Europa

articolul anterior articolul urmator

Bugetul UE rămâne în impas

0
4 Feb 2013 18:35:06
Autor: Elena Dumitru
Negocierile pentru noul buget UE continuă săptămâna aceasta la Bruxelles. FOTO Reuters
Negocierile pentru noul buget UE continuă săptămâna aceasta la Bruxelles. FOTO Reuters

Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană se reunesc astăzi la Bruxelles pentru a purta o nouă rundă de negocieri pe marginea următorului cadru bugetar multianual, cel aferent perioadei 2014-2020. Discuţiile avansează însă într-un ritm dezamăgitor, în contextul în care aproape toţi liderii europeni vor reducerea fondurilor pe care statele lor le alocă vistieriei comune al Uniunii.

La sfârşitul acestei săptămâni, la Bruxelles va avea loc un nou summit al şefilor de stat din blocul comunitar pe tema următorului buget comun. 

 
Până la sfârşitul acestui an, miniştrii trebuie să implementeze cele aproximativ 70 de legi comunitare care să stabilească noul cadru pentru adoptarea bugetului pe următorii şapte ani. 
 
Mizele negocierilor pentru cadrul bugetar
 
Miza negocierilor este împărţirea a aproximativ 1.000 de miliarde de euro – valoarea totală a bugetului care trebuie divizat mai întâi pentru şapte ani, apoi pe fiecare program în parte. 
 
Un summit pe aceeaşi temă organizat în noiembrie 2012 nu a avut niciun rezultat. Punctele în care discuţiile s-au împotmolit şi de această dată rămân numeroase, ceea ce îi face pe analişti să afirme că progresele înregistrate sunt aproape de zero. De la ierarhia priorităţilor blocului – ce program ar trebui să primească mai mulţi bani? - şi până la politicile de implementare a acestora, politicienii nu au găsit direcţii asupra cărora să cadă de acord. 
 
Astfel, încă nu este deloc clar dacă fondurile alocate subvenţiilor agricole vor fi majorate, sau dacă se vor acorda, în schimb, mai mulţi bani pentru inovare sau ajutoare de dezvoltare regională.
 
De asemenea, problema fondurilor europene rămâne deschisă – există încă voci care cer ca statele cu rate scăzute de absorbţie a banilor europeni să aibă la dispoziţie sume mai mici în următorul exerciţiu bugetar comunitar. 
 
Hollande se va adresa marţi Parlamentului European
 
Între timp, Parlamentul European se pregăteşte pentru apariţia preşedintelui francez Francois Hollande, care va ţine un discurs în faţa aleşilor de la Bruxelles marţi, la Strasbourg.
 
Vizita vine într-un moment delicat pentru politicianul socialist: rata sa de aprobare a ajuns la cel mai scăzut nivel, în contextul ratei ridicate a şomajului şi al economiei fragile. Sprijinul francezilor pentru preşedinte a fost impulsionat însă după ce acesta a luat decizia de a mobiliza trupe în Mali, notează Euobserver.com. 
 
Apariţia lui Hollande face parte dintr-o campanie iniţiată de preşedintele PE, Martin Schulz, prin care încearcă să trasforme Parlamentul UE în forul de dezbatere pentru problemele importante pentru Uniune. Cancelarul german Angela Merkel precum şi Mario Monti, premierul Italiei, s-au adresat deja europarlamentarilor. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările