Europa

articolul anterior articolul urmator

Boris Johnson, în turneu la Berlin şi Paris pentru a-şi prezenta viziunea despre Brexit

6
21 Aug 2019 13:37:07
Autor: Ion Gaidau
Prmeierul britanic Boris Johnson FOTO Profimedia
Prmeierul britanic Boris Johnson FOTO Profimedia

Premierul britanic Boris Johnson începe miercuri un maraton diplomatic, la Berlin, Paris şi Biarritz, pentru summitul G7, acesta fiind primul său turneu în străinătate de la preluarea mandatului, la 24 iulie. Angela Merkel i-a transmis deja că acordul cu privire la Brexit nu mai poate fi negociat, aşa cum îşi doreşte cu ardoare.

Boris Johnson este aşteptat miercuri seara la Berlin. El va fi primit cu onoruri militare de omoloaga sa Angela Merkel, la ora locală 18.00 (19.00 ora României).

Cei doi au vorbit deja la telefon, iar Merkel a declarat clar că acordul cu privire la Brexit convenit cu Theresa May nu mai poate fi negociat. Ea însă vede drept utilă o discuţie cu Johnson referitor la Brexit şi alte subiecte de interes european, potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului german.

Merkel şi Johnson nu vor susţine o conferinţă de presă la finalul întrevederii.

Joi, Boris Johnson va fi primit la Paris de către preşedintele francez Emmanuel Macron. Ori liderul de la Elysee are o poziţie mai dură decât Merkel în dosarul Brexit.

Boris Johnson îşi va încheia maratonul diplomatic la Biarritz, în sud-vestul Franţei, unde de sâmbătă până luni va avea loc summitul G7. Acolo se va întâlni cu unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai săi, preşedintele american Donald Trump.

Premierul britanic insistă asupra ieşirii ţării sale din UE la 31 octombrie, cu sau fără acord. El a semnat deja un ordin cu privire la abrogarea legii de aderare a Marii Britanii la UE, ordin care va intra în vigoare la 31 octombrie. Totuşi, Johnson afirmă că îşi doreşte un nou acord şi face presiuni în acest sens. UE i-a transmis clar că nu renegociază acordul convenit cu predecesoarea sa, Theresa May, un document respins de trei ori în Parlamentul britanic. În schimb, UE se arată dispusă să revadă declaraţia politică, insuficient pentru Johnson.

Luni, Boris Johnson i-a scris preşedintelui Consiliului European Donal Tusk pentru a-şi reafirma opoziţia faţă de clauza „backstop“. El propune găsirea unor aranjamente alternative.

„Marea Britanie şi UE au convenit deja că «aranjamente alternative» pot fi parte a soluţiei. În consecinţă, propun înlocuirea backstop-ului cu un acord vizând punerea în aplicare a unor astfel de aranjamente până cel târziu înainte de încheierea perioadei de tranziţie, ca parte a unei viitoare relaţii“, scrie Johnson.

În opinia sa, „backstop“-ul este „pur şi simplu neviabil“, pentru că este „anti-democratic şi în contradicţie cu suveranitatea Marii Britanii ca stat“.

Clauza„ backstop“ are drept scop evitarea unei frontiere fizice între Irlanda şi Irlanda de Nord, cu vămi şi verificări, care ar putea pune în pericol pacea pe insulă. Britanicii care îşi doresc cu orice preţ Brexitul contestă această clauză, afirmând că îi ţin aliniaţi la regulile vamale ale UE şi la standardele sale cu privire la alimente şi mărfuri. Acest fapt, spun ei, le-ar putea încurca în stabilirea de acorduri comerciale cu state terţe.

Donald Tusk şi Comisia Europeană au respins solicitarea premierului britanic, apreciind că acesta nu propune o alternativă realistă la plasa de siguranţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Sorin Barbu
21.08.2019, 13:51:16

Un scelerat nenorocit bețiv care se joaca cu destinele oamenilor si viețile lor Un clovn de boris Uitați-vâ ce fațâ are acest alcoolic scelerat . Jos Brexit si toata camarila lor de travestiți din Londra lor islamizatã cu totul acolo. Apropo dar de ciuhabii aia colorați au tupeu sa se ia englezii lui peşte cu multiculturalismul lor cu tot de kkt.

+1 (1 vot)
Online Socrates
21.08.2019, 17:10:21

In poza aia, B. Jonson pare sa -si fi scris pe frunte " Sunt un prost... Nu se vede ? " Eu nu l-as face clown pentru ca as jigni clownii. Un clown nu poate fi prost cu adevarat pentru ca nu va sti sa-si distreze spectatorii ... Betiv, da... asta poti sa o mai spui odata. Poate ca si prostia i se trage si ea de la prea multa bautura. In fine, fiecare cu ale lui. Sa auzim de bine.

Online Socrates
21.08.2019, 17:22:03

As mai adauga si faptul ca el face casa buna cu Tereza May. Dar o poza cu amandoi pe aceeasi pagina ... Bine ca redactia ne-a scutit de asa ceva ... Multumim mult!

Sorin Barbu
21.08.2019, 13:54:58

Un clovn la conducerea Angliei .

0 (0 voturi)
Sorin Barbu
21.08.2019, 14:06:52

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (6)