Cum a ajuns lord prietenul premierului Boris Johnson, Evgheni Lebedev, fiul unui oligarh rus, fost agent KGB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Vineri premierul Boris Johnson a anunţat lista celor 36 de nominalizări pentru Camera Lorzilor din Parlamentul britanic ai căror membri sunt numiţi pe viaţă. Printre cei primesc titluri nobiliare, alături de aliaţi politici ai campaniei pentru Brexit, se află şi un prieten apropiat al premierului,  mogulul media de origine rusă Evgheni Lebedev, fiul unui fost agent KGB.

Decizia a atras imediat acuzaţii de favoritism şi nepotism, printre cei 36 aflându-se politicieni care l-au ajutat în campania pentru Brexit, aliaţi, dar şi fratele său. Numărul este considerat unul mare, în condiţiile în care legislativul Lorzilor are deja aproape 800 de membri nominalizaţi pentru „contribuţia lor la societate”.

Lord Fowler, preşedintele Camerei Lorzilor, a denunţat lista noilor membri ca fiind „o  oportunitate pierdută” de a reduce numărul celor numiţi „peers” care ajunge astfel la 830 şi depăşeşte cu 200 membrii Camerei Comunelor, în măsura în care fostul premier Theresa May invitase la o politică de reţinere. „Nu e o chestiune de personalităţi, ci de cifre”, a spus acesta.

Nominalizarea surprinzătoare este cea a lui Lebdev, proprietarul publicaţiilor Independent şi Evening Standard - o publicaţie cu pierderi financiare mari, atât înainte de pandemia COVID-19, cât şi după. Tatăl său, Alexander Lebedev, fost agent KGB, care deţine ziarul independent liberal Novaya Gazeta, a fost vizat de ancheta comsiei de informaţii şi securitate din Parlamentul britanic privind amestecul Rusiei în politica britanică. Lebdev l-a ajutat pe Johnson să câştige alegerile pentru primăria Londrei printr-un articol pe prima pagină în Evening Standard care a scris despre „alegerea corectă pentru Londra”.

În concluziile raportului publicat recent, cu o întârziere de 10 luni, se arată că „Marea Britanie a fost privită ca o destinaţie favorabilă pentru oligarhii ruşi şi banii lor”, câtă vreme „prea puţine întrebări - dacă fost puse - au privit provenienţa acestei considerabile bogăţii”. 

În raport se arată că membri ai Camerei Lorzilor, care nu au fost numiţi, au interese de afaceri conectate cu Rusia sau lucrează pentru companii cu legături cu Rusia, potrivit New York Times.

Johnson a fost un oaspete regulat la petrecerile extravagante ale mogulului, inclusiv la castelul acestuia din Perugia, Italia, la care a participat de cel puţin patru ori. La o zi după câştigarea alegerilor generale, în decembrie 2019, Johnson a participat la aniversarea zilei de naştere a tatălui arestuia, oligarhul Alexander Lebedev.

Johnson îl cunoaşte pe Evgheni Lebedev, din 2009, când a cumpărat Evening Standard, ajutat de banii tatălui său. Publicaţia a devenit un ziar gratuit distribuit în sute de mii de exemplare. În 2015, Johnson şi prietenul său au petrecut o noapte pe stradă pentru a atrage atenţia asupra oamenilor străzii şi dormitului în aer liber.

Decizia înnobilării unui om cunoscut mai mult pentru petrecerile şi vanitatea sa decât prin contribuţia la societate, şi a cărui principală sursă de bani este de fapt tatăl său - un fost agent KGB care recunoaşte că a filtrat cu opoziţia democrată rusă, ca apoi să-şi repare relaţiile cu Kremlinul - este văzută chiar şi în interiorul Partidului Conservator, un exemplu de favoritism, acelaşi invocat şi în raportul de informaţii, notează The Moscow Times.

În replică la răspunsul public, Lebedev a spus că „Marea Britanie a fost infiltrată de un val urât de rusofobie”.

Totuşi trebuie admis că sistemul de înnobilare a fost de la început un mijloc de recompensare a donatorilor şi susţinătorilor politici, fie că a fost vorba de milionari care au sprijinit conservatori, fie de şefi de sindicate care au finanţat partidul Laburist din opoziţie. Exemple sunt titlurile nobiliare acordate baronilor de presă cum a fost cazul fraţilor Harmsworth (Daily Mail), deveniţi viconţii Rothermere, respectiv Northcliffe; lui Max Aitken (Daily Express) şi RoyThompson (The Times).

Nu e ca şi cum Lebedev ar fi mai puţi calificat să primească un titlu nobiliar faţă de alţi diletanţi bogaţi - dar întrebarea este de ce Boris Johnson a ales acest moment, imediat după publicarea raportului despre amestecul Rusiei, notează Moscow Times.

E posibil ca premierul britanic să fi apreciat că e un moment favorabil să-şi răsplătească prietenii - deţine o majoritate copleşitoare în parlament, pandemia de COVID-19 domină ştirile şi este vacanţă parlamentară. Dar el este mai puţin conştient de o potenţială afectare a credibilităţii internaţionale a Marii Britanii.

Ironia este că Londra a adoptat o linie mai dură faţă de Moscova decât celelalte ţări europene. În plus, sunt dovezi că banii ruşi - indiferent de posibila origine dubioasă - cumpără capital social şi favoruri - de la o autorizare de construire a unei piscine subterane la titluri nobiliare mai curând decât o influenţă politică cu adevărat semnificativă. Până la urmă publicaţiile lui Lebedev s-au exprimat împotriva Brexitului, în contra viziunii Moscovei, iar tatăl său conduce o publicaţie liberală.

Însă dincolo de o furtună de o săptămână în presă, percepţiile contează în politică, scrie Moscow Times.

Raportul despre interferenţa Rusiei în alegerile din Marea Britanie reprezintă startul unui proces - de dragul integrităţii procesului democratic şi al reputaţiei sale deopotrivă, acesta trebuie dus mai departe.

Camera Lorzilor deja a început să revizuiască Codul de conduită în lumina informaţiilor din raport.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite