Europa

articolul anterior articolul urmator

Boris Johnson avertizează asupra exodului comunităţii evreieşti din Irlanda de Nord ca urmare a penuriei de alimente cuşer. El dă vina pe protocolul cu UE

11
9 Jul 2021 15:48:24
Autor: Cristina Ene
FOTO EPA - EFE
FOTO EPA - EFE

Premierul britanic Boris Johnson a avertizat în cursul unei audieri în Camera Comunelor asupra riscului unui „exod” al cetăţenilor evrei din Irlanda de Nord ca urmare a protocolului cu UE agreat de el în 2019 ca parte a acordului privind Brexitul, relatează Independent.

Acesta a spus că situaţia i-a fost adusă în atenţie de reprezentanţi ai comunităţii evreieşti din Irlanda de Nord, aceştia arătându-se preocupaţi de aprovizionarea cu alimente cuşer sub noile reglementări comerciale pe care premierul britanic le-a negociat şi semnat în 2019, şi care au intrat în vigoare începând din ianuarie.
 
Boris Johnson a încercat să arunce vina pentru perturbarea lanţurilor de aprovizionare pe implementarea noilor reguli de către UE, arată The Independent. El a susţinut că problemele au apărut din pricina concesiilor asociate comisiei comune însărcinate cu supravegherea protocolului privind Irlanda de Nord, prin care s-a evitat o graniţă dură cu Republica Irlanda, dar prin care s-a creat practic o graniţă vamală în Marea Irlandei.
 
Ephraim Mirvis, rabinul şef al Congregaţiilor ebraice unite din Commonwealth, Marie van der Zyl, preşedintele organizaţiei Jewish Board of Deputies, şi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti din Belfast s-au întâlnit marţi cu secretarul de stat al Irlandei de Nord Brandon Lewis pentru a face apel la măsuri prin care să fie evitate consecinţele protocolului ce riscă să „pună capăt stilului de viaţă evreiesc din Belfast”.
 
Aceştia au subliniat că proviziile de alimente ce respectă recomandările nutriţionale tradiţionale şi care sunt aduse din Marea Britanie se vor epuiza în septembrie când intră în vigoare termenii protocolului semnat cu UE.
 
„În măsura în care alimentele cuşer şi produsele religioase nu mai pot fi furnizate, comunitatea s-ar putea destrăma”, au atenţionat ei.
 
Johnson a adus situaţia în faţa Comisiei de Legătură din Camera Comunelor argumentând că i s-au conturat perspective grave confirm cărora „din pricina problemelor din sectorul alimentar, membrii comunităţii evreieşti au tot mai multe dificultăţi în procurarea şi accesul în timp util la alimentele cuşer” şi, din acest motiv „discută de un exod al comunităţii evreieşti din Irlanda de Nord”.
 
„Ne dorim să facem ce putem pentru a evita asta şi a rezolva situaţia. Dar asta presupune ca prietenii noştri din comisia comună să acţioneze şi să se mişte destul de rapid. Cred că noi am fost destul de clari că vom implementa protocolul. Marea Britanie este un slujitor fidel al legii. Faptele pe vi le-am prezentat sunt rezultatul direct a ceea ce fac oficialii britanici pentru a respecta legislaţia şi a se conforma jurisdicţiei UE. Problema aşa cum o văd eu - şi cum ar putea-o privi orice martor imparţial - este modul în care UE procedează la implementarea protocolului care este unul disproporţionat şi nonnecesar”, a observat Johnson.
 
 
„Comunitatea evreilor din Belfast este una grozavă, cu o istorie bogată, dar este deopotrivă îmbătrânită şi vulnerabilă. Îi mulţumim ministrului (Brandon Lewis ) pentru timpul acordat şi facem un apel la Marea Britanie şi UE să vină cu o soluţie creativă care să dea evreilor posibilitatea să-şi practice credinţa în Irlanda de Nord”, a apreciat Marie van der Zyl, preşedinta organizaţiei Jewish Board of Deputies.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

mihai radu
9.07.2021, 16:25:55

Asta-mi amintește că acum vreo șapte zeci de ani am văzut cum arată un "haham" în Buc,un fel de măcelărie rituală pentru mozaici,animalul sau pasărea era doar înțepată în venă și sângele lăsat să se scurgă,o tempora...

-2 (14 voturi)
Kongo-Müller
9.07.2021, 17:09:55

Parca am citit undeva ca la fiecare taiere trebuie sa fie prezent si un Rabin.

-2 (8 voturi)
mihai radu
9.07.2021, 17:16:43

Imaginea pe care o păstrez este cam așa,o ușă deschisă,deasupra o placă pe care scria HAHAM,iar în fața ușii un tip îmbrăcat într-un halat alb cu pete de sânge în față !

-4 (10 voturi)
Kongo-Müller
9.07.2021, 17:08:26

Traditiile culinar-religioase ar trebui respectate, indiferent ca e vorba de evrei, musulmani sau altii. UE si Johnson vor gasi cu siguranta o solutie.

0 (26 voturi)
= aceeaşi mizerie
9.07.2021, 17:34:00

Habar n-am ce înseamnă mîncare "cușer", dar mi se cam pare "cusută cu ață albă" povestea idiotului blond din articol... Adică, în ziua de azi, cînd datorită "grozăviei" cu zburdalnicul virus, profitînd de ipohondria și lenea oamenilor, practic a explodat comerțul on-line, transportul și livrarea direct la adresă, să spui că e greu de procurat alimente... E ori prostie, ori rea voință... Eu cred mai degrabă că idiotul blond încearcă ceva șmecherii economice avantajoase cu UE, realizînd prostia ce a făcut-o, dar nerecunoscund-o niciodată, în spatele anumitor motive "exotice", de tot rîsul, chiar și de către copii...

-5 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările