Bulgaria ar putea scăpa de MCV spre sfârşitul anului viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe 2018 pentru Bulgaria realizat de Comisia Europeană arată că şase obiective de referinţă (independenţa sistemului judiciar, cadrul legislativ şi combaterea criminalităţii organizate) au fost provizoriu îndeplinite, iar dacă va continua pe acest drum Sofia ar putea să scape de MCV la sfârşitul amndatlui acualului executiv european, în octombrie 2019.

Comisia Europeană (CE) a remarcat marţi, în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, hotărârea Bulgariei de a pune în aplicare recomandările din ianuarie 2017 şi va continua să monitorizeze îndeaproape progresele înregistrate de această ţară, urmând să efectueze înainte de sfârşitul mandatului actualei Comisii, o nouă evaluare a progreselor înregistrate, ceea ce va marca, potrivit previziunilor executivului comunitar, încheierea procesului MCV pentru Bulgaria, se arată în conluziile raportului MCV dedicate Bulgariei.

Vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a declarat că „acest raport recunoaşte faptul că Bulgaria a continuat să realizeze în mod constant progrese în direcţia punerii în aplicare a recomandărilor finale pe care le-am formulat în ianuarie 2017. Aceste reforme sunt necesare pentru a combate în mod eficient corupţia şi criminalitatea organizată. 

"Preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, a fixat obiectivul încheierii procedurii MCV la sfârşitul actualului mandat (octombrie 2019 n.r). (...) În cazul Bulgariei, raportul observă progrese constante înregistrate de Bulgaria pentru îndeplinirea recomandărilor. Unele recomandări pot fi considerate implementate, altele sunt aproape de implementare (...). Dacă aceste tendinţe pozitive continuă, iar Bulgaria menţine acest parcurs în mod sustenabil şi ireversibil, Comisia Europeană este încrezătoare că prcedura MCV în cazul Bulgariei poate fi încheiată înainte de sfârşitul actualului mandat al Comisiei Europene", a declarat Frans Timmermans.

Trei din şase recomandări au fost indeplinite

În cele douăsprezece luni trecute de la ultimul raport din noiembrie 2017, Bulgaria a continuat să depună eforturi pentru a pune în aplicare recomandările formulate în raportul din ianuarie 2017. Comisia consideră că o parte din recomandări au fost deja puse în aplicare, altele fiind pe punctul de a fi puse în practică. 

Pe baza acestor constatări, se poate considera că trei dintre cele şase obiective de referinţă (independenţa sistemului judiciar, cadrul legislativ şi combaterea criminalităţii organizate) sunt provizoriu îndeplinite. Având în vedere că, în unele cazuri, situaţia este în plină evoluţie, Comisia Europeană trebuie să efectueze o monitorizare continuă pentru a confirma această apreciere.

Bulgaria trebuie să obţină în continuare rezultate concrete suplimentare, astfel încât să consolideze progresele realizate. Această tendinţă pozitivă va trebui să fie menţinută în cadrul MCV şi monitorizată în continuare de către autorităţile bulgare după încheierea MCV. Raportarea transparentă de către autorităţile bulgare va juca, împreună cu controlul public şi civic, un rol important în asumarea la nivel naţional a răspunderii pentru monitorizare, furnizând în acelaşi timp garanţiile necesare pentru menţinerea ţării pe calea progreselor şi a reformei, notează raportul executivului comunitar.

Deteriorare a libertăţii presei

De asemenea, Comisia evidenţiază totodată, în raportul său, o deteriorare semnificativă a situaţiei din sectorul presei bulgare în ultimii ani. Acest fapt riscă să îngrădească accesul publicului la informaţii şi să aibă consecinţe negative asupra independenţei sistemului judiciar, date fiind atacurile personalizate împotriva magistraţilor lansate de o parte a mass-mediei. 

În sens mai larg, capacitatea mijloacelor de informare în masă, dar şi a societăţii civile, de a-i trage la răspundere pe demnitarii care exercită puterea, într-un climat de pluralism şi în absenţa oricărei presiuni, reprezintă o piatră de temelie importantă atât pentru continuarea reformelor monitorizate în cadrul MCV, cât şi pentru îmbunătăţirea guvernanţei la un nivel mai general.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite