Europa

articolul anterior articolul urmator

Boris Johnson, acuzat din propriul partid de şantaj pentru a se menţine la putere

0
20 Jan 2022 20:23:12
Autor: George-Andrei Cristescu
Boris Johnson  FOTO EPA-EFE
Boris Johnson  FOTO EPA-EFE

Un proeminent parlamentar conservator a acuzat joi guvernul lui Boris Johnson că încearcă să îi intimideze şi şantajeze pe legiuitorii propriului partid pe care îi suspectează că vor să-l forţeze pe premierul Boris Johnson să-şi dea demisia, relatează agenţia Reuters

Johnson, care a obţinut o majoritate largă în 2019, se confruntă cu tot mai multe apeluri de a demisiona din cauza unei serii de scandaluri, inclusiv a faptului că a recunoscut că a participat la o petrecere în Downing Street într-un moment în care englezii erau într-un lockdown strict.
 
Unii parlamentari conservatori mai tineri au iniţiat tentative de a-l înlătura pe Johnson, dar un atac al unuia dintre cei mai vechi reprezentanţi ai partidului a provocat suprindere, după ce i-a spus prim-ministrului în parlament:
 
„Pentru numele lui Dumnezeu, pleacă”.
 

Acuzaţii de şantaj la adresa premierului britanic

 
Johnson, în vârstă de 57 de ani, s-a angajat să continue să lupte, afirmând că va conduce Partidul Conservator în următoarele alegeri.
 
O altă lovitură: William Wragg, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică şi afaceri constituţionale, a acuzat guvernul de şantaj.
 
„În ultimele zile, un număr de membri ai parlamentului s-au confruntat cu presiune şi intimidare din partea unor membri ai guvernului din cauza dorinţei lor asumate sau declarate de organizare a unui vot de încredere în conducerea partidului de către prim-ministru”, a precizat Wragg într-un comunicat înainte de o reuniune a Comisiei, arată hotnews.ro.
 
„Mai mult, informaţiile care mi-au ajuns la cunoştinţă par să reprezinte un şantaj. În consecinţă, sfatul meu general către colegi este de a raporta aceste chestiuni preşedintelui Camerei Comunelor şi comisarului Poliţiei Metropolitane”, a adăugat el.
 
Drept răspuns, Johnson a declarat media că „nu am văzut şi nu am auzit nicio dovadă care să sprijine vreuna din acele acuzaţii”, repetând un comunicat anterior al biroului său potrivit căruia dacă există dovezi, vor fi analizate.
 

Cum încearcă Boris Johnson să se ţină de scaun

 
Pragul necesar de sprijin pentru organizarea unui vot de încredere în Johnson nu a fost încă atins, mai mulţi parlamentari conservatori afirmând că nu vor solicita un astfel de vot până când nu se va încheia ancheta privind petrecerile organizate în timpul lockdown-ului.
 
Investigaţia este condusă de Sue Gray, un funcţionar public.
 
Editorul politic al ITV a postat pe Twitter că Gray a descoperit un e-mail de la un oficial senior care îl avertiza pe un angajat al lui Johnson că o petrecere plănuită pentru 20 mai 2020 nu ar mai trebui să aibă loc.
 
Johnson a spus că a participat la ceea ce a crezut că este un eveniment la serviciu în acea zi, la care angajaţilor li s-a spus „să aducă propria băutură”.
 
Premierul britanic a spus marţi că nimeni nu i-a spus că acea reuniune este împotriva restricţiilor anti-COVID. Wragg s-a referit la acei responsabili politici (whips - n.r.) care au rolul de a se asigura că parlamentarii conservatori sprijină politica guvernului şi păstrează linia executivului.
 
„Este bineînţeles datoria acestui birou guvernamental să asigure interesele guvernului în Camera Comunelor. Totuşi, nu este treaba lor să încalce codul ministerial ameninţând să retragă investiţii din circumscripţiile membrilor parlamentului, care sunt finanţate din bani publici”, a afirmat el.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările