Bulgaria. Ministrul adjunct al mediului, arestat pentru trafic de deşeuri. Poliţia a descoperit şi o listă cu oameni asasinaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Krasimir Jivkov, adjunctul ministrului bulgar al mediului
Krasimir Jivkov, adjunctul ministrului bulgar al mediului

Un ministru adjunct bulgar al mediului a fost arestat şi inculpat pentru presupusa sa implicare într-un trafic de deşeuri periculoase importate din Italia, a comunicat sâmbătă parchetul, potrivit AFP. În cursul percheziţiilor în această afacere efectuate vineri la Ruse la doi oameni de afaceri, poliţia a descoperit o listă cu nume de persoane, printre care figurau patroni de presă şi oameni de afaceri asasinaţi în anii 1990.

„Ministrul adjunct Krasimir Jivkov făcea presiuni asupra subalternilor săi pentru a autoriza activităţi ilegale de trafic de deşeuri“, printre care se aflau deşeuri periculoase provenite din Italia, arată procurorul Dolka Brezaşka, care a cerut plasarea în detenţie provizorie a oficialului.

Majoritatea deşeurilor, în loc să fie reciclate, erau stocate sau arse fără autorizaţie.

Autorităţile din Bulgaria şi Italia anchetează această filieră, ai cărei principali actori erau doi oameni de afaceri bulgari care activau în cele două ţări.

Afaceriştii, care deţineau o fabrică de baterii, stocau şi tratau deşeuri fără a avea nici capacitatea, nici autorizaţia de a o face. Unele din activităţilor erau fictive, în scop de evaziune fiscală, afirmă parchetul.

În cursul unei percheziţii efectuate vineri la Ruse la cei doi oameni de afaceri, poliţia a descoperit o listă cu nume de persoane, printre care figurau patroni de presă şi oameni de afaceri asasinaţi în anii 1990. În dreptul unor nume erau scrise sume de milioane de dolari.

Presa bulgară a scris în ultimele luni despre suspiciunile legate de un trafic ilegal de deşeuri din Italia spre Bulgaria.

Cu ocazia unei întrevederi în luna ianuarie, şefii celor două guverne s-au angajat să pună capăt traficului ilegal de deşeuri.

La începutul anului, în cursul unei precedente controverse legate de deşeuri importate din Italia, autorităţile bulgare au trimis înapoi 157 de containere considerate suspecte.

În aceeaşi perioadă, ministrul bulgar al mediului, Neno Dimov, a fost constrâns să demisioneze, inculpat şi încarcerat pentru lipsa de control în privinţa importurilor de deşeuri şi pentru neglijenţe în gestionarea rezervelor de apă ale oraşului Pernik.

 Pentru Sofia, descoperirea munţilor de gunoaie a produs un scandal politic intern care a dus la arestarea ministrului Mediului Neno Dimov şi la investigaţii masive ale poliţiei în numeroase oraşe. În ambele ţări, anchetele au fost provocate de poliţia italiană, care a dat de urmele exportului ilegal de deşeuri, organizat în colaborare cu Mafia. Poliţiştii italieni i-au informat apoi şi pe colegii din România şi Bulgaria cu privire la cele aflate.

 La fel ca în Italia, acest tip de afacere a devenit monopolul unor operatori dubioşi. Este vorba de corupţie, de sprijin politic de la nivel înalt, de propagandă masivă, în care organizaţiile ecologiste sunt numite adesea insultător "talibani verzi", care ar primi mită de la concurenţa din vest pentru a bloca dezvoltarea economică a estului. Profiturile sunt considerabile, mai ales dacă eşti plătit să reciclezi gunoiul, pe care însă îl arzi sau îl arunci în gropi în aer liber. 

Pe 9 ianuarie, ministrul pentru mediu şi resurse de apă din Bulgaria, Neno Dimov, a fost reţinut de procurori. Dimov a fost interogat timp de mai multe ore de parchetul specializat despre criza apei din oraşul Pernik şi importul de gunoi în Bulgaria, în special din Italia.

Bulgaria importă gunoiul din Italia şi se presupune că deşeurile sunt arse în centrale. În acest timp, zone întregi din Bulgaria se confruntă cu o situaţie catastrofală legată de poluarea aerului. Mai mult, autorităţile italiene investighează schema de export a deşeurilor, despre care cred că este una de tip mafiot.

Potrivit unui reportaj Euronews, Varna este prima escală unde ajung containerele pline de deşeuri, care vor parcurge întreaga ţară înainte de a fi fie depozitate în diferite locuri ori descărcate în depozite ilegale sau în incineratoare.

Ancheta, desfăşurată în colaborare cu mai mulţi procurori italieni, a început în urmă cu câteva luni. Vladislava Panaiotova, procuror adjunct la Procuratura din Varna explică că „deşeurile din aceste containere sunt cu totul altceva decât ceea ce spun documentele vamale”.

„Trebuia să existe doar plastic şi cauciuc, însă s-a stabilit că există şi metale, lemn şi sticlă”. Dacă deşeurile în sine nu sunt toxice, incinerarea lor poate fi; lucru care se întâmplă în mai multe centrale electrice, mai precis în centralele care aparţin oligarhului bulgar Hristo Kovachki.

În uzina de la Bobov Dol, aflată la 70 km sud de capitala Sofia, deşeurile transformate în baloturi sunt gata să devină cenuşă. Incineratorul a fost momentan blocat de anchetă, însă e vorba de o măsură temporară. Rămâne permanentă, în schimb, grija autorităţilor faţă de sănătatea comunităţilor care trăiesc în apropiere.

Pentru Elsa Velicikova, primarul oraşului Bobov, principala problemă este reprezentată de emisia de particule fine.

„Foarte periculoasă pentru populaţie. Experţii ne avertizează că dacă incinerarea deşeurilor nu va fi oprită, în termen de cinci ani vom avea o creştere gravă a îmbolnăvirilor de cancer”.

Permisele pentru incinerarea deşeurilor au fost acordate de minister fără nicio evaluare a impactului asupra mediului. De asemenea, nu este clar dacă instalaţiile au fost adaptate pentru arderea gunoiului, şi nu doar a cărbunelui. Centrala electrică de la Bobov Dol nu a răspuns la solicitarea noastră de a realiza un interviu, în timp ce Ministerul Mediului ne-a refuzat vehement.

Rămâne concluzia că incinerarea deşeurilor este o afacere bună pentru fabricile şi centralele electrice bulgare, având în vedere că sunt plătite pentru eliminarea lor, în loc să plătească pentru un combustibil mai convenţional.

Danita Zaricinova, de la asociaţia bulgară „Prietenii Pământului”, explică de ce incinerarea deşeurilor este atât de profitabilă: „Contractul oraşului Sofia cu centralele electrice Bobov Dol şi Sliven a fost făcut public. În funcţie de starea deşeurilor, centralele primesc între 10 şi 40 de euro pe tonă pentru incinerarea lor. Aşadar, problema nu priveşte doar importul de gunoi”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite