Europa

articolul anterior articolul urmator

Războiul Stelelor la Bruxelles: se cere demisia imediată a Directorului General al OLAF. Urmează BarossoGate?

5
29 May 2013 10:12:02
Cristian Unteanu
John Dalli FOTO Reuters
John Dalli FOTO Reuters

Faptele: în data de 16 octombrie 2012, Jose Manuel Brosso, Preşedintele Comisiei Europene, cere demisia imediată a lui John Dalli, la acea vreme Comisar european pentru problemele de sănătate şi protecţia consumatorului.

La baza deciziei, un document ultra-confidenţial (doar pentru uzul lui Barosso şi al doamnei Cathrine Day, Secretarul General al Comisei Europene) elaborat de OLAF şi care, într-un final, a devenit public printr-o «scurgere de presă«  către colegii din Malta. Îl puteţi citi aici

Acuzaţia adusă lui Dalli este că ar fi fost parte a unei foarte grave afaceri de corupţie constând în solicitarea unei sume enorme din partea lobby-ului suedez al tutunului pentru a autoriza vinderea în întreaga Europă a unui anumit tip de tutun de mestecat, legal în Suedia, dar nicăieri altundeva în UE. Dalli ar fi cerut unui prieten de-ai săi, Silvio Zammit, să-i întâlnească pe reprezentaţii de la Swedish Match pentru a le solicita suma de 60 milioane de Euro, aceasta în condiţiile în care se ştia că Dalli pregătea o directivă europeană foarte dură împotriva tutunului... 

Fredrik Peyron, de la Swedish Match, mărturiseşte anchetatorilor că Zammit a cerut într-adevăr această sumă de bani şi că, imediat, el l-a informat despre această situaţie pe Primul Ministru al Suediei (în februarie 2012), oferind şi cele două nume care se prezentau a vorbi şi acţiona în numele lui Dalli: Zamit şi avocata Gayle Kimberley. Peyron, cadru de conducere la Swedish Match, declară şi că, împreună cu superiorii săi ierarhici, a “planificat modul în care să semnaleze afacerea autorităţilor competente din UE”. Cum anume se putea face asta cel mai bine? Pentru a avea un răspuns ccalificat, s-a adresat lui Michel Petite de la Clifford Chance (un mare cabinet internaţional de avocatură) - normal, deoarece Petite fusese Director General al Serviciului juridic al Comisiei Europene (2001-2007). Calitate în care, în numele Comisiei Europene, negociază în 2004 un acord cu Philip Morris International, acord care prevedea că firma producătoare de tutun se angaja să verse în contul OLAF, pe o perioadă de 12 ani, suma de 1 miliard de Euro, contra abandonării unor acţiuni juridice privind contrabanda de ţigări. Peyron povesteşte mai departe că, la cererea lui Swedish Match, Michel Petite a contactat-o direct pe doamna Catherine Day pentru a-I prezenta un raport scris asupra situaţiei. Se pare că întâlnirea a avut loc, în ciuda regulii care interzice asemenea contacte cu reprezentanţii lobby-urilor…iar în decembrie 2012, Barosso îl numeşte pe Petite în Comitetul de etică însărcinat să evalueze riscurile de existenţă a unor conflicte de interese la comisarii europeni!

Problema este că nu există nicio probă direct care să-l implice pe Dalli în toată povestea aceasta, fapt care a produs mai întâi o reacţie dură la nivelul parlamentarilor europeni, apoi a Comitetul de Supraveghere al OLAF, determinând o audiere în urgenţă a directorului general al OLAF, azi, chiar la ora la care citiţi acest material, în faţa Comitetului de Control Bugetar din Parlamentul European.

Nu există probe concludente asupra participării directe a Comisarului Joh Dalli ca instigator sau creier al operaţiunii de a cere bani în schimbul unor servicii politice ca cele exprimate de Silvio Zammit la Swedish Match…
Raport OLAF, pag. 40

Documentul OLAF…demonstrează că ancheta nu poate fi calificată drept imparţială….suntem nevoiţi să constatăm pertinenţa acuzaţiilor aduse de Comitetul de Supraveghere care precizează că ancheta OLAF a folosit metode non-conforme: nerespectarea procedurilor şi nerespectarea drepturilor fundamentale….
Bart Staes, prim vice-preşedinte Comisia de Control Bugetar, Parlamentul European

Cazul Dalli a adus la lumină serioase problerme de prost management la OLAF...care are nevoie de un nou început cu un nou Director General la comandă....cifrele arată limpede o proastă alocare a resurselor. Deoarece Directorul General al OLAF în persoană a condus investigaţia contra lui Dalli, el trebuie să răspundă întrebărilor dacă aceasta s-a produs în defavoarea investigaţiilor normale împotriva fraudei cu bani comunitari. Comisia Europeană trebuie să apese pe butonul RESET şi să-l suspende pe Directorul General Kessler pentru a fi siguri că OLAF îşi poate îndeplini din nou misiunile 
Ingeborg Grassle, europarlamentar, purtător de cuvânt al Grupului PPE pentru Comitetul de Control Bugetar

Se pare că azi se vor auzi lucruri foarte grave, inclusiv acuzaţii despre interceptări telefonice ilegale, sau despre eludarea cu bună-ştiinţa a unor declaraţii care nu veneau în sensul liniei acuzaţiilor care păreau să-l incrimineze pe Dalli. Posibil să se ceară înfiinţarea unei Comisii speciale de anchetă pe acest caz care să investigheze şi problemele ridicate la nivelul unor personalităţi de prim rang de la Comisia Europeană. În funcţie de toate acestea, vom vedea dacă, aşa cum estimează unii analişti, ar putea să se profileze la orizont un imens scandal politic care să zguduie temeliile establisment-ului de la Bruxelles.

Revenim cu un interviu de la unul dintre personajele care, astăzi, vor decide soarta jocurilor următoare şi, poate, chiar soarta unora dintre cei mai înalţi responsabili din instituţiile europene.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Vanatorul/d.c.
29.05.2013, 11:04:24

Asa-i domnu' Unteanu..? Dom'le, granguri aia de la UE sunt culmea de corupti..! Pe langa ei, Adrian Savarina noastra si domnii Voiculescu, Fenechiu, Dragnea si in general ministrii si parlamentarii USL-ului nostru drag, sunt niste ingerasi penali si nu trebuie sa mai amintim de ei..Nu..? Si domnu' Unteanu, bine ar fi sa ne scoatem din capatane UE-ul asta harsit in ticalosii, ca numai rele-i invata pe de-alde Voicu, Stan, Costiniu, Becali, Babiuc si alti nevinovati cu stea in frunte ,vipusca la nadragi si niscaiva ani la bulau...Nu..?

-2 (4 voturi)
29.05.2013, 13:41:10

vanatorul,cel mai probabil sunt la fel de corupti,insa gradul lor de coruptie se masoara in cifre cu mai multe zerouri,pe cand ai nostri se vand mai des si pe ce apuca...de la carnati(nu de plescoi) ,curse cu masina la raliu pina la case in zambaccian.Tu ai perfecta dreptate sin nu vad cum ai putea fi contrazis,remarc insa ca s a gasit un ipochimen plin de frustrari si neajunsuri neuronale ce din principiu a aplicat un vot negativ..asa ,,de al dreaku''.

+1 (3 voturi)
herr v.3.0
29.05.2013, 16:07:56

Vanatoru cand n-are de lucru, se ia de autor :((. Dalli nu era ala cu parcarile lui madam Udrea, biciclista?

+2 (2 voturi)
Vanatorul/d.c.
29.05.2013, 16:50:38

Aurel Birsan .Mai facut sa zambesc..Cu voturile ,zic. Uslasii au cate 2-3-4 conturi si se folosesc de ele pentru ma ma "decridibiliza", chipurile..Ce-mi place la ei e ca, chiar daca postez si un singur cuvant drag tuturor, de ex. "mama", sar baietii imediat cu dislike-ul..! Il vezi putin mai sus pe tembherrul nr.1 al forumului..? Fraierul a marturistit chiar cu gura lui ca mai are inca cel putin un cont..! Asa cum mai spuneam, pentru a fi uslas trebuie sa fii in primul rand puslama caraghioasa..

-2 (2 voturi)
Vanatorul/d.c.
29.05.2013, 16:53:29

baieti, sariti pe "mai"-ul ala..

-2 (2 voturi)
Modifică Setările