Europa

articolul anterior articolul urmator

Boris Johnson a trimis la Bruxelles o cerere nesemnată de prelungire a termenului pentru Brexit

8
20 Oct 2019 07:39:19
Autor: News.ro
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a trimis la Bruxelles cererea de prelungire a termenului pentru Brexit, a anunţat la miezul nopţii de sâmbătă, pe Twitter, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Tusk a precizat că va consulta şefii celorlalte 27 de state membre ale Uniunii Europene cu privire la răspunsul pe care să îl ofere Marii Britanii.

„Cererea de prelungire tocmai a ajuns”, a scris Tusk. „Voi începe acum consultarea liderilor Uniunii Europene legat de cum să reacţionăm”.

Conservatorul Johnson era obligat să ceară o extindere a termenului ieşirii Marii Britanii din UE după ce Parlamentul de la Londra a aprobat sâmbătă un amendament care amâna votul acordului privind Brexitul pe care prim-ministrul l-a negociat la Bruxelles.

Potrivit presei britanice, Boris Johnson a trimis în total 3 scrisori: o copie nesemnată cu textul legii de prorogare, pentru a pune responsabilitatea pe umerii Parlamentului, o notă tehnică şi o scrisoare către Tusk care a fost semnată şi în care a transmis că prorogarea reprezintă o greşeală.

În ultima, îşi arată încrederea că săptămâna viitoare ar putea fi aprobată legislaţia necesară pentru ca Brexitul să aibă loc înainte de 31 octombrie şi că o întârziere ar fi „dăunătoare” pentru Londra şi Bruxelles.

Sâmbătă, în Parlamentul britanic a fost dezbătut noul acord la care Johnson a ajuns cu UE. Parlamentarii au căzut de acord ca Johnson să ceară o prelungire a termenului pentru Brexit.

Amendamentul, introdus de independentul Oliver Letwin, a fost aprobat în Camera Comunelor cu 322 de voturi (respins de 306 membri ai Parlamentului). Rezultatul votului a fost aplaudat de miile de persoane adunate în centrul Londrei pentru a cere un nou referendum.

Fiind respins acordul, prim-ministrul avea termen până la miezul nopţii să trimită solicitarea la Bruxelles ceea ce reprezintă a treia amânare a „divorţului”, în virtutea Legii Benn.

Sâmbătă după-amiază, Boris Johnson a transmis parlamentarilor britanici o scrisoare în care le-a spus că o prorogare nu este soluţia crizei. 

„Săptămâna viitoare, acest Guvern va introduce legislaţia necesară pentru a ieşi din Uniunea Europeană cu noul nostru mare acord pe 31 octombrie”, a scris Johnson.

Amendamentul aprobat sâmbătă este gândit să funcţioneze ca garanţie de securitate în cazul în care negocierea parlamentară a legii Brexitului nu se va încheia până pe 31 octombrie şi să fie evitată o ieşire fără acord a Marii Britanii din UE.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Ncita Co
20.10.2019, 08:54:24

Trăsături de “mare lider” : lașitate. Un măscărici cu tupeu.

+1 (1 vot)
ovidiu preda
20.10.2019, 09:15:57

A trimis trei scrisori care se bat cap in cap, jenant

+1 (1 vot)
ovidiu preda
20.10.2019, 09:17:13

De fapt perfidul albion nu stie ce sa faca asa ca trage de timp cu complicitatea europenilor

+2 (2 voturi)
mircea miricioiu
20.10.2019, 12:24:21

si uite asa,ceea ce era de demonstrat s-a demonstrat ( ca de stiut se stia dinainte oricum , dar oculta are tinte precise ) si anume, ipochimenul este cu mult, foarte mult mai jos decat credea el ca da imopresia celorlalti ca este. de fapt, el contureaza un sablon in zona. in orice caz, tot demersul brexit, miroase a masinatiune fara niciun interes national.

+1 (1 vot)
Pompierul Parpoules
20.10.2019, 15:20:05

Afara cu ei ! ACUM!

Vezi toate comentariile (8)