Europa

articolul anterior articolul urmator

Boris Johnson vrea să facă o analiză amplă a securităţii şi politicii externe britanice

2
2 Dec 2019 12:49:05
Autor: Ştefana Radu
Boris Johnson vrea ca NATO sa fie modernizata, nu abandonata FOTO Getty Images
Boris Johnson vrea ca NATO sa fie modernizata, nu abandonata FOTO Getty Images

Premierul britanic Boris Johnson a promis o analiză completă a securităţii, apărării şi politicii externe ale Marii Britanii, dacă Partidul Conservator va câştiga alegerile generale din această lună şi a făcut apel la liderii internaţionali care se vor întâlni zilele acestea la Londra să modernizeze felul în care NATO este condusă.

Prim-ministrul vrea să evalueze felul cum o secţiune vastă a administraţiei guvernamentale va funcţiona după Brexit: de la rolul foţelor armate şi al diplomaţiei britanice la cadrul legal pentru forţele de securitate ale ţării şi felul cum tehnologia trebuie să avanseze pentru a combate terorismul. Analiza va fi condusă de către biroul lui Johnson din Downing Street, potrivit unui comunicat publicat duminică.

Comentariile sale, care vin la câteva zile după atacul terorist de pe Podul Londrei şi la mai puţin de două săptămâni înaintea alegerilor, vor anima dezbaterea legată de poziţia conservatorilor şi laburiştilor în ceea ce priveşte apărarea siguranţei cetăţenilor britanici.

Johnson a promis deja că va opri eliberarea anticipată pentru persoanele condamnate de fapte teroriste, după ce s-a aflat că suspectul din atacul cu cuţitul de vineri era eliberat condiţionat. Multe din cele mai recente sondaje de opinie, desfăşurate înainte de atac, arată că Partidul Conservator este încă în frunte, dar distanţa faţă de laburişti se micşorează.

Cu liderii NATO care vor participa în această săptămână la ceea ce este vehiculată a fi o întâlnire tensionată, Johnson a subliniat nevoia ca alianţa militară să-şi menţină unitarea chiar în timp ce el plănuieşte să-şi scoată ţara din UE.

„În timp ce părăsim UE, noi trebuie să ne întărim cooperarea cu Europa în ceea ce priveşte securitatea”, a afirmat Johnson. „Fundamentul securităţii europene din 1949 a fost NATO şi, la aniversarea sa de 70 de ani, trebuie să o modernizăm, şi nu să o abandonăm”.

Planul de revizuire al lui Johnson adaugă încă un element programului partidului său. La pagina 48 din manifest, acesta promite că va fi înfiinţată o comisie „care să analizeze aspectele mai ample ale constituţiei noastre: relaţia dintre Guvern, Parlament şi instanţe; funcţionarea prerogativeilor regale; rolul Camerei Lorzilor; şi accestul la justiţie pentru oamenii obişnuiţi”.

Ministrul de Externe Dominic Raab a mers cu un pas mai departe ca premierul şi a legat nevoia de a întări NATO cu atacul de pe Podul Londrei. Raab a spus că organizaţia trebuie să aibă un scop unitar transatlantic mai puternic.

„În cele din urmă, protejarea străzilor noastre de terorism şi aprofundarea cooperării noastre de securitate cu partenerii noştri NATO sunt două feţe ale aceleiaşi monede”, a scris Raab în Daily Telegraph.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
2.12.2019, 13:56:43

Ar trebui facute publice rapoartele UE privind infractionalitatea si siguranta cetateanului pentru fiecare tara din UE. S-ar vedea ca Romania este printre tarile relativ sigure in ceea ce priveste siguranta. GB si Franta ocupa primele locuri la infractionalitate.

0 (2 voturi)
Sorin Barbu
2.12.2019, 16:38:19

ANGLIA O TARA ORIBILA

0 (2 voturi)
Modifică Setările