Europa

articolul anterior articolul urmator

Brexit: Regatul Unit se va retrage din misiunile militare ale UE

0
22 Oct 2020 07:28:23
Autor: Călin Gavrilaş
Brexit - foto arhivă
Brexit - foto arhivă

Retragerea din misiunile militare se va face până la finalul acestui an. Negociatorii Brexit stabiliseră în anul 2018 că UK poate opta dacă râmâne în cadrul acestor misiuni după ieşirea din UE.

Regatul Unit a anunţat oficial Uniunea Europeană că se va retrage din misiunile militare ale blocului european până la sfârşitului anului, conform unor surse diplomatice citate de Reuters, scriu jurnaliştii Digi 24.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie vor relua joi, 22 octombrie, negocierile pentru o nouă tentativă de a proteja relaţiile comerciale post-Brexit, de ordinul miliardelor de dolari, prin intermediul unui acord.

Fiind una dintre cele mai mari forţe militare europene, Regatul Unit a jucat un rol central în eforturile de securitate europene, dar negociatorii europeni şi britanici au convenit în anul 2018 că UK va putea opta să nu continue să conducă sau să ia parte la misiuni militare europene după ce nu va mai fi membru al Uniunii Europene.

Spania şi Italia au fost de acord să-şi asume un rol sporit în multe dintre cele 17 misiuni de menţinere a păcii sau de instruire desfăşurate de UE în lume.

Pe 31 ianuarie 2020, Brexitul aşteptat îndelung de unii politicieni britanici a devenit oficial, după 47 de ani de prezenţă în cadrul blocului comunitar. Steagul britanic a fost coborât de pe clădirea Parlamentului European din Bruxelles şi înlocuit cu un steag al Uniunii Europene.

Citeşte şi:

Brexit. Camera Lorzilor îi pune beţe-n roate premierului Boris Johnson

Brexit pe ultima sută de metri: Johnson forţează presiunea „no deal“ împotriva Europei

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările