Europa

articolul anterior articolul urmator

Bulgaria a rămas fără Guvern. Premierul demis Kiril Petkov dă vina pe Moscova şi pe mafia bulgară

1
23 Jun 2022 12:25:51
Autor: Maria Ţaga
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Premierul Kiril Petkov a dat vina pe Rusia şi pe puternica mafie din Bulgaria, după ce guvernul de la Sofia a căzut, ca urmare a votului de neîncredere de miercuri din legislativ. Petkov, care a venit la putere în urmă cu doar şase luni, a fost votat pe baza promisiunii sale de a lupta împotriva corupţiei. Mii de oameni au ieşit în stradă în capitala Bulgariei, miercuri seară, scriu Politico şi Sofia Globe.

După ce 123 de parlamentari dintre cei 239 au votat împotriva cabinetului lui Petkov, mandatul executivului său a luat sfârşit  Cu toate acestea, el a rămas optimist. 

„Acest vot este un mic pas pe drumul foarte lung care ne aşteaptă. Promit că vom continua lupta pentru a recâştiga ţara şi, într-o zi, vom avea o Bulgarie fără marionete, fără mafie – o ţară europeană normală”, a declarat el într-un discurs de bilanţ, în faţa adunării naţionale, potrivit libertatea.ro

Mii de oameni au ieşit în stradă la Sofia, imediat după vot, pentru a-şi arăta susţinerea pentru premierul reformist, scrie Sofia Globe. Oferind o listă a persoanelor care ar fi contribuit la răsturnarea guvernului, Petkov l-a numit pe ambasadorul rus la Sofia şi a acuzat Moscova că şi-a exercitat influenţa prin intermediul parlamentarilor din partidul de extremă dreapta Renaşterea.

Votul de neîncredere de miercuri a fost facilitat de cântăreţul devenit politician, Slavi Trifonov, care şi-a retras brusc partidul „Există un astfel de popor” (ITN) din coaliţia guvernamentală fragilă formată din patru partide.

Trifonov a spus că are dezacorduri cu premierul Kiril Petkov în privinţa bugetului şi l-a acuzat că vrea să deblocheze începerea negocierilor de aderare la UE pentru Macedonia de Nord, cu care Sofia are dispute culturale, importante pentru naţionaliştii bulgari.

Partidul lui Petkov, „Continuăm Schimbarea”, va primi acum un mandat pentru o nouă tentativă de formare a guvernului, o sarcină dificilă. În cazul în care nicio majoritate nu va fi formată, Bulgaria se va îndrepta spre un nou scrutin legislativ, al patrulea în ceva mai mult de un an.

Noile sondaje de opinie par să avantajeze partidul GERB, al lui Borissov, precum şi partidele proruse, cum ar fi partidul naţionalist Renaşterea – cel menţionat de Petkov – în condiţiile în care problemele economice şi războiul din Ucraina polarizează societatea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

OmObisnuit
23.06.2022, 16:19:41

Induiosator...

Modifică Setările