Brexit. Spania şi Regatul Unit au ajuns la ''un acord de principiu'' în privinţa Gibraltarului. Se vor aplica normele Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cazul Gibraltarului se vor aplica normele Schengen, cu Spania în calitate de responsabil"
În cazul Gibraltarului se vor aplica normele Schengen, cu Spania în calitate de responsabil"

Londra şi Madridul au ajuns la "un acord de principiu" în privinţa Gibraltarului, care va permite menţinerea libertăţii de circulaţie la frontiera dintre Spania şi enclava britanică situată în sudul Peninsulei Iberice, a anunţat joi ministrul afacerilor externe spaniol, Arancha Gonzalez Laya, transmite AFP .

S-a ajuns la acest acord cu doar câteva ore înaintea intrării în vigoare a Brexit-ului, joi, la 23:00 GMT, şi se evită astfel ca frontiera dintre Gibraltar şi Spania să se transforme, începând de vineri, într-o frontieră "dură" între Regatul Unit şi Uniunea Europeană.

"Dărâmăm bariere pentru a construi o zonă de prosperitate comună", a afirmat Gonzalez Laya într-o conferinţă de presă, adăugând că "în cazul Gibraltarului se vor aplica normele Schengen, cu Spania în calitate de responsabil", transmite EFR. 

Regatul Unit iese joi noapte de pe orbita Uniunii Europene, întorcând spatele unei relaţii tumultoase de 48 de ani cu proiectul european şi păşind în viitorul nesigur al Brexit-ului care va influenţa destinele poporului britanic generaţii la rând de acum încolo, scrie Reuters într-un comentariu.

Practic, Brexit-ul se produce la miezul nopţii la Bruxelles, la ora locală (şi GMT) 23:00 la Londra, acesta fiind momentul în care Regatul Unit încheie de facto perioada de tranziţie care a continuat după ce Londra a părăsit în mod oficial blocul comunitar la 31 ianuarie.

După ce Regatul Unit părăseşte joi piaţa unică europeană şi uniunea vamală, mai mult ca sigur că vor exista perturbări la graniţe. O mai mare birocraţie înseamnă costuri mai mari pentru cei care importă şi exportă mărfuri de-a lungul graniţei UE-UK. Renunţarea la aproape jumătate de secol de aderare înseamnă schimbarea a absolut orice, de la paşapoartele pentru animalele de companie la regulile privind permisele auto pentru britanici în Europa.

Sprijinul pentru independenţa Scoţiei a crescut, în parte din cauza Brexit-ului şi în parte din cauza COVID-19, ceea ce ameninţă uniunea politică veche de 300 de ani dintre Anglia şi Scoţia. Liderul scoţian Nicola Sturgeon a declarat că un referendum privind independenţa Scoţiei ar trebui să aibă loc în prima parte a viitoarei sesiuni parlamentare, care începe anul viitor. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite