Europa

articolul anterior articolul urmator

Brexit. Hollande reduce tonul după întrevederea cu May. Franţa îi acordă timp Marii Britanii să-şi pregătească ieşirea din UE

12
22 Jul 2016 15:12:28
Autor: Ion Gaidau
Theresa May şi Francois Hollande, în cadrul unei conferinţe de presă, la Paris FOTO PA
Theresa May şi Francois Hollande, în cadrul unei conferinţe de presă, la Paris FOTO PA

Preşedintele francez François Hollande s-a declarat joi seara de acord să-i acorde timp premierului britanic Theresa May pentru ca ea să „pregătească“ negocierea ieşirii ţării sale din Uniunea Europeană, aşa cum a cerut şi cancelarul german Angela Merkel.

„Regatul Unit a decis să iasă din Uniunea Europeană. Este alegerea sa, este responsabilitatea sa, iar noi respectăm această decizie“, a declarat Francois Hollande într-o conferinţă de presă comună cu premierul britanic Theresa May la Palatul Elysée.

„Noi vrem ca ea să poată să fie tradusă în cel mai bun timp, astfel încât să se poată deschide o negociere. Nu pot avea loc discuţii de prenegociere înaintea negocierii. Dar această negociere poate fi pregătită. Însă, repet, cu cât mai repede, cu atât mai bine, în interesul comun al Europei, Regatului Unit, a economiilor noastre“, a declarat Hollande.

Şeful statului francez, care a discutat timp de aproape o oră cu noua şefă a Guvernului britanic, a subliniat, de asemenea, că este necesar ca Londra să aleagă între o formulă „piaţă unică şi libera circulaţie“ şi „un alt statut“.

Spre deosebire de Germania, Hollande a cerut joi, într-o vizită la Dublin, ca Regatul Unit să-şi notifice „cât mai rapid posibil“ intenţia de a se retrage din Uniunea Europeană. Preşedintele francez a dat asigurări că împărtăşeşte „aceeaşi abordare“ cu cancelarul german Angela Merkel.

Însă Merkel a sugerat miercuri contrariul, iar Hollande s-a pliat după întrevederea cu May.

La finalul unei întâlniri cu Theresa May, Angela Merkel s-a declarat înţelegătoare faţă de un calendar care să nu înceapă până la sfârşitul anului.

„Este în interesul tuturor ca Marea Britanie să ceară aceasă ieşire când va avea o poziţie de negociere bine definită“, a spus Merkel.

„O bună pregătire este importantă, iar noi vom aştepta acest moment“ în care Londra se va hotărî să-şi formuleze cererea, în urma referendumului din 23 iunie în care britanicii au decis ca regatul să părăsească UE, a insistat cancelarul german.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Semper Fidelis
22.07.2016, 15:18:43

Daca Brexitul se taraganeaza pana in 2020, lucru posibil, s-ar putea ca englezii, la alegerile acelea, sa leaga un partid Pro-European. Vointa poporului, daca aceea va fi, cine o va contesta? Cam asa stau lucrurile si intr-acolo ne indreptam.

-3 (5 voturi)
Iliesc Ion
22.07.2016, 17:19:23

Nu cred ca intelegi. Partidul Conservator de guvernamant este jumatate pro si jumatate contra UE. Putea sa fie in intregime pro UE si tot nu conta pentru ca rezultatul referendumului a fost iesirea din UE si ca urmare Brexitul trebuie implementat de oricine ar fi la putere. Nu mai poate nimeni sa intoarca lucrurile. Vointa poporului a fost deja exptimata. Brexitul nu inseamna doar economie si emigratie (doar de aspectele astea se poate citi in ziare). Sunt de exemplu,o multime de legi care trbuiesc schimbate si pentru care nu e nevoie de nici o negociere cu nimeni. Si iti spun precis ca lucrurile s-au pus deja in miscare de a doua zi de dupa referendum.

+3 (3 voturi)
babriel gaby
22.07.2016, 16:20:34

pai da ca tineriii englezi sau destrabalat pe plajele din afara tariii angliei sii au votat mosuleiii in locul lor lund decizii pet viitor mouletiii in locul tinerilor practic tineriii englezi siau distrus viitorul

-3 (3 voturi)
Ţepeş minus boţi
22.07.2016, 16:31:50

babriel gaby Cred că tu te-ai uitat la alt film.

+2 (2 voturi)
babriel gaby
22.07.2016, 16:22:18

sa dea domnul ca negocierile sa mearga greu pina ce un partid pro european sa cistige alegerile si in felul asta anglia ramine in ue

-3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările