Europa

articolul anterior articolul urmator

Bulgaria, în căutarea unei coaliţii de guvernare pentru a evita alegerile anticipate şi destabilitarea

0
13 Apr 2021 13:04:36
Autor: Viorica Marin
Slavi Trifonov, liderul partiduului antisistem  „Există un astfel de popor”, îndemnat să caute să formeze o coaliţie de guvernare
Slavi Trifonov, liderul partiduului antisistem  „Există un astfel de popor”, îndemnat să caute să formeze o coaliţie de guvernare

Liderul GERB, Boiko Borisov, care a câştigat primul loc în alegeri, dar fară o majoritate pentru a forma guvernul,  a promis să-i împromute deputaţi  realizatorului şi cantaretului Slavi Trifonov, preşedintele partidului anti-sistem, aflat pe locul doi, pentru a evita alegerile anticipate.

Comisia electorală centrală a anunţat rezultatele finale şi repartizarea celor 240 de locuri în noul parlament bulgar. Partidul convervator, Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), al premierului ]n exerci’iu, Boiko Borisov,  a obţinut 75 din cele 240 de mandate, noul partid ani-sistem, condus de realizatorul TV Slavi Trifonov, „Există un astfel de popor” – 51, socialiştii – 43, partidul etnicilor turci şi al musulmanilor  (MDL) – 30, Bulgaria democrată – 27 şi coaliţia „Ridică te! Criminalii afară” – 14.
 
 Partidele care au apărut în urmă protestelor din vara trecută au împreună 92 de mandate – cu 29 mai puţinc#t ar avea nevoie pentru o majoritate necesar[ formării guvernului. Primele disensiuni au apărut în coaliţia eterogenă „Ridică te! Criminalii afară!” după ce unul din lideri a avertizat că protestatarii vor avea nevoie de voturile socialiştilor dacă doresc să evite alegerile anticipate. Alţi lideri au declarat că premierul Borisov a plasat în partidele protestului grupuri de agenţi ai săi care vor lucra împotrivă schimbării modelului autoritar.
 
Socialiştii, risc de scindare
 
Grupul de deputaţi socialişti va putea fi scindat în urma cererii pentru demisia preşedintei partidului Kornelia Ninova lansată de căteva organizaţii regionale în urmă rezultatului electoral surprinzător de slab. MDL – partidul etnicilor turci şi al musulmanilor, a anunţat că ar putea vota un eventual guvern al partidelor protestelor chiar dacă ele au respins colaborarea. Liderul Mişcării, Mustafa Karadaia, a subliniat că este exlus un guvern condus de GERB sau de PSB care au pierdut sprijinul alegătorilor.
 
Oferta lui Borisov pentru Trifonov
 
După ce a renunţat la mandatul de deputat, subliniind prin aceasta că nu are nevoie de imunitate parlamentară, premierul Boiko Borisov a declarat că cel mai probabil noile formaţiuni nu vor reuşi să formeze un guvern. GERB va propune un guvern minoritar condus de un nou prim-ministru.  Doi miniştri din actualul executiv au declarat miercuri seară că după constituirea noului parlament, către sfârşitul lunii aprilie, partidul lui Borisov - GERB (Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei) - va propune un guvern tehnocrat, dar care să nu fie condus de actualul premier. Borisov a adresat un apel lui Slavi Trifonov, preşedintele partidului aflat pe locul doi cu 51 de deputaţi, să nu dezerteze, ci să se grăbească cu formarea guvernului său. 
 
Liderul GERB a promis realizatoruli TV să-i împromute deputaţi pentru a garanta stabilitatea politică. Nu este exlus ca fiind în opoziţie GERB va sprijini un guvern propus de Trifonov. Slavi Trifonov, un popular cântăreţ şi moderator de talk-showuri TV, conduce formaţiunea anti-sistem ''Există un Astfel de Popor'' (ITN), apărută în siajul protestelor antiguvernamentale din vara anului trecut. Fără un program de guvernare bine definit, Trifonov şi-a construit campania pe mesaje populiste anticorupţie prin care a asociat fenomenul corupţiei cu Partidul Socialist şi cu GERB, formaţiunile care au dominat scena politică bulgară în ultimul deceniu. 
 
Partidul Socialist s-a arătat totuşi dispus să-l susţină pe Trifonov, care însă a exclus până în prezent orice alianţă atât cu socialiştii cât şi cu conservatorii lui Borisov. Viceprim-ministrul Tomislav Doncev a avertizat că guvernul actual va lăsa în sarcina viitorului cabinet depunerea la Bruxelles a Planului naţional de redresare, prin care Bulgaria aşteaptă să primească peste 12 miliarde euro, chiar dacă termenul limită expiră în finele lunii. Preşedintele Rumen Radev a declarat că viitorul guvern va trebui să muncească serios pentru a restabili statalitatea în urmă guvernării lui Borisov.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările