil si uneori nu duce la nimic bun.

+6 (14 voturi)
Warne Shane
7.04.2022, 12:57:36

Mda. Adevarul este ca ideea asta ca agresiunea rusilor i-a unit pe oiropeni are limite. Partea buna este ca in Germania populaciunea a reusit sa ii forteze pe politicieni sa iasa din linia Schroeder-Angela. Partea trista este ca fara ea, populaciunea, chiar si Scholtz posibil sa fi tinut-o mai departe cu vesnica prietenie ruso-germana, cimentata de Nordstreamuri. Morawiecki a spus niste chestii reale, mai departe prevad presiune pe tema iliberalismului guvernului polonez. Pe de alta parte, fac aceste declaratii, corecte in umila mea opinie, guvernul polac mai putin iliberal? E o mare ciorba in declaratiile EU si ale statelor componente. Cand e vorba de masuri gen sanctiuni, cu notabila absenta a Ungariei, pare ok. Altfel insa, cand e vorba de declaratii, unele clar pt uz intern, nu e chiar asa.

+8 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (69)

Modifică Setările