Europa

articolul anterior articolul urmator

Bulgaria interzice donaţiile private către poliţie

0
15 Aug 2011 18:48:43
Autor: adevarul
Poliţia, ajutată de „donatori“
Poliţia, ajutată de „donatori“

Practica donaţiilor private către poliţie este de la 1 septembrie ilegală în Bulgaria. Anunţul a fost făcut ministrul de Interne de la Sofia.

Decizia ministrului bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov, vine ca urmare a unor întrebări recente ale Comisiei Europene privind integritatea forţelor de ordine din ţara vecină. Potrivit „Novinite", măsura nu vizează şi eventualele donaţii provenind de la municipalităţi, companii publice sau instituţii guvernamentale ori internaţionale.

„Donatorii" scapă de control

Presa de la Sofia relatează că donaţiile reprezintă o practică curentă la Ministerul de Interne, dar aceasta a fost criticată în urma dezvăluirilor făcute de jurnaliştii bulgari, potrivit cărora poliţia din Sofia are o listă specială cu donatori. Iar agenţii de poliţie au ordin să nu le controleze maşinile binefăcătorilor. Unii dintre „contribuabilii" la bugetul Internelor erau vizaţi de anchete judiciare. Ministrul Ţvetanov a asigurat că donatorii sunt scapă de ancheta juduiciară. Donaţiile către minister s-au ridicat, potrivit cifrelor furnizate de Guvernul bulgar, doar în primul trimestru al anului, la aproximativ 3,3 milioane de euro.

„Oricare ar fi donatorii, ei nu sunt feriţi de anchete judiciare dacă au comis o infracţiune", Ţvetan Ţvetanov, ministrul bulgar de Interne


Presiuni de la Bruxelles

Dezvăluirile au fost făcute din interiorul sistemului, chiar de către un poliţist, care a şi fost concediat. Problema a fost menţionată şi în raportul anual al Comisiei Europene, publicat luna trecută. Executivul European ăşi exprima îngrijorarea faţă de obiceiul poliţiei de a accepta donaţii de la persoane private, spunând că aceasta ar pune în pericol „independenţa poliţiştilor".Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările