Europa

articolul anterior articolul urmator

Brexit: Proiectul de lege controversat al premierului Boris Johnson a fost adoptat de deputaţi

7
15 Sep 2020 10:32:51
Autor: Viorica Marin
Premierul britanic Boris Johnson, în faţa deputaţilor
Premierul britanic Boris Johnson, în faţa deputaţilor

Proiectul de lege al premierului britanic Boris Johnson de a se reveni, cu încălcarea dreptului internaţional, asupra anumitor angajamente asumate în contextul Brexit-ului, a trecut luni un prim obstacol, fiind adoptat în Camera Comunelor, în pofida faptului că o parte a taberei conservatoare s-a opus, transmite AFP.

Un afront pentru europeni în mijlocul negocierilor comerciale, proiectul de lege, care conţine dispoziţii controversate privind Irlanda de Nord, a fost aprobat cu 340 de voturi pentru şi 263 împotrivă, după o zi de dezbateri aprinse în Camera Comunelor pe tema Brexitului intrat oficial în vigoare pe 31 ianuarie.
 
Votul nu constituie o surpriză având în vedere majoritatea confortabilă de care dispune partidul premierului Boris Johnson în camera inferioară a parlamentului britanic, dar continuarea procedurilor parlamentare ar putea fi mai incertă, în special în privinţa examinării, la începutul săptămânii viitoare, a unui amendament ce ar impune o blocare în parlament înaintea oricărei modificări a acordului de părăsire a UE.
 
Mai este nevoie şi de un vot în Camera Lorzilor, unde există temerea privind riscul ca adoptarea proiectului de lege să afecteze credibilitatea Marii Britanii pe scena internaţională.
 
Premierul Boris Johnson a venit în Camera Comunelor pentru a-şi susţine propunerea pe care o consideră "esenţială pentru menţinerea integrităţii politice şi economice a Marii Britanii". El a acuzat UE că foloseşte dispoziţiile menite să asigure pacea în Irlanda de Nord ca "pârghie" în negocierile în curs şi că ameninţă să creeze "o frontieră vamală în propria noastră ţară".
 
Tratatul prevede dispoziţii vamale speciale pentru Irlanda de Nord, menite în special să evite restabilirea unei frontiere fizice între Republica Irlanda, membră a UE şi provincia britanică, în conformitate cu acordul de pace din 1998.
 
Irlanda de Nord trebuie să respecte, timp de patru ani, anumite dispoziţii europene, în special în ceea ce priveşte comerţul cu mărfuri. În opinia Londrei, UE ameninţă cu refuzul includerii Marii Britanii pe lista ţărilor autorizate să exporte produse alimentare către acest teritoriu, ceea ce ar împiedica importurile în Irlanda de Nord din restul ţării.
 
În pofida acestor tensiuni puternice, negocierile cu UE privind viitoarea relaţie comercială urmează să fie reluate marţi la Bruxelles. Discuţiile de până acum nu au avut rezultate semnificative pe două subiecte de interes: respectarea de către Londra a unor norme prin care să se evite crearea unei concurenţe neloiale şi condiţiile accesului în apele britanice pentru pescarii din statele membre UE.
 
Cele două părţi au afirmat că trebuie convenit un acord în octombrie pentru a se evita impunerea de taxe vamale între Marea Britanie şi blocul european, ceea ce riscă să agraveze criza economică istorică cauzată de pandemia noului coronavirus.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

ardeleanu nicu
15.09.2020, 10:37:57

Revizuiti titlu.. Adoptat in deputati?????

mafia mafia
15.09.2020, 11:05:01

urat poate sa fie boris asta. ma minunez de fiecare data...

0 (2 voturi)
Kongo-Müller
15.09.2020, 12:33:09

Opriti negocierile si expulzati toti cetatenii englezi din Europa, inclusiv personalul ambasadelor.

+5 (7 voturi)
cloudvick
15.09.2020, 13:14:25

Daca UK iese din UE cu un deal, cu acees la piata unica, cu drepturi depline si fara obligatii atunci nu vad rostul UE

-4 (6 voturi)
cloudvick
15.09.2020, 14:39:17

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările