Europa

articolul anterior articolul urmator

Brexit: Aproape jumătate din cetăţenii UE din Marea Britanie sunt îngrijoraţi de perspectiva nerespectării drepturilor lor

1
13 May 2021 09:34:54
Autor: Lorena Mihăilă
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Conform unui studiu, aproape jumătate din cetăţenii UE care locuiesc în Marea Britanie se tem că drepturile lor se va deteriora şi vor fi diferenţiaţi de cetăţenii britanici. Studiul a fost realizat online, pe un eşantion de 3.000 de persoane din 27 de ţări.

Cetăţenii UE îşi păstrează aceleaşi drepturi de a trăi, a munci şi a beneficia de securitate socială în Marea Britanie după Brexit dacă au locuit în această ţară înainte de 31 decembrie 2020 şi se înregistrează într-un program,„Schema de soluţionare a UE", înainte de 30 iunie.

Majoritatea celor care au răspuns au spus că sunt trataţi identic cu cetăţenii britanici, dar, 44% dintre respondenţi nu sunt siguri că egalitatea drepturilor va fi păstrată şi în viitor. 

Studiul indică o lipsă de încredere în instituţii, exprimată de o minoritate semnificativă de cetăţeni europeni, a declarat Kathryn Chamberlain, directoarea generală a IMA.

Unul din doi respondenţi nu a „auzit vorbindu-se despre drepturile sale cetăţeneşti".

Printre drepturile mai puţin cunoscute se numără şi recunoaşterea reciprocă a calificărilor profesionale, de care doar 48% sunt conştienţi, conform Agerpres.

Unul din 10 respondenţi   intenţionează să părăsească Marea Britanie după 30 iunie 2021. Motivele care duc la dorinţa de a pleca din ţară sunt neîncrederea în guvern, sentimentul că ţara nu mai este un loc atât de primitor după Brexit şi îngrijorarea privind pierderea drepturilor.

Potrivit unei estimări a Biroului naţional de statistică din 2019, în Marea Britanie locuiau 3.6 milioane de cetăţeni europeni. Cu toate acestea, până la sfârşitul lunii martie 2021, au fost primite 5.6 milioane de cereri de înregistrare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Pitrea Piron
13.05.2021, 10:39:40

Cei ingrijorati sa paraseasca UK si sa se duca in alte tari ale UE, nu au nici o obligatie sa ramana acolo si sa sufere din cauza fumurilor britanicilor. - De ce ar ramane intr-o tara ce devine din ce in ce mai rasista, unde betia de joi pana duminica este un ritual national, mancarea e proasta si din ce in ce mai scumpa?

+1 (1 vot)
Modifică Setările