Brexit. Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană poate afecta milioane de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia de autovehicule, agricultura, serviciile financiare şi vieţile a milioane de britanici care trăiesc în Europa vor fi toate afectate dacă Marea Britanie iese din UE, se arată într-un document al Guvernului britanic, dat publicităţii luni.

Ieşirea Regatului Unit din comunitatea europeană  ar putea duce la zece sau mai mulţi ani de incertitudine în timp ce este renegociată o relaţie nouă cu statele din blocul european, mai avertizează executivul de la Londra, citat de „The Guardian“. În plus, nu le mai pot fi garantate drepturile de acces la pensii şi asistenţă medical a două milioane de expaţi britanici  care muncesc în ţările membre. 

„Ar putea să dureze până la zece ani sau chiar mai mult să negociem, în primul rând, ieşirea noastră din Uniunea Europeană, să negociem acordurile noastre viitoare cu blocul european şi apoi schimburile noastre comerciale cu statele din afara UE pe baza unor termeni care să fie acceptabili pentru Regatul Unit.

 Aceasta ar fi o perioadă lungă de incertitudine, care ar avea consecinţe asupra afacerilor, comerţului şi investiţiilor din Marea Britanie”, se arată în document. Cabinetul lui David Cameron mai susţine că Brexitul ar putea să aibă efecte impredictibile.

Piaţa unică

Dacă va ieşi din UE, Marea Britanie va pierde acces la piaţa unică care permite liberul-schimb al bunurilor, serviciilor, investiţiilor şi libera circulaţie în toate statele membre, rivalizând ca dimensiune şi importanţă cu SUA. Însă toate aceste avantaje vin „la pachet“ cu acceptarea regulamentelor blocului comunitar, scrie Bloomberg.

Dacă votul în cadrul referendumului ce are loc pe 23 iunie va fi în favoarea Brexit-ului, să nu se aştepte nimeni că ţara va scăpa imediat din „cătuşele“ UE, scrie Bloomberg.

„Forţele anti-UE din Marea Britanie se vor bucura dacă referendumul va ieşi în favoarea lor, însă fericirea va dura doar până ziua urmatoarea, pe 24 iunie, la ora ceaiului“, a declarat Andrew Duff, un politican democrat-liberal englez, care a lucrat 15 ani în Parlamentul European şi a participat la realizarea ultimelor tratate UE.

„După aceea, vor vedea cât de complex e procesul ieşirii din blocul comunitar şi cât de mari vor fi costurile", a subliniat acesta.

Cel mai probabil, Brexit-ul se va finaliza în doi ani. Iar un prim efect va fi faptul că mandatul european de arestare nu se va mai aplica în această ţară. Ceea ce înseamnă că infractorii care vor reuşi să plece din ţară nu vor mai putea fi prinşi prea uşor.

Regulamente şi directive

Regulamentele şi directivele europene sunt aplicate şi votate de fiecare stat membru, astfel că odata cu ieşirea din UE, Marea Britanie va fi nevoită să îşi rescrie legislatia pentru a pune la loc piesele de puzzle.

„Iar pentru asta ai nevoie de o armată de avocaţi. Nu e un lucru imposibil, însă intrebarea este cât va costa acest lucru, câţi bani vor fi alocaţi de la bugetul de stat şi ce nivel de incertitudine se va înregistra în urma Brexit-ului", a spus Adam Lazowski, profesor de Drept la University of Westminster din Londra.

Deşi poziţia oficială a guvernului este de a sprijini rămânerea Marii Britanii în UE, mai mulţi dintre miniştrii de prim-plan ai lui Cameron şi primarul Londrei, Boris Johnson, fac campanie pentru Brexit şi au acuzat guvernul de alarmism.

Unul dintre aceştia, Chris Grayling, un oficial cu rang de ministru care este şi lider al camerei inferioare a parlamentului britanic, a declarat că un acord cu UE după un eventual Brexit ar fi unul care se poate obţine relativ rapid pentru că este în interesul financiar al ţărilor UE să continue schimburile comerciale cu Marea Britanie.

„Ce dovadă există că ne vor trebui zece ani pentru a regla aranjamentele noastre comerciale? Noi cumpărăm mult mai mult de la ei decât ei de la noi, iar joburile în pericol dacă nu ajungem rapid la un nou acord comercial sunt în Bavaria, Franţa, Italia şi Spania... Se va ajunge suficient de rapid la un acord pentru a ne asigura că nu există o sincopă în relaţiile comerciale pentru că vor pierde şi ei dacă va exista una“, a declarat Chris Grayling pentru BBC. 

Şi românii au de suferit

O posibilă ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea perturba grav remiterile muncitorilor români care lucrează în Regatul Unit, care ar putea fi nevoiţi fie să se întoarcă acasă, fie să plece în alte state ale Uniunii Europene, potrivit unui raport publicat luni de banca austriacă Erste.

”Cel mai prost scenariu, în eventualitatea unui Brexit, ar fi impunerea de restricţii care să îi oblige pe cei aproximativ 170.000 de români asiguraţi fie să se întoarcă acasă, fie să se mute în alte state ale UE”, se arată în raport.

Acest fapt ar perturba serios remiterile de bani în România, în condiţiile în care, conform estimărilor Erste, expaţii români trimit anual în ţară peste 500.000 de euro (0,3% din PIB).

Dacă economia britanică va avea de suferit din cauza Brexit, pe termen scurt, aşa cum susţin unii analişti, acest fapt ar putea afecta exporturile României, în special pe cele de maşini şi echipamente (care reprezintă 46% din totalul exporturilor în Marea Britanie).

Marea Britanie este a cincea mare destinaţie pentru exporturile româneşti, reprezentând peste 4% din exporturile totale ale României, respectiv 2,3 miliarde de euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite