Europa

articolul anterior articolul urmator

Bulgaria. În ciuda protestelor antiguvernamentale, dacă alegerile prezidenţiale ar avea loc în prezent, Boiko Borisov ar fi noul şef al statului

0
21 Oct 2020 10:34:43
Autor: Viorica Marin
Premierul bulgar Boiko Borisov
Premierul bulgar Boiko Borisov

Barometăr Bulgaria i-a chestionat pe bulgari cu privire la persoana pe care ar vota-o, dacă lideri politici şi personalităţi publice ar participa la cursa prezidenţială. Rezultatele sondajului arată că primele două poziţii conturează o luptă strânsă cu o diferenţă de 4% între actualul premier, Boiko Borisov (24,2%) şi actualul preşedinte, Rumen Radev (20,2%), şi asta în ciuda protestelor antiguvernamentale care continuă de luni bune.

Agenţia de investigaţii sociologice Barometăr Bulgaria a realizat un sondaj de opinie în luna octombrie privind atitudinile electorale ale alegătorilor bulgari. Odată cu debutul toamnei, se remarcă faptul că, deşi protestele continuă, ecoul emoţional dispare, în ciuda mediatizării lor ample. Pe de altă parte, discuţiile din Parlamentul European şi rezoluţia votată împotriva Bulgariei au provocat reacţii publice, având potenţialul de a influenţa nivelul de sprijin pentru diverşi subiecţi politici. 
 
Sondajul s-a desfăşurat telefonic, în perioada 10-16 octombrie, cu participarea a 866 de cetăţeni bulgari cu drept de vot. Anul viitor, în fară de alegerile parlamentare din martie, în Bulgaria urmează să aibă loc şi scrutinul pentru alegerea şefului statului. Precizând faptul că adevăraţii candidaţi la preşedinţia ţării nu sunt cunoscuţi în acest moment, Barometăr Bulgaria şi-a chestionat respondenţii cu privire la persoana pe care ar vota-o, dacă lideri politici şi personalităţi publice ar participa la cursa prezidenţială. 
 
Aşa cum era de aşteptat, primele două poziţii conturează o luptă strânsă cu o diferenţă de 4% între actualul premier, Boiko Borisov (24,2%) şi actualul preşedinte, Rumen Radev (20,2%). Aceştia sunt urmaţi de ministrul apărării, Krasimir Karakaceanov (14,5%) şi, dacă şi-ar depune candidatura, de coordonatorul Comandamentului de criză pentru combaterea coronavirusului, generalul Venţislav Mutafchiiski (8,9%), care, în ultimele luni, a condus topurile aprecierii şi încrederii publice, deşi nu este un personaj politic. În afară de confruntarea dintre cei doi presupuşi candidaţi Borisov şi Radev, liderul Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi, Ahmed Dogan, ar putea conta pe un sprijin de 7,5% din partea electoratului, urmat de showman-ul Slavi Trifonov (3,9%), fondatorul partidului „Există un astfel de popor”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările