Europa

articolul anterior articolul urmator

Blocaj politic. UE nu impune sancţiuni Belarusului, în pofida pledoariei lui Tihanovskaia. Diplomat european: „Nu este sfârşitul poveştii”

7
21 Sep 2020 17:06:39
Autor: News.ro
Svetlana Tihanovskaia arătând o fotografie din timpul înmormântării unei victime a reprimării duse de regimul Lukaşenko FOTO EPA-EFE
Svetlana Tihanovskaia arătând o fotografie din timpul înmormântării unei victime a reprimării duse de regimul Lukaşenko FOTO EPA-EFE

Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene s-au întâlnit luni cu reprezenta opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, însă nu au reuşit să-şi depăşească divergenţele pentru a sancţiona reprimarea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, au declarat mai mulţi participanţi pentru AFP.

„Nu vor exista sancţiuni azi. Este regretabil. În pofida promisiunilor, doamna Tihanovskaia va pleca fără nimic. Aceasta este realitatea”, a deplâns unul dintre ei.

Svetlana Tihanovskaia s-a întâlnit cu miniştrii de Externe ai celor 27 de state membre UE, la un mic dejun, înainte de reuniunea acestora, şi i-a „implorat să ajute democraţia şi drepturile omului” în Belarus, a povestit ministrul spaniol Arancha Gonzalez Laya.

„Trebuie să transmitem un semnal puternic”, a îndemnat ea.

Manifestaţiile au continuat, la fel ca de câteva săptămâni, sâmbătă şi duminică, la Minsk. Câteva sute de persoane au fost arestate.

„Este cu adevărat timpul să acţionăm şi sper ca colegii noştri să nu ia ostatice deciziile”, a avertizat ministrul lituanian Linas Antanas Linkevicius, a cărui ţară o găzduieşte pe opozantă care a fugit din Belarus.

UE a pregătit sancţiuni pe care să le impună unui număr de aproximativ 40 de persoane considerate vinovate de reprimare, însă este necesară unanimitatea pentru a fi adoptate. Or Ciprul continuă să-şi condiţioneze acordul de adoptarea unor măsuri care să oblige Turcia să-şi înceteze forajele cu privirenla gaze naturale în apele din zona economică cipriotă.

„Reacţia noastră faţă de orice tip de încălcare a valorilor şi principiilor noastre fundamentale nu poate fi pe alese. Ea trebuie să fie coerentă”, a avertizat, la sosire, şeful diplomaţiei cipriote Nikos Khristodoulidis.

Blocaj politic

Sancţiunile au fost primul punct abordat de către miniştri, iar poziţiile au rămas neschimabte, a declarat AFP alt diplomat.

Şeful diplomaţiei germane Heiko Maas şi-a exprimat însă dorinţa unei redeschideri a discuţiei cu privire la Belarus şi a cerut ca preşedeintele Alksandr „Lukaşenko să fie sancţionat de Uniunea Europeană”.

Mai multe capitale europene consideră că o sancţionare a preşedintelui belarus nu va ajuta tentativa de mediere solicitată de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Argumentul este acelaşi argument căruia i se opune Germania, care consideră „inportun” ca Turcia să fie sancţionată luni, deoarece o adoptare a unor sancţiuni riscă să-i ruineze medierea cu Ankara, au declarat mai mulţi diplomaţi pentru AFP.

„Această situaţie este inacceptabilă pentru Nicosia, care şi-a menţinut vetoul vineri”, au declarat doi dintre ei.

„Turcia a trimis înapoi în port nava Oruç Reis care opera în zona economică a Greciei, dar şi-a menţinut misiunea Yavuz, altă navă de forare, care prospectează în zona maritimă a Ciprului. Ankara mizează în mod clar pe disensiunile din UE”, a subliniat un diplomat înaintea reuniunii de luni.

Însă „luni nu este sfârşitul poveştii”, a apreciat unul dintre diplomaţii consultaţi de AFP.

Criza cu preşedintele turc Recep Tayyip Ergogan a fost înscrisă pe ordinea de zi a summitului liderilor UE de joi şi vineri, iar o nouă reuniune a miniştrilor de Externe este prevăzută la 12 octombrie.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell consideră că este în joc credibilitatea UE, în cazul în care sancţiunile impuse Minskului nu sunt adoptate înaintea summitului european.

Svetlana Tihanovskaia a anunţat într-o conferinţă de presă că a pledat în favoarea adoptării acestor sancţiuni şi că a cerut UE să nu-l mai recunoască pe Aleksandr Lukaşenko drept preşedinte al Belarusului.

Tihanovskaia, care a candidat în alegerile prezidenţiale belaruse de la 9 august, a fost ameninţată şi nevoită să plece în exil. Ea s-a refugiat în Lituania şi susţine că nu se poate întoarce în ţară, pentru că ar fi „aruncată în închisoare”.

Ea şi-a confirmat voinţa de a nu candida din nou, în cazul în care s-ar organiza noi alegeri, pentru că „Belarusul traversează o criză economică profundă şi are nevoie de un lider puternic, un expert economic puternic” pentru a o depăşi.

Belarusul este vizat în continuare de un emabrgo impus vânzării de armament şi material care poate fi folosit în reprimare. Patru persoane au interdicţia unui sejur în UE, iar activele le-au fost blocate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

gmbplay
21.09.2020, 17:21:06

Cine va suferi din cauza sanctiunilor 1.preaumilul dictator luca ? 2. poporul care le duce pe toate ?

-9 (17 voturi)
Caşă
21.09.2020, 17:29:02

Se pare ca dezintegrarea UE e iminenta ! S-a pornit procesul de sfasiere interna !

-6 (12 voturi)
Gabriel din Bugeac
21.09.2020, 17:43:45

Tuta asta deja se vedea călare pe un cal venind din Lituania, sau unde s-o fi ușchit.. Da' ce sa vezi UE, țările din Europa își văd de interesele lor, cum urla și ăla prin Venezuela și se crede președinte. :))))))))) Tuta aia din Rep Moldova îi înjurată in presa din Basarabia, că ce-ai căutat noaptea la ambasada Rusiei? Și ai ieșit după câteva ore și o fac aia cu apă și oțet.. iar tutoiul ăla din Rusia credea că UE o să înceapă WW3 cu Rusia.. nemți vor renunța la gazul rusesc și se vor încălzi cu paie din dragoste pt p*ostan. Hahahaha Hahahaha .. în Europa doar 2-3 țări dictează.. Rusia, Germania și Franța.. restul nu prea contează.

-1 (15 voturi)
M Costi
21.09.2020, 19:08:29

"...În pofida promisiunilor, doamna Tihanovskaia va pleca fără nimic..." !?! Serios , doamna Tiha... si-a permis sa faca presiuni la adresa ministrilor de Externe din Uniunea Europeana ? Si nu le-a tras cat o scatoalca dupa cap ? Asa se intampla cand dai prea mare importanta unei ...aia , din considerente meschine ! In plus , impunand sanctiuni Belarus-ului , va fi aruncat direct in bratele Rusiei !

-9 (19 voturi)
snake
21.09.2020, 20:06:35

este deja...in bratele rusiei. sa-l smula de acolo e deja prea tarziu.pe fondul crizei economice,pandemiei,etc mai asta s-a gasit sa cerseasca ceva ...singura a spus ca criza economica din belarus este grava si e nevoie de un lider puetrnic care s-o scoata din rahat. well,duduia joaca cartea victimizarii,cersitului. asta nu e putere. treaba lor,din partea mea sa se duca unde creste piperul fiecare rus si rusoaica. dar sa stea dracu la ei acolo nu sa implice cu forta europa si asa ranita.

-3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările