Brexit: ce se va schimba de la 1 februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brexitul va deveni oficial vineri la miezul nopţii, adică la 1,317 zile de la alegerea britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană (UE). Ce se va schimba de la 1 februarie?

Schimburile cotidiene între Marea Britanie şi UE vor continua la fel până la sfârşitul anului în curs. Pe parcursul acestor 11 luni, Londra şi Bruxellesul vor negocia cadrul unei noi relaţii. Totuşi, câteva schimbări practice vor interveni până atunci, relatează AFP, care face o expunere a noii situaţii.

O premieră

De la 1 februarie, UE va rămâne în premieră fără un stat membru. Este vorba de unul dintre cei mai mari şi cei mai bogaţi din blocul comunitar.

Astfel, populaţia UE se va reduce de la 512 milioane de locuitori la 446 de milioane, iar teritoriul său se va diminua cu 5,5%.

Dacă Marea Britanie se va răzgândi şi va lua într-o bună zi decizia de a se întoarce în UE, va fi nevoită să urmeze procedura obişnuită de aderare.

Instituţiile

La Bruxelles, plecarea britanicilor se va observa din plin. Odată ieşit din UE, Regatul Unit devine o „ţară terţă“.

Toţi cei 73 de eurodeputaţi britanici aleşi în mai anul trecut îşi vor pierde mandatele. nu va mai sta în PE. Douăzeci şi şapte de mandate vor fi redistribuite, în timp ce celelalte 46 vor fi rezervate pentru viitoarele state membre.

Londra nu va mai avea dreptul să prezinte un candidat la un post de eurocomisar, premierul britanic nu va mai fi invitat la un summit european, iar miniştrii Regatului nu vor mai asista la reuniunile ministeriale din cadrul UE.

În calitate de cetăţeni a unei ţări străine, britanicii nu vor mai putea pretinde posturi de funcţionari la Bruxelles. Mulţi dintre ei au anticipat acest lucru şi au obţinut dublă cetăţenie în scopul de a rămâne în capitala Belgiei după Brexit.

În schimb, Marea Britanie, al doilea contributor net la bugetul UE, după Germania, va continua să plătească până la sfârşitul perioadei de tranziţie.

Drepturile cetăţenilor

Potrivit Naţiunilor Unite, circa 1,2 milioane de cetăţeni britanici trăiesc într-o ţară UE, în principal în Spania, Irlanda, Franţa, Germania şi Italia.

De cealaltă parte, potrivit Biroului de statistică de la Londra, 2,9 milioane de cetăţeni UE trăiesc în prezent în teritoriul britanic, adică 4,6% din populaţie.

În virtutea acordului de retragere, expatriaţii aflaţi de o parte şi de cealaltă a Canalului Mânecii înaintea încheierii perioadei de tranziţie îşi vor păstra drepturile de a locui şi de a munci în ţara-gazdă.

Cetăţenii europeni aflaţi în Regatul Unit trebuie să se înregistreze pentru a beneficia de aceste drepturi. În ceea ce-i priveşte pe britanici, aceştia trebuie să urmeze procedurile ţărilor în care rezidează.

Regimul de liberă circulaţie se va aplica până la sfârşitul anului în curs. Detaliile drepturilor reciproce vor fi negociate după Brexit.

Noua relaţie

Regatul Unit a negociat deja, în ultimii ani, termenii retragerii sale cu un grup de lucru al Comisiei Europene condus de către francezul Michel Barnier.

Dar negocierile vor intra într-o nouă fază începând de sâmbătă.

Până la sfârşitul tranziţiei, Regatul Unit se va supune dreptului UE şi Curţii de Justiţie a UE.

În prezent, Barnier poartă discuţii cu statele membre UE pentru a stabili un mandat de negocieri pentru ajungerea la o nouă relaţie cu Marea Britanie, îndeosebi pe plan comercial.

Spre deosebire de acordul între Ragtul Unit şi Comisie, ratificat de statele membre şi Parlamentul European, acordul comercial va trebui aprobat de peste 30 de legislative naţionale şi regionale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite