Europa

articolul anterior articolul urmator

Bohoniki, satul tătăresc din estul Poloniei care asistă la drama migranţilor

17
18 Nov 2021 18:28:32
Autor: Ion Gaidau
Funeralii pentru un migrant la Bohoniki FOTO EPA-EFE
Funeralii pentru un migrant la Bohoniki FOTO EPA-EFE

Bohoniki, un sat tătăresc din estul Poloniei, lângă graniţa cu Belarus, nu mai are linişte de când mii de migranţi au sosit în vecinătatea sa.

Locuitorii din Bohoniki, musulmani în mare parte, încearcă să-i ajute atât pe migranţi, majoritatea din Orientul Mijlociu, cât şi pe soldaţii mobilizaţi la graniţă pentru a apăra graniţa Poloniei şi implicit a UE. Distribuie hrană, îmbrăcăminte şi mâncare de ambele părţi.

„Este înspăimântătoare toată suferinţa acestor oameni, copii şi tineri care îndură şi plâng. Este groaznic”, spune pentru Euronews Maciej Szczesnowicz, liderul comunităţii tătare din Bohoniki.

El spune că membrii comunităţii sale nu se simt în siguranţă din cauza acestei situaţii, dar va continua să ajute atât cât îi stă în putere.

Dincolo de ajutorul material, comunitatea tătară a organizat luni funeraliile unui migrant sirian decedat în timp ce încerca să traverseze frontiera. Ahmad al-Hassan a murit la vârsta de 19 ani într-un râu de la graniţă, unde a fost împins de un soldat belarus.

„Ceea ce se întâmplă aici este o adevărată tragedie”, spune Fidal Hassan, un migrant sirian care a reuşit să ajungă în Polonia.

„Ţările trebuie să vorbească între ele, să găsească un acord într-un fel sau altul. Să recurgă la repatrieri sau să-i aducă aici, sau altceva. Dar trebuie să înceteze să-i plimbe între două situaţii. Este imposibil să-i laşi la frontieră! Care va fi următoarea etapă? Este un masacru”, estimează el.

De la începutul crizei migranţilor, cel puţin zece persoane şi-au pierdut viaţa la graniţa dintre Belarus şi Polonia. Locuitorii din Bohoniki care l-au îngropat pe Ahmad se tem că şi alţi migranţi vor avea aceeaşi soartă.

„În estul Poloniei, lângă graniţa cu Belarus, mulţi locuitori nu doresc ca migranţii să aibă voie să intre pe teritoriul lor. Dar pentru alţii, precum aici în Bohoniki, compasiunea şi umanitatea trebuie să prevaleze asupra calculelor politice”, conchide reporterul Euronews.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Ionel Marcu
18.11.2021, 18:37:44

Tătarii polonezi au nume poloneze! Tătarii din România au numele lor tătărești, românii nu le-au românizat. Din nou ajungem la concluzia că românii sunt domni cu minoritățile din țara lor.

+22 (26 voturi)
Fil Bert
18.11.2021, 18:45:28

Ei, o fi si vreun tatar pe care-l cheama Popescu sau...Marcu...prin Constanta...😁

+15 (17 voturi)
Gigi Kent
18.11.2021, 20:22:00

Da, e vorba de Nelu Tătaru...

-14 (18 voturi)
Adevarul supara
18.11.2021, 19:28:48

Dar tarile de origine a migrantilor economici ce zic? ii vor inapoi? bat obrazul belarusului? sunt curios pe cine doare burta mai tare de acesti nefericiti, pacaliti de un cap de sfecla cu mustata vopsita.

-9 (23 voturi)
Stengaru Cosmin
18.11.2021, 19:47:12

Unii il acuza pe Lucasenko ca i-a adus , fara sa prezinte o minima proba in acest sens , ca i-a adus , ca a platit transportul , ca i-a incurajat explicit .... probe ! O minima proba , macar ca si declaratia d-nei Merkel ca Germania are nevoie de 1 mil de migranti . Dar Europa , europenii , tot c..ve !

-20 (22 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările